Premie verwarmingsketel: soorten premies en voorwaarden

Het vervangen van de verwarmingsketel is één van de beste methodes om aan energiebesparing te doen. De Belgische overheid stimuleert de aanschaf van energiezuinige verwarmingsketels ook, want op deze wijze kunnen de klimaatdoelstellingen zo snel mogelijk behaald worden. Met een nieuwe energiezuinige verwarmingsketel zorg je er niet alleen voor dat je het milieu ontlast, zelf profiteer je er ook van door een veel lagere energiefactuur.

Alleen voordat je profiteert van energiebesparing moet je wel investeren. Deze investering kun je gelukkig beperken door optimaal gebruik te maken van de verschillende soorten premies voor verwarmingsketels.

🔥 Verwarmingsketel aan de beste prijs-kwaliteit 🔥

Een nieuwe verwarmingsketel is een slimme investering die je heel wat bespaart op je energiefactuur. Vergelijk hier vrijblijvend tot 5 prijsoffertes op maat en bespaar zo tot 30% op je nieuwe ketel.

👉 Gratis offertes ontvangen

Premie verwarmingsketel: waarop heb je recht?

De premies waar je eventueel recht op hebt, gelden enkel als je je oude conventionele ketel vervangt door een energiezuinige ketel. Dit kan een condensatieketel zijn, maar bijvoorbeeld ook een warmtepomp. De meeste premies zijn aan te vragen via de netbeheerder.

Afhankelijk van de soort premie moet je aanvraag wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, dan profiteer je van een behoorlijke korting op je investering van een verwarmingsketel. Welke soort premies zijn beschikbaar?

Renovatiepremie (Overkoepelende renovatiepremie)

De renovatiepremie bestond tot 2019 bekend als de Vlaamse renovatiepremie. Daarna is deze omgezet in de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is exclusief beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning renoveren. De premie bestaat uit verschillende categorieën en hieronder valt ook de categorie voor het plaatsen en vernieuwen van verwarmingsketels. In deze categorie komen diverse werken in aanmerking:

 • Het plaatsen van een energiezuinige verwarmingsketel met hoogrendement.
 • Het aanleggen van centrale verwarming met warmwaterdistributie voor vloerverwarming.
 • Alle overige installatiewerken om de woning te voorzien van centrale verwarming.
 • Saneringswerken ter verbetering van de wijze van verwarmen, zoals verwijderen van de mazoutketel.

Naast bovenstaande werken gelden er nog enkele voorwaarden om voor de renovatiepremie in aanmerking te komen:

 • De woning moet tenminste 30 jaar oud zijn in liggen in het Vlaams gewest.
 • Een totaal factuurbedrag van minimaal € 2.500,- en de facturen mogen niet ouder dan 2 jaar zijn.
 • Op de datum dat je de aanvraag indient, mag je geen andere woning in eigendom hebben.
 • De renovatiepremie is niet geldig voor kamers en studentenkamers.
 • Er gelden bepaalde maximum inkomensvoorwaarden.
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur.

De hoogte van de premie verwarmingsketel is afhankelijk van de soort werken die je laat uitvoeren en de hoogte van je inkomen. Afhankelijk van je inkomen krijg je of 20% of 30% van het factuurbedrag als premie voor nieuwe verwarmingsketel of premie voor vervangen verwarmingsketel retour.

Premie verwarmingsketel: waarop heb je recht?

Premie van de netbeheerder

Indien u beschermde afnemer bent, kunt u ook van de netbeheerder een premie krijgen voor een condensatieketel. Dit zijn de bedragen vanaf 2021:

Heeft u een oude ketel op aardgas of propaan en wil u die vervangen door een nieuwe ketel op aardgas in aardgasgebied, dan ontvangt u 1.800 euro premie. In niet-aardgasgebied ontvangt u eveneens 1.800 euro, maar enkel als uw oude ketel op propaan werkt.

