Warmtepomp lucht-lucht: voordelen, prijzen en rendement

Vanwege de opwarming van het klimaat moeten er drastische maatregelen getroffen worden om de hoeveelheid uitgestoten CO² te verminderen. Een van de maatregelen is het duurzaam verwarmen van woningen. Hierbij wordt dan geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van natuurlijke middelen.

Dit kan bijvoorbeeld door een warmtepomp in huis te installeren. Er zijn diverse soorten warmtepompen, maar de goedkoopste soort warmtepomp, de warmtepomp lucht-lucht, haalt lucht binnen om te verwarmen en zal hiermee de woning verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp lucht lucht?

De warmtepomp lucht-lucht is een ventilatielucht warmtepomp. De warmtepomp bestaat uit twee gedeeltes, een buitenunit en een binnenunit.

  • De buitenunit onttrekt buitenlucht aan.
  • In de binnenunit wordt de lucht langs een compressor geleid met hierin koelvloeistof. Hiermee wordt de lucht verwarmd.

Vervolgens wordt de inmiddels opgewarmde lucht via de binnenunit uitgeblazen in de woning. Een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming kan tegenwoordig heel goed, zonder dat je hiervoor andere verwarmingstoestellen nodig hebt. Omdat de compressor nog wel elektriciteit gebruikt is het zeker een overweging waard om de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen te gebruiken. Je weet dan zeker dat de warmtepomp enkel draait op natuurlijke bronnen en je woning echt klimaatneutraal is.

Overigens kan de werking van de warmtepomp ook in een andere richting werken, namelijk dat warme lucht naar buiten uitgeblazen wordt. In dit geval werkt de warmtepomp zomers als een airconditioning. Hiermee valt erg veel energie te besparen, want airconditioners zijn echte energievreters.

Geniet van de voordelen van een warmtepomp lucht-lucht

Ontvang GRATIS advies

Waarom kiezen voor een warmtepomp lucht-lucht?

Elektriciteit wordt tegenwoordig gezien als een goed alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Voorwaarde is dan wel dat ook de elektriciteit groen is. Maar het gebruik van elektrische verwarming kan in de papieren lopen, want elektriciteitskosten zijn hoog. Een warmtepomp lucht-lucht is een prima alternatief voor elektrische verwarmingstoestellen, om toch van schone en goedkope energie gebruik te maken.

Voordelen

De hoofdreden waarom veel huishoudens voor een warmtepomp lucht lucht kiezen is om geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen, maar van natuurlijke bronnen. In dit geval dus buitenlucht. In het bijzonder wordt voor een lucht-lucht warmtepomp gekozen, omdat deze warmtepomp relatief goedkoop is ten opzichte van warmtepompen die warmte uit de grond of het grondwater halen.

Met een lucht-lucht warmtepomp hoeven alleen maar de binnen- en buitenunits geplaatst en aangesloten te worden. Een warmtepomp die warmte onttrekt uit de grond of het grondwater is moeilijker te installeren, want hiervoor moet de grond ingegaan worden. Dit maakt de prijs voor deze warmtepompen een stuk duurder.

De warmtepomp lucht-lucht neemt nauwelijks ruimte in en kan gewoon op de vloer, aan de muur of het plafond geïnstalleerd worden. Naast verwarmen kan de warmtepomp ook koelen en als er filters worden geplaatst ook de lucht zuiveren. Een warmtepomp werkt ook bij zeer lage temperaturen tot -15° Celsius, zodat je je woning ook op koude dagen met een warmtepomp goed kunt verwarmen. In combinatie met zonnepanelen kun je de warmtepomp laten draaien zonder afhankelijk te zijn van energie van een energieleverancier.

Nadelen

In tegenstelling tot de andere en duurdere soorten warmtepompen kun je een warmtepomp lucht-lucht niet aansluiten op bestaande verwarmingsinstallaties, zoals radiatoren en vloerverwarming. Je warmt je huis immers op met warme lucht. Luchtverwarming kan voor sommige mensen als minder aangenaam ervaren worden dan verwarming met stralingswarmte.

Ook in grotere woningen is een lucht-lucht warmtepomp minder geschikt. Voor het verwarmen van kleinere oppervlaktes daarentegen wel weer, mits de ruimte goed geïsoleerd is. Verder kan bij heel koud weer de warmtepomp lucht-lucht rendement tegenvallen. Het rendement is dan niet volledig stabiel en waardoor je te maken hebt met een wisselend rendement. Dit zou opgevangen kunnen worden als je de warmtepomp naast een ander verwarmingssysteem gebruikt.

Waarom kiezen voor een warmtepomp lucht-lucht?

Warmtepomp lucht-lucht prijs

De prijs voor een warmtepomp lucht-lucht is van diverse factoren afhankelijk. Dit zijn onder andere het vermogen van de warmtepomp, het model van de units en het aantal binnenunits.

Voor een kleinere ruimte heeft een warmtepomp minder vermogen nodig dan wanneer je een groot oppervlak moet verwarmen. Van het model unit kun je kiezen uit een muurmodel, plafondmodel of een vloermodel. Het buitenunit kan desnoods op meerdere binnenunits aangesloten worden. Het spreekt dan voor zich dat de warmtepomp lucht lucht prijzen ook hoger zullen zijn.

👉 De gemiddelde warmtepomp lucht-lucht prijzen zullen starten vanaf € 2.500,-. Voor een ander model of meerdere units zal de prijs logischerwijs hoger worden. Sowieso is een warmtepomp lucht-lucht het goedkoopste model.

Bij een warmtepomp die warmte uit de bodem of grondwater haalt komen graafwerkzaamheden aan te pas, wat deze modellen een stuk duurder maakt. Houd met de prijs ook rekening met de kosten voor het plaatsen van de warmtepomp. Kijk verder of je in aanmerking komt voor een premie voor warmtepomp lucht-lucht. Als dit het geval is, kun je de aanschafkosten flink verlagen.

Rendement warmtepomp lucht-lucht

Je kunt de lucht lucht warmtepomp als hoofdverwarming gebruiken zonder gebruik van andere verwarmingstoestellen. Zelfs als het buiten koud weer is, zal de aangetrokken lucht van buiten voldoende opgewarmd kunnen worden.

Enkel bij wat extremer koud weer zul je problemen met het rendement krijgen en is het lastiger om de koude lucht goed warm te krijgen. Eventueel kun je het rendementsverlies dan opvangen met bijverwarming. Vooral zomers zul je veel van het rendement van de warmtepomp kunnen profiteren. Je hebt namelijk geen airconditioning nodig. Wanneer je de warmtepomp als airco gebruikt zul je enorm op stroom besparen.

Warmtepomp lucht-lucht zelf plaatsen?

Wil je een warmtepomp lucht-lucht kopen, dan is het in principe te doen om de lucht-lucht warmtepomp zelf te installeren. Dit model warmtepomp is namelijk het meest gemakkelijke model om te installeren, zonder dat er graafwerkzaamheden aan te pas komen. Het is een kwestie van plaatsen van een buitenunit en één of meerdere binnenunits.

Wil je zeker zijn van een goede en professionele installatie? Laat je warmtepomp lucht-lucht dan installeren door een expert. Je hebt dan de zekerheid dat het systeem vakkundig is geplaatst en dat je hier in de toekomst geen problemen mee krijgt. Je krijgt dan ook nog garantie op het plaatsten van de warmtepomp.