Pelletkachel: prijs en soorten

Pelletkachels winnen aan populariteit. Naast het comfort biedt z’n unieke brandstof je de kans om de verwarmingskosten te drukken. Wat kost zo’n pelletkachel? Bestaan er meerdere types? Wat zijn de voordelen en nadelen? Je krijgt een antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

pelletkachel prijs

Pelletkachel prijs

Doordat de pellets die de brandstof voor de kachel vormen zo goedkoop zijn, verdient de aankoop van een pelletkachel zichzelf snel terug. Verwarming met een pelletkachel is ongeveer 3 keer zo goedkoop als verwarming met elektrische verwarmingstoestellen, en 2 keer zo goedkoop als verwarming met aardgas.

Materiaal pelletkachelRichtprijs
PlaatstaalTussen €1.500 en €2.500
GietijzerTussen €2.000 en €5.500

Pelletkachels modellen en prijzen

Goedkopere pelletkachels zijn gemaakt van plaatstaal, en doen hun werk uitstekend. Maar er zijn ook luxere (en mooiere) kachels die van duurdere materialen zijn gemaakt. Daardoor hebben ze een nog hoger rendement dan de goedkopere kachels, onder andere omdat ze langer warmte vasthouden en die beter reflecteren. Dis zijn de gemiddelde prijzen voor drie veel voorkomende modellen pelletkachels.

  • Een pelletkachel van plaatstaal met ijzeren onderdelen kost tussen de €1.500 en €2.500.
  • Een pelletkachel van gietijzer met onderdelen van gebakken klei kost tussen de €2.000 en €3.500.
  • Een kachel van gietijzer met vermiculieten onderdelen kost tussen de €3.000 en €5.500.

Houd er rekening mee dat dit de kosten van de kachel zelf zijn. Het laten installeren van een kachel en hem naadloos aansluiten op een schouw of schoorsteen kost €200 tot €500, afhankelijk van de vorm van het rookkanaal en de vakman die je inhuurt.

Als er een inox stalen buis in de schouw moet worden aangebracht kunnen de installatiekosten een paar honderd euro hoger uitvallen. Voor het laten maken van een nieuw rookkanaal (als er geen schoorsteen is) kan je rekenen op een bedrag rond de €1.000 voor de gehele installatie.

Pelletkachel: een introductie

Pelletkachels zijn een moderne uitvinding. Aan de ene kant gebruiken ze net als een houtkachel een natuurlijke brandstof om een ruimte te verwerken.

Aan de andere kant bieden ze slimme technologie, duurzaam brandstofgebruik, een automatische temperatuurregeling en een bijzonder hoog rendement. Voor de meeste soorten huiseigenaars is een pelletkachel interessant.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een verbrandingsapparaat dat werkt met houtpellets, kleine geperste korrels. Die bevinden zich in een reservoir in de kachel. Een schroef (wormwiel) voert de pellets naar een verbrandingskamer waarin door een ventilator lucht wordt gepompt, waar ze door een ontsteker worden aangestoken.

De pellets verbranden snel en bijna geheel, en produceren daarbij een aangename warmte. Een tweede ventilator voert de verbrandingsgassen de schouw of schoorsteen in.

De warmte van een normale pelletkachel is voldoende om de woonruimte of een bijgebouw (schuur) comfortabel te verwarmen.

De snelheid waarmee de pellets in de kachel worden gevoerd wordt gecontroleerd door elektronica met een thermostaat – zo blijft de kachel de ruimte slim en automatisch op de juiste temperatuur houden. Zelf brandstof toevoegen hoeft alleen als het reservoir helemaal leeg is.

pelletkachel

Soorten pelletkachels

In grote lijnen zijn er drie verschillende soorten pelletkachels te koop.

  • Een ‘normale’ pelletkachel is geschikt om het hoofdvertrek van het huis te verwarmen. Hij lijkt in het gebruik op een ouderwetse houtkachel.
  • Een CV-verwarmingsketel verbrandt pellets en verhit daardoor water. Dit hete water wordt door leidingen naar radiatoren geleid. Met een verwarmingsketel op pellets kan je de hele woning verhitten.
  • Een kachel/CV-verwarmingsketel vervult allebei deze taken. Hij geeft zijn hitte direct af aan de ruimte waar hij geplaatst is. Maar hij verhit ook water, dat naar radiatoren elders in het gebouw wordt geleid.

