Water-water warmtepomp: prijs, werking en rendement

Warmtepompen zijn vandaag een steeds populairdere keuze als verwarmingsketel. Dat succces danken ze aan de natuurlijke bronnen (lucht, aarde en water) die ze aanwenden om energie en dus warmte op te wekken. De water-water warmtepomp is alvast een goede optie en een handig alternatief voor z’n collega, de lucht-water warmtepomp.

In dit artikel krijg je een overzicht van de werking, de prijs, en de voordelen en eventuele nadelen van de water-water warmtepomp. Wil je extra advies en offertes opvragen en vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.

Water-water warmtepomp prijs

Ten opzichte van een klassieke verwarmingsketel op mazout of aardgas en in vergelijking met een lucht-water warmtepomp is een water-water warmtepomp een pak duurder.

Voor een complete cv-ketel inclusief installatie betaal je doorgaans minder dan 2.000 euro  is een lucht-water warmtepomp al een stukje duurder.

Deze lucht-water variant zal beginnen met prijzen vanaf €5.000,- en doorlopen tot €15.000,-. Dit laatste bedrag is de instapprijs voor een water-water pomp en kan doorlopen tot €20.000,- à €25.000,-. In de basis werken beide pompen praktisch hetzelfde. De pompen zelf zijn dan ook ongeveer even duur.

Het verschil tussen deze twee varianten zit hem in de buizen die ondergronds aangelegd moeten worden bij een water-water pomp. Om bij het grondwater te kunnen komen moeten deze buizen diep de grond in. Het graven en installeren van deze buizen brengen hoge kosten met zich mee. De water-water warmtepomp prijs kan dus ook sterk afhankelijk zijn van de locatie waar hij geïnstalleerd wordt.

Op het moment dat het grondwater eerder bereikt is zal er minder ver gegraven hoeven te worden dan bij een installatie waar het grondwater erg diep zit.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Werking water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp kan grote temperatuurverschillen aannemen door het gebruik van een speciale vloeistof met de naam koudemiddel. Dit koudemiddel heeft een andere eigenschap dan normaal water en zal snel zijn kookpunt bereiken.

Ook als de temperatuur onder nul is zal dit koudemiddel nog steeds kunnen koken en dus de warmte uit de grond halen. Doordat deze vloeistof makkelijk tot koken wordt gebracht, komen er gassen vrij die via de compressor naar de condensor lopen. In de condensor werkt het praktisch hetzelfde als in een normale cv ketel. Er lopen leidingen doorheen die verwarmd kunnen worden, waarna je beschikt over warm water.

Nadat de gassen zijn afgekoeld komen deze terug via het expansieventiel in de verdamper. De gehele cyclus zal dan weer van voor af aan beginnen. Deze basis werkt in principe hetzelfde als bij een lucht-water pomp.

In plaats van dat deze warmtepomp echter zijn warmte uit de lucht haalt zal hij dit uit de grond halen. De grond waarin de buizen zitten heeft een temperatuur van gemiddeld ongeveer 12 graden. Deze twaalf graden is ruim voldoende om het koudemiddel te laten koken en om dus warmte uit te onttrekken.

Het warme water zal vervolgens via de pomp door het huis worden verdeeld. Na gebruik gaat dit weer terug in de buis die diep onder de aarde loopt. Het middel zal afkoelen door de temperatuur van de grond. Het is ideaal dat de grond een redelijke constante temperatuur houdt.

In de zomer kan deze pomp namelijk dienst doen als koeling voor het hele huis. Daar waar het bovengronds een flink stuk warmer is zal de pomp de temperatuur vanuit de bodem naar boven halen om het huis te koelen.

Water-water warmtepomp oppervlaktewater

Omdat alle soorten water met elkaar in contact staan is de temperatuur van het oppervlaktewater erg belangrijk voor deze pomp. Het oppervlaktewater heeft namelijk een grote invloed op de temperatuur van de bodem. Op het moment dat het water warmer wordt, betekent dit dat ook de bodem iets warmer zal worden.

Ook al lijkt een paar graden meer niet zo een grote invloed te hebben. Voor een water-water pomp kan dit wel degelijk veel invloed op het rendement hebben.

Water-water warmtepomp boiler

Wil je niet alleen het verwarmde water in je huis gaan gebruiken voor het verwarmen van de verschillende vertrekken? In een dergelijk geval zal er een boiler aangeschaft moeten worden die op de warmtepomp past. Water dat alleen gebruikt wordt voor de verwarming van het huis zit in een gesloten systeem.

Bij het gebruik van dit water voor sanitaire toepassingen, zoals het draaien van de was en het douchen, zal er een boiler noodzakelijk zijn. Vaak kan de boiler los gekozen worden naast de warmtepomp. Op die manier kun je de installatie nog beter afstemmen op het gehele huishouden. Zo voorzie je ook je sanitaire voorzieningen met natuurlijke warmte uit de grond.

Water-water warmtepomp kopen

Op het moment dat je een water-water warmtepomp wilt gaan kopen, moet je bewust zijn van de voor- en nadelen van het systeem. Aangezien het geen kleine uitgave is, zal je voor langere tijd vast zitten aan deze manier van verwarmen.

De grootste voor- en nadelen van een water-water warmtepomp kun je hieronder vinden.

Voordelen

  • Door de constante temperatuur is het rendement van alle warmtepompen het hoogste. Deze grond heeft een standaard temperatuur van tussen de 10 en 14 graden Celsius, waardoor deze pomp specifiek op deze temperaturen afgesteld kan worden
  • Daar waar een lucht-water variant erg groot kan zijn is deze redelijk compact
  • Eventueel kun je er voor kiezen om het opgepompte water te gebruiken voor zaken zoals het doortrekken van de wc, let wel je kan niet zomaar grondwaterwinnen zonder vergunning
  • Deze installatie kan ook erg goed koelen. Zeker in combinatie met vloerverwarming kan dit een hoop schelen bij een warme zomer

Nadelen

  • Alhoewel je door het hoge rendement de kosten snel terugverdiend, blijft een water-water warmtepomp een grote investering
  • Je weet nooit zeker hoe diep er bij jou geboord moet worden. Mocht het grondwater nog dieper zitten, dan betekent het dat de kosten op zullen lopen
  • Vaak is er een vergunning nodig om deze installatie te kunnen plaatsen. Dit heeft voornamelijk te maken met de diepe grondboringen die nodig zijn voor de installatie

Meer weten? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Rendement water-water warmtepomp

Het rendement van de water-water warmtepomp ligt ten opzichte van de andere varianten dus vele malen hoger. Bij een goede installatie die op een correcte manier is geïnstalleerd kan het rendement zelfs oplopen tot meer dan 500%. Dit houdt in dat je met één kWh elektrische energie uit jouw stopcontact tot wel 5 a 6 kWh aan warmte kan opwekken.

Zelf of laten installeren?

water-water warmtepomp

Gezien het feit dat een water-water pomp diep onder de grond aangelegd moet worden is de installatie hiervan zelf niet realistisch. Voor dit karwei moet er erg veel specialistisch gereedschap bij te passen komen.

Ook is de nodige ervaring van het aanleggen niet overbodig. Bij het installeren kan een hoop mis gaan, waardoor de pomp in zijn geheel kapot kan gaan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp te laten plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.