Kachel kopen: pelletkachel of houtkachel?

Wereldwijd kiezen steeds meer mensen voor een kachel. Redenen:  energiebesparend en duurzaam. Wil je een kachel kopen?

De bekendste voorbeelden zijn de pelletkachel en de houtkachel. We vergelijken in dit artikel eens beide. Zo maken we het je makkelijker om je kachel te kiezen en te kopen. Extra advies en prijzen op maat kan je opvragen via de offertepagina.

šŸ”„ Vind de beste pelletkachel aan de laagste prijs šŸ”„

Ecologisch, betaalbaar, stijlvol, praktisch enzovoort. Pelletkachels bieden heel wat voordelen.
Benieuwd hoeveel een pelletkachel je kost?

Ontvang van onze topspecialisten vrijblijvende offertes op maat. Vergelijk en vind zo de beste deal!

šŸ‘‰ Gratis offertes ontvangen

Waarom kachel kopen?

kachel kopen

Geniet jij ook zo van de warmte, sfeer en gezelligheid van een kachel? Het warme, knusse gevoel dat een kachel biedt, is onbeschrijfelijk.

Kachel kopen: soorten kachel

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? De meest gekende soorten kachel zijn een pelletkachel en een houtkachel. Beide zorgen alvast voor een heerlijke stralingswarmte. Verder houden alle gelijkenissen op.

Zeker qua werking verschilt een pelletkachel heel sterk van een houtkachel. Daarom loont het om de twee soorten kachels te vergelijken. Op die manier wordt een kachel kopen makkelijker.

Prijs: pelletkachel versus houtkachel

De prijs van een pelletkachel ligt gevoelig hoger dan voor een kachel op hout. Dat komt door de complexere werkingssystemen. zijn die werken door de belasting autonoom te regelen, terwijl houtkachels in die zin rustieker zijn.

Ook de brandstofkosten liggen hoger. Zo zal je aan pellets meer uitgeven dan aan brandhout. Bij het inventariseren van de uiteindelijke uitgaven is het echter noodzakelijk om rekening te houden met energie-efficiƫntie, aangezien de uiteindelijke prijs van kWh warmte de belangrijkste bepalende factor zal zijn.

In die zin zijn de prijzen van pellets en brandhout redelijk met elkaar in evenwicht.

Voordelen: pelletkachel versus houtkachel

Een kachel kopen doe je niet zomaar. Bij het kiezen van de meest geschikte kachel die voldoen aan onze behoeften moeten we rekening houden met een aantal factoren. Zowel hout- als pelletkachels kunnen interessante oplossingen zijn. Hieronder de verschillen tussen pelletkachels en houtkachels.

Prestatiekenmerken

Pelletkachels zijn over het algemeen efficiƫnter dan houtkachels. Een kleinere hoeveelheid pelletbrandstof geeft ons dezelfde nuttige warmte als brandhout. Voor houtkachels ligt dit in de orde van 70-80% en voor pelletkachels tussen 80 en 90%.

Deze gegevens meten de warmte die wordt gebruikt bij het verbranden van de brandstof. Dit betekent dat in een houtkachel bijvoorbeeld 70% van het brandhout dat in de afgegeven warmte wordt verbrand wordt gebruikt, in vergelijking met een open haard die slechts 15% verbruikt. Pelletkachels verwarmen dus meer vierkante meters dan houtkachels.

Met betrekking tot de PCI (pellet cladding interaction) hebben pelletkachels ook betere rendementen, variƫrend tussen 85% en 95%, terwijl houtkachels dankzij de nieuwste verbeteringen zoals ventilatie of verbeterde isolatie rendementen bereiken van bijna 75%.

Opslag en onderhoud

Het is belangrijk om voldoende en goed toegankelijke ruimte te hebben voor het opslaan van brandstof. Aan de ene kant nemen de pellets minder ruimte in beslag en zijn ze gemakkelijker op te slaan, omdat ze meestal in containers of zakken zitten.

De pellets, kleine cilinders die bestaan uit zaagsel, spaanders, spaanders en snoeiresten, kunnen in kleine zakjes worden gekocht, wat het transport ervan vergemakkelijkt.

De opslag van brandhout is omslachtiger, maar daartegenover staat dat het ook buitenshuis kan worden opgeslagen, wat een voordeel van deze biobrandstof.

