Onderhoud verwarmingsketel: wetgeving en prijzen

Er bestaat een breed aanbod aan verwarmingsketels. De meest gebruikte verwarmingsketels draaien op aardgas of mazout. Vandaag kiezen heel wat huishoudens voor groene energie, zoals een warmtepomp of een pelletkachel. Deze en andere keteltypes vragen een regelmatig onderhoud.

Wat je wanneer en wat je precies hoort te doen, lees je in dit artikel. Ook vind je richtprijzen voor het onderhoud van je verwarmingsketel.

Onderhoud verwarmingsketel: wanneer?

De levensduur van verwarmingsketels kan sterk verschillen. Een mazoutketel heeft een levensduur van gemiddeld 30 jaar. Terwijl een cv-ketel zo’n 15 tot 20 jaar meegaat. Eén ding hebben deze en andere types verwarmingsketels gemeen: regelmatig onderhoud is essentieel.

Een frequent onderhoud garandeert een optimale levensduur van je centrale verwarmingsinstallatie. Zonder al te grote kosten voor storingen en reparaties! In de ideale wereld laat je het onderhoud van je verwarmingsketel jaarlijks uitvoeren. Zo blijft je ketel efficiënt werken en detecteer je tijdig mogelijke problemen. Ook verklein je de kans op plotse uitval van je verwarmingsketel.

👉 Bovendien behaal je een hoger rendement dan met een niet onderhouden verwarmingsketel.

Is je verwarmingsketel defect? Dan dringt zich een onderhoud op en schakel je best een interventiedienst in. Zeker tijdens de wintermaanden kan je niet langdurig zonder verwarmingsketel. Juist daarom is periodiek onderhoud zo belangrijk.

Onderhoud: wetgeving

Het onderhoud van je verwarmingsketel vergeet je dus best niet. Je garandeert zo een goede levensduur en een optimaal rendement. Maar ook is periodiek onderhoud wettelijk verplicht. De regelgeving hierover verschilt per gewest en per type verwarmingsketel.

In het Vlaamse Gewest bijvoorbeeld is het onderhoud van cv-ketels op aardgas, butaan of propaan wettelijk verplicht om de 2 jaar. Voor verwarmingsketels op stookolie en voor ketels die werken op andere vaste brandstoffen geldt een jaarlijks onderhoud als richtlijn.

Deze verplichting geldt alleen voor verwarmingsketels die zijn aangesloten op een centraal verwarmingssysteem.

Er geldt geen verplichting voor individuele verwarmingsketels. Toch is het verstandig om ook individuele verwarmingsketels regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Hiermee vermijd je gezondheidsrisico’s. Ook vragen veel verzekeraars een verplichte keuring. Mocht je ketel onverhoopt schade oplopen. In zo’n situatie ben je dan voldoende gedekt

Onderhoud verwarmingsketel: is het verplicht?

Onderhoud verwarmingsketel prijzen

De prijzen variëren per type ketel en type brandstof. De prijs voor het onderhoud van een cv-ketel ligt bijvoorbeeld lager dan voor een ketel op stookolie.

👉 Het onderhoud van een cv-ketel op aardgas ligt gemiddeld tussen de 80 en 120 euro.

Dat is geen jaarlijks terugkerend bedrag. Omdat het verplichte onderhoud tweejaarlijks is. Tenzij je veiligheidshalve kiest voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

👉 Het onderhoud van een ketel op mazout is wel jaarlijks. Je betaalt hiervoor gemiddeld 100 tot 150 euro.

Tip:
Een interessante optie is om een onderhoudscontract af te sluiten. Je betaalt een laag bedrag per maand. Daarnaast zal het vervangen van onderdelen je minder kosten dan eenmalig een expert in te schakelen. Ook is zo’n contract handig als je de periodieke onderhoudsbeurten zou vergeten.

Onderhoud: fiscaal aftrekbaar?

Tot 2012 kregen particulieren een belastingvermindering op het onderhoud van hun verwarmingsketel. Vandaag is een onderhoud niet langer fiscaal aftrekbaar. Dat geldt wel nog voor bedrijven die de onderhoudsfactuur als beroepskosten kunnen ingeven. Op voorwaarde dat de verwarmingsketel de bedrijfsruimte verwarmt.

Particulieren genieten enkel een klein fiscaal voordeel op de btw. Is je woning ouder dan 10 jaar en doe je beroep op een erkend vakman? Dan profiteer je van het btw-tarief van 6 %. Voor recentere woningen geldt het gangbare btw-tarief van 21 %.

Onderhoud verwarmingsketel: ontvang een offerte op maat

Onderhoud verwarmingsketel gas

Het onderhoud van een verwarmingsketel op gas is tweejaarlijks verplicht. Daarbij wordt niet alleen de ketel zelf nagekeken. Beschik je over een cv-ketel met een open systeem? Dan behoort ook het vegen van de schoorsteen tot het onderhoud.

Andere afvoerkanalen worden gecontroleerd op scheurtjes. Zo vermijd je koolmonoxide en kooldioxide in je woning. Verder wordt de brander gereinigd en de gasdruk gemeten. Voor gasketels van 5 jaar of ouder moet om de 4 à 5 jaar ook een verwarmingsaudit uitgevoerd worden.

Een installateur zal je cv-ketel zo efficiënt mogelijk instellen. Op die manier profiteer je van een optimale energiebesparing. Na afloop van het onderhoud ontvang je een onderhoudsattest van de verwarmingsketel. Dat bewijs moet je bij eventuele problemen aan je verzekeraar voorleggen.

Onderhoud verwarmingsketel mazout

Het onderhoud van een stookolieketel is afhankelijk van het volume van de mazouttank en de locatie. Voor ondergrondse mazouttanks gelden alvast strengere regels dan voor bovengrondse mazoutketels.

Het onderhoud en de keuring gebeuren door een erkend expert vloeibare brandstoffen. De keuring is jaarlijks verplicht. Na een onderhoud krijg je een onderhoudsattest van de verwarmingsketel dat als onderhouds- en keuringsbewijs dient.

Onderhoud verwarmingsketel: zelf of laten doen?

Kleine onderhoudswerken zoals het schoonmaken van je cv-ketel kan je nog zelf doen. Een complete onderhoudsbeurt van je cv-ketel laat je beter over aan een erkende technicus.

Het is verstandig om het onderhoud aan een vakman over te laten. Zo beschikt hij over de nodige kennis en ervaring. Bovendien is hij vertrouwd met het onderhoud van diverse soorten verwarmingsketels. Ook is het onderhoudsattest van je verwarmingsketel enkel geldig als het is opgesteld door een erkend technicus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.