Hybride warmtepomp: prijs, werking en rendement

Met een hybride warmtepomp haal je het beste van twee werelden in huis. Alhoewel de cv-ketel op aardgas langzaam uit de huishouden gaat verdwijnen zal dit nog zeker nog een lange tijd duren.

Je kan er hierbij zeker vanuit gaan dat de installatie vervangen zal moeten worden, voordat het aardgas in zijn geheel verdwijnt. Wat houdt deze hybride variant precies in, hoe werkt he en wat zijn de voor en nadelen.

In dit artikel leggen we je dit graag uit en laten we weten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf.

Hybride warmtepomp prijs

De hybride warmtepomp prijs is ten opzichte van alle warmtepompen in omloop het laagste. Op zowel het bedrag voor de arbeid als wel het bedrag voor het materiaal zit je in de laagste categorie.

In tegenstelling tot andere warmtepompen hoeft er bij deze variant niet ver gegraven te worden. Een andere besparing op het gebied van arbeid komt voort uit het feit dat de installatie gedaan kan worden op het bestaande systeem. Bij het installeren komen vaak weinig aanpassingen kijken.

Omdat het systeem kan geïnstalleerd worden op de huidige situatie, kan er tevens bespaard worden op materiaal. Al met al zullen de prijzen beginnen vanaf €5.000  en kunnen oplopen tot €7.000 à €8.000 voor een groter systeem.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Werking hybride warmtepomp

Zoals eerder aangegeven probeert een hybride pomp het beste van twee werelden in één machine te brengen. Het is in feite gewoon een lucht-water warmtepomp, met daarbij een cv ketel met een hoog rendement.

Hierbij gebruikt de lucht-water warmtepomp de warme lucht van buiten het huis en zet dit om via een koudemiddel naar warm water voor in het huis. Dit omzetten gebeurt door middel van een systeem met een verdamper en condensor.

Dit warme water wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van het huis. Zeker in combinatie met vloerverwarming is dit erg voordeling. Voor het warme water, wat voor de sanitaire voorzieningen (bijvoorbeeld de keuken en de badkamer) wordt gebruikt, is de verwarmingsketel van toepassing. De cv-ketel hoeft dus alleen gebruikt te worden op moment als er warm water wordt gebruikt en dus niet als het huis verwarmt hoeft te worden.

Aangezien de warme lucht van buiten gehaald moet worden gebruiken de meeste systemen hiervoor een binnen en een buiten unit. Dit geheel wordt vervolgens gekoppeld aan een slimme thermostaat.

Slimme thermostaat

Bij een hybride installatie kan een slimme thermostaat niet ontbreken. Er kan namelijk in sommige gevallen ook voor gekozen worden om de cv ketel ook aan te sluiten op de verwarming in het huis. Dit in combinatie met een slimme thermostaat is een perfecte match.

De slimme thermostaat kan namelijk perfect omgaan met de taakverdeling van de warmtepomp en de cv ketel. Zo kan hij bijvoorbeeld inschatten of de cv ketel ofwel de warmtepomp het beste de benodigde warmte voor dan moment kan verzorgen.

Hybride cv-ketel

Indien je de cv ketel gaat vervangen en je gebruikt een hybride pomp, dan zijn hier specifieke hybride cv ketels voor. Deze ketel is specifiek afgestemd om samen te werken met de hybride pomp en zal dan ook duurzamer te werk gaan.

Er zijn zowel varianten beschikbaar die enkel tapwater leveren als wel varianten die tapwater kunnen leveren en verwarming kunnen produceren.

Hybride warmtepomp kopen

Deze pompen zijn bij uitstek geschikt voor woningen die al gebouwd zijn. Zeker in het geval van een renovatie is dit een slimme manier van verduurzamen. Bij een dergelijke verbouwing kan gelijk gekeken worden naar resterende mogelijkheden voor verduurzamen voor het beste effect.

Het is mogelijk om dit systeem te installeren op praktisch elk andere bestaand systeem. Het maakt hierbij niks uit of je reeds beschikt over vloerverwarming ofwel de normale radiator. Er hoeft dus geen onnodig breekwerk gedaan te worden om de installatie te gebruiken.

Ook voor woningen die wel duurzaam ingericht willen worden maar nog niet van het gas af kunnen of willen is dit systeem erg makkelijk te hanteren.

Vergelijk warmtepompen

Voordelen

In het artikel zijn al redelijk wat voordelen van dit systeem naar voren gekomen. Bij een dergelijke uitgave is het goed om de voor en nadelen duidelijk op je netvlies te hebben. De drie grootste voordelen van de hybridepomp zijn:

  • Betaalbaar: Zeker als je het afzet tegen andere warmtepompen is dit een relatief goedkope manier van verduurzamen. Daar waar water-water of geometrische varianten erg duur zijn is dit bij de hybride variant niet het geval.
  • Geen breekwerk: Bijna altijd kan het systeem aangesloten worden op de bestaande radiatoren of vloerverwarming. Dit betekent dus dat er praktisch geen breek of graafwerk nodig is. Buiten het feit dat dit natuurlijk makkelijk is, scheelt het ook nog een flinke duit.
  • Slimme thermostaat: Zodra de cv ook op de verwarming wordt aangesloten, kun je het meeste profiteren van dit systeem. Met behulp van de slimme thermostaat kan dit systeem bepalen welke energiebron er gebruikt moet worden om het meeste rendement op te leveren.

Nadelen

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het gebruik van een warmtepomp. Speel je met de gedachte om een hybridepomp aan te schaffen, houd dan in ieder geval rekening met de onderste twee nadelen.

  • Afmeting: Door het gebruik van zowel een cv ketel als wel een warmtepomp is het in zijn geheel een redelijk grote installatie. Zelf als er een buitenunit aanwezig is, zal de installatie binnen nog veel ruimte nodig hebben.
  • Prijs: Aangezien je nog steeds op het gas aangesloten zit zal je hier ook voor moeten betalen. Het is dus niet mogelijk om helemaal geen gas meer af te nemen. Met de aanschafprijs van €5.000 tot €10.000  is dit dan ook vele malen duurder als een normale cv ketel.

Meer weten? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Rendement hybride warmtepomp

Omdat een hybride warmtepomp op aardgas als op stroom werkt, kan het rendement minder zijn dan bij andere warmtepompen.

Laat je hier echter niet van de wijs door brengen. Zet je het verbruik namelijk af tegen enkel het gebruik van een cv ketel dan zijn de opbrengsten significant te noemen.

Zelf of laten installeren?

Alhoewel de hybride warmtepomp het makkelijkste is te installeren van alle warmtepompen die in omloop zijn, het alsnog specialistisch werk. Aangezien de materiaalkosten veruit het grootste aandeel hebben in het totaalbedrag, is het zonde als dit al kapot zou gaan bij de installatie.

De arbeidskosten van de installatie zullen namelijk bij deze variant relatief laag zijn. Er hoeft onder andere niet diep gegraven te worden. Ook is er vrijwel geen hak of breekwerk nodig. Het systeem kan namelijk aangesloten worden op de bestaande situatie.

Door het specialistische werk in combinatie met de relatief lage arbeidsloon is het altijd aan te raden om de pomp te laten installeren.