Wanneer het gaat om vervangingen, blijkt dat houtkachels vaker moeten worden vervangen dan pelletkachels, omdat deze worden geladen en automatisch worden bijgevuld.

Als het gaat om onderhoud hebben pelletkachels een streepje voor op houtkachels. Pelletkachels zijn namelijk gemakkelijker schoon te maken dan houtkachels.

Dit komt doordat pelletkachels minder as produceren. Aan de andere kant zijn pelletkachels op technisch niveau complexer, waardoor defecten vaak duurder zijn om te repareren.

Esthetiek

Op esthetisch vlak dragen houtkachels visueel beter bij aan de sfeer van de kamer. Esthetisch gezien hebben houtkachels ook meer opties, met vintage, moderne, minimalistische modellen, met poten, hoekelementen, om op planken te rusten of aan het plafond te hangen, evenals verschillende materialen, gietijzer, plaatstaal, met of zonder coating of geƫmailleerd.

Er is ook een grote verscheidenheid aan maatregelen die je meer mogelijkheden geven om ze in alle soorten omgevingen te plaatsen. Houtkachels zijn van oudsher ook altijd karakteristieke elementen geweest van een gezellige woning en zijn in dat opzicht dus ook esthetischer dan de pelletkachels.

Groene energie

Pelletkachels worden over het algemeen beschouwd als de betere optie voor diegenen die graag groen leven, maar er zijn voor- en nadelen aan beide modellen als het gaat om hun milieuvriendelijke aspecten.

Pelletkachels zijn zeer efficiƫnt en hebben minder brandstof nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als houtkachels. Ze hebben ook een zeer lage uitstoot.

Pelletkachels gebruiken echter elektriciteit, wat betekent dat ze niet helemaal milieuvriendelijk zijn.

Moderne houtkachels zijn ook behoorlijk efficiƫnt en branden schoner dan oudere modellen. Bovendien is hout meestal beter toegankelijk en is het zelfs te vinden op je eigen terrein.

Het kan dus milieuvriendelijker zijn om hout in plaats van pellets te gebruiken, afhankelijk van waar je woont. Over het algemeen zijn pelletkachels toch milieuvriendelijker.

Ze verbranden schoner, verbruiken minder brandstof en zijn ontworpen met het oog op energie-efficiƫntie. Zolang je de pellets kunt krijgen, zijn ze een geweldige optie voor groener leven.

Kachel kopen: pelletkachel of houtkachel?

Pelletkachels en houtkachels werken allebei op dezelfde manier, maar pelletkachels moeten op een netwerk worden aangesloten, aangezien ze programmeerbaar zijn.

Om dezelfde reden kunnen pelletkachels autonoom worden aangestoken, terwijl houtkachels met de hand moeten worden aangemaakt. Als ze in werking zijn, produceren houtkachels een knetterend geluid, dat meestal als aangenaam wordt.

Aan de andere kant maken pelletkachels geen geluid bij het verbranden, maar wel bij het bijvullen van de lading. Deze geluiden zijn minder uitnodigend en soms zelfs vervelend.

Wat kiezen?

Houtkachels en pelletkachels hebben beide hun voordelen. Maar er zijn concrete gevallen waarin de ene beter voldoet aan jouw behoeften dan de andere.

Wanneer houtkachel kopen?

Ter ondersteuning van het verwarmingssysteem in huis. Als je in een zeer koud klimaat leeft, zal de warmte van houtkachels in de woonvertrekken van het huis het comfort verhogen en je ook helpen de verwarmingskosten te beheersen.

Ook wanneer je van vuur houdt kun je met houtkachels perfect genieten van het aanzicht van brandende houtblokken. Er zijn heel veel modellen met een deur van glaskeramiek, waardoor je veilig kunt genieten van knetterend haardvuur.

Wanneer pelletkachel kopen?

In een kleine, goed geĆÆsoleerde woning kies je best voor een pelletkachel. Zeker als het de enige warmtebron is. Omdat het vele uren autonoom kan werken.

Ideaal voor kleine woningen zijn de gesloten of hermetische modellen. Dat zijn pelletkachels die voor de verbranding lucht van buitenaf halen. Zo blijft de lucht binnenshuis schoner.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.