In dit artikel zullen we ons richten op de ‘normale’ pelletkachels, waar verschillende modellen van bestaan.

Op zoek naar de ideale pelletkachel?
Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met pelletkachel installateurs uit jouw regio. Ze geven persoonlijk advies en een gratis offerte op maat. Gratis en volledig vrijblijvend!
arrow Vind de juiste pelletkachel

Voordelen pelletkachel

Een pelletkachel is een moderne, efficiënte en slimme manier van verwarming. Het apparaat heeft flink wat voordelen in vergelijking met een traditionele houtkachel.

Maar ook tegen verwarming met aardgas of elektriciteit kan de pelletkachel uitstekend opboksen. Dit zijn maar een paar van de voordelen van een pelletkachel.

Automatische werking

Een pelletkachel lijkt wat de werking betreft op een houtkachel. Maar het belangrijkste verschil is dat er constant in het juiste tempo brandstof wordt toegevoegd.

Je hoeft dus niet op te letten hoe de kachel brandt en regelmatig zelf nieuw hout toe te voegen – dat wordt geregeld door de kachel zelf. Door de constante verbranding is de vlam en dus de warmteafgifte van de kachel bovendien telkens gelijk.

Hoog rendement

De pellets bestaan uit puur houtafval, zonder chemische toevoegingen. Door hun vorm en door de efficiënte werking van de kachel heeft een pelletkachel een heel hoog rendement – maar liefst 90%, ten opzichte van een open haard (slechts 5 tot 15%) en ook ten opzichte van een houtkachel (50%).

Milieuvriendelijk

Een pelletkachel verbrandt houtpellets – kleine korrels die gemaakt worden van houtafval, dat vrijkomt bij de houtverwerkende industrie. Vroeger werd al het zaagsel en de krullen die bij het verzagen van boomstammen vrijkwamen direct verstookt of zelfs weggegooid.

Maar tegenwoordig wordt het tot pellets voor particulier gebruik geperst. Omdat je dus afval verstookt, is een pelletkachel een duurzame manier om je woning of pand te verhitten.

Zeker omdat het houtafval voor de pellets afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, die telkens vernieuwd kunnen worden. Een pelletkachel is dus een milieuvriendelijke manier om je huis of bijvertrek te verwarmen.

Lage verwarmingskosten

Omdat het restafval betreft, is de prijs van de pellets laag. Een totaalprijs voor de pellets die nodig zijn voor één jaar ligt tussen de €200 en €400. Dat is voldoende om een woning met een gezin van vier kinderen comfortabel te verwarmen, ook in de wintermaanden.

Meer weten?
Vraag advies en ontvang offertes op maat

Pelletkachel nadelen

Hierboven kan je lezen dat er flink wat voordelen aan het gebruik van een pelletkachel zitten. Omdat er jammer genoeg geen perfecte manieren van verwarming zijn (behalve op een hete dag in de zon gaan zitten…) zijn er ook een paar (geringe) nadelen aan verbonden.

Reinigen is noodzakelijk

Bij de verbranding van hout komt roet, as en rook vrij, ook in een efficiënte houtkachel. De kachel moet dus elke week even schoongemaakt worden. Ook moet er een goed werkende schoorsteen aanwezig zijn, die ook periodiek onderhoud nodig heeft.

Geluid

De schroef die pellets naar de verbrandingskamer voert, maakt geluid. Zeker bij de goedkopere modellen is dat hoorbaar.

Elektrische aansluiting

Het toevoermechanisme voor de pellets werkt op stroom. De kachel is daardoor alleen te gebruiken op plekken waar een aansluiting op netstroom mogelijk is.

Pelletkachel prijzen vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type verwarming heeft u momenteel?
2*. Hoe is uw huidige isolatie?
3*. Tegen wanneer zou u een pelletkachel willen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.