Onderhoud verwarmingsketel: wetgeving en prijzen

In de meeste gevallen worden Belgische woningen verwarmd door middel van een verwarmingsketel. Daarbij bestaat er een groot aanbod aan diverse soorten verwarmingsketels. De meest voorkomende verwarmingsketels zullen draaien op gas of stookolie.

Maar er zijn ook huishoudens die gekozen hebben voor schonere ketels die werken op elektriciteit op pellets. Over welk soort verwarmingsketel je ook beschikt, onderhoud is van groot belang.

Wanneer verwarmingsketel onderhouden?

De levensduur van de verschillende verwarmingsketels kunnen nogal verschillen. Een mazoutketel heeft een levensduur van wel 30 jaar, terwijl een cv-ketel 15 tot 20 jaar meegaat. Eén ding is bij alle soorten verwarmingsketels belangrijk en dat is dat ze goed onderhouden moeten worden.

Onderhoud van de centrale verwarming en andere soorten ketels garandeert dat het einde van de levensduur ook gehaald wordt zonder al teveel kosten voor storingen en reparaties. In de meest ideale situatie moet je het onderhoud van de verwarmingsketel jaarlijks laten uitvoeren. Je ketel blijft dan efficiënt werken en problemen worden tijdig geconstateerd. Je loopt dan het minste risico op uitval van de verwarmingsketel.

👉 Met een goed onderhouden verwarmingsketel behaal je een hoger rendement dan met een verwarmingsketel die nauwelijks onderhouden wordt.

Heb je te maken met een defecte verwarmingsketel? Dan is direct onderhoud noodzakelijk en moet je een interventiedienst inschakelen. Je kunt immers niet langdurig zonder verwarmingsketel. Maar om een defecte verwarmingsketel te voorkomen is periodiek onderhoud juist zo belangrijk.

Moet je je verwarmingsketel onderhouden?

Schakel een verwarmingspecialist in

Is een onderhoud wettelijk verplicht?

De verwarmingsketel onderhouden mag je niet vergeten. Niet alleen om de levensduur en de goede staat van je verwarmingsketel te garanderen, het onderhoud is ook wettelijk verplicht. De regelgeving omtrent het verplichte onderhoud kan per gemeenschap verschillen en hangt ook af van de soort verwarmingsketel dat je gebruikt.

Onderhoud verwarmingsketel: is het verplicht?

In Vlaanderen is bijvoorbeeld het onderhoud cv ketel wettelijk verplicht om de twee jaar als de cv ketel op aardgas, butaan of propaan werkt.

Het onderhoud van oliegestookte verwarmingsketels en ketels die werken op een andere vaste brandstoffen, moeten jaarlijks onderhouden worden. Het verplichte onderhoud geldt overigens alleen voor verwarmingstoestellen die zijn aangesloten op een centraal verwarmingssysteem. Er geldt geen verplicht onderhoud voor individuele verwarmingstoestellen.

Ondanks dat hier geen verplichting voor geldt, is het wel verstandig om ook individuele verwarmingstoestellen te laten onderhouden. Hiermee loop je geen gezondheidsrisico en ook veel verzekeraars willen een verplichte keuring. Mocht je verwarmingsketel onverhoopt voor schade zorgen, dan ben je in ieder geval gedekt.

Onderhoud verwarmingsketel prijzen

De prijzen voor het onderhoud zijn sterk afhankelijk van het type ketel en het soort brandstof dat je ketel gebruikt. De onderhoud cv ketel prijs ligt in de regel wat lager dan het onderhoud van een ketel op stookolie.

👉 Het onderhoud van een cv-ketel die gebruik maakt van gas, ligt gemiddeld tussen de € 80,- en € 120,-.

Omdat het verplichte onderhoud tweejaarlijks is, is dit geen jaarlijks terugkerend bedrag. Tenzij je natuurlijk besluit om veiligheidshalve toch jaarlijks te onderhouden.

👉 Het onderhoud van een oliegestookte ketel is wel jaarlijks en hiervoor betaal je gemiddeld tussen de € 100,- en € 150,-.

Het kan verstandig zijn om bij een installateur een onderhoudscontract af te sluiten. Je betaalt dan een laag bedrag per maand, maar het vervangen van onderdelen zal je minder kosten dan wanneer je een expert eenmalig inschakelt. En een onderhoudscontract is ook handig als je regelmatig de onderhoudsbeurten vergeet.

Is een onderhoud fiscaal aftrekbaar?

Particulieren konden tot 2012 nog gebruikmaken van een belastingvermindering op het onderhoud van hun ketel. Tegenwoordig is onderhoud niet meer fiscaal aftrekbaar. Dit geldt nog wel voor bedrijven die hun onderhoudsfactuur als beroepskosten kunnen opvoeren.

Voorwaarde is uiteraard wel dat de verwarmingsketel de bedrijfsruimte verwarmt. Er is voor particulieren nog wel een klein fiscaal voordeel te behalen op de btw. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan mag je gebruikmaken van een btw percentage van 6%. Voor nieuwere woningen geldt het normale tarief van 21%.

Onderhoud verwarmingsketel gas

Het onderhoud verwarmingsketel op gas is tweejaarlijks verplicht. Hierbij wordt niet alleen de ketel zelf nagekeken. Wanneer je beschikt over een cv-ketel met een open systeem, dan behoort ook het vegen van de schoorsteen tot het onderhoud.

Ook andere afvoerkanalen worden gecontroleerd op scheurtjes, zodat er geen koolmonoxide en kooldioxide in de woning kan komen. Verder wordt de brander gereinigd, wordt de gasdruk gemeten en voor ketels van 5 jaar of ouder moet er om de 4 à 5 jaar een verwarmingsaudit uitgevoerd worden.

Een installateur zal de cv-ketel ook zo efficiënt mogelijk instellen, zodat je van optimale energiebesparing profiteert. Na afloop van het onderhoud ontvang je een onderhoudsattest van de verwarmingsketel. Dit is het bewijs van onderhoud en dien je bij eventuele problemen aan je verzekeraar te overleggen.

Verwarmingsketel op gas onderhouden?

Ontvang je GRATIS offerte

Onderhoud verwarmingsketel mazout

Het onderhoud van een stookolieketel is afhankelijk van het volume van de mazoutketel en de locatie. Voor ondergrondse mazoutketels gelden strengere eisen dan voor bovengrondse mazoutketels.

Het onderhoud en de keuring moet gedaan worden door een erkend expert op het gebied van vloeibare brandstoffen en de keuring dient jaarlijks te geschieden. Na onderhoud krijg je ook hier een onderhoudsattest van de verwarmingsketel die als een onderhouds- en keuringsbewijs dient.

Onderhoud verwarmingsketel: zelf doen of niet?

Kleine onderhoudswerkzaamheden, zoals het schoonmaken kun je eventueel zelf doen. Maar het volledige onderhoud cv ketel zelf doen is geen wettelijk erkend onderhoud. De wetgeving vereist dat het onderhoud moet gebeuren door een door de overheid erkende technicus.

Het is sowieso verstandig om het onderhoud aan een expert over te laten, want de expert heeft ervaring met het onderhouden van diverse soorten verwarmingsketels en is hiervoor opgeleid. Daarnaast is het onderhoudsattest van de verwarmingsketel enkel geldig als deze is opgesteld door een erkend technicus.