Voor de vervanging van een oude ketel op stookolie ligt de premie hoger. Als u hem vervangt door een ketel op aardas in aardgasgebied, ontvangt u 2.500 euro. Vervangt u hem door een ketel op propaan in niet-aardgasgebied, dan ontvangt u ook 2.500 euro premie.

Laat je een zonneboiler of een warmtepomp installeren, dan heb je recht op een premie van de netbeheerder. Deze premie kun je aanvragen bij netbeheerder Fluvius. De ontvangen premie voor een zonneboiler is € 550,- per m² met een maximumbedrag van € 2.750,- en 40% van het factuurbedrag. De premies voor vervangen verwarmingsketel voor een warmtepomp zijn afhankelijk van het type warmtepomp:

 • Lucht-Luchtwarmtepomp: € 300,-.
 • Hybride lucht-waterwarmtepomp: € 800,-.
 • Lucht-waterwarmtepomp: € 1.500,-.
 • Geothermische warmtepomp: € 4.000,-.

Ook voor deze premiebedragen geldt dat er een maximum geldt van 40% van het factuurbedrag. De premies worden overigens verdubbeld wanneer je woning in een gebied ligt waar geen aardgasnet aanwezig is of als de warmtepomp ter vervanging van een elektrische weerstandsverwarming is. Uiteraard gelden ook voor de premie van de netbeheerder enkele voorwaarden:

 • Plaatsing van de warmtepomp geschiedt door een erkende installateur.
 • De woning moet voor 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
 • De aanvraag van de premie moet uiterlijk 12 maanden na factuurdatum door de netbeheerder zijn ontvangen en de factuur mag niet ouder dan 1 jaar zijn.
 • De warmtepomp moet voldoen aan alle technische eisen en minimaal een A+ energielabel hebben.
 • De warmtepomp wordt gebruikt voor het verwarmen van een ruimte met eventueel de mogelijkheid tot het verwarmen van sanitair water.

Vervangpremie van Gas.be

Heeft u een verwarmingsketel op gas die vóór 1 januari 2000 werd geïnstalleerd? Als u uw oude ketel vervangt door een nieuwe verwarmingsketel op gas (met een maximaal nominaal vermogen van 70kW), dan kunt u een vervangpremie krijgen van minstens 500 euro. Per extra kW krijgt u er 5 euro bij met een maximum van 2.500 euro premie per ketel.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze premie geldt wanneer je het plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp combineert met minimaal 2 andere energiebesparende werken.

Er is hiervoor een lijst opgesteld met 7 energiebesparende maatregelen. Als je er hier 3 uitkiest heb je recht op de totaalrenovatiebonus. Dit gaat dus ten eerste om plaatsing van een zonneboiler of een warmtepomp, in combinatie met het plaatsen van een ventilatiesysteem, dakisolatie, spouwmuur-, binnen- of buitenisolatie, kelder- of vloerisolatie of het plaatsen van nieuwe HR beglazing.

Ook voor de totaalrenovatiebonus gelden er enkele voorwaarden:

 • De woning moet voor 31 december 2005 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of de bouwaanvraag moet voor deze datum zijn aangevraagd.
 • De einddatum van de factuur van de 1e investering mag niet liggen na 01-01-2017.
 • Alle werken moeten binnen vijf jaar uitgevoerd worden.

Het premiebedrag is afhankelijk van hoeveel werken je laat uitvoeren. Het minimale aantal werken is drie, maar je kunt optimaal van de premies gebruikmaken als je voor meerdere of alle zeven werken gaat. Dit zijn de premieoverzichten:

 • 3 werken: € 1.250,- voor een woning en € 625,- voor een appartement.
 • 4 werken: € 1.750,- voor een woning en € 875,- voor een appartement.
 • 5 werken: € 2.750,- voor een woning en € 1.375,- voor een appartement.
 • 6 werken: € 3.750,- voor een woning en € 1.875,- voor een appartement.
 • 7 werken: € 4.750,- voor een woning en € 2.375,- voor een appartement.

Met het uitvoeren van alle werken profiteer je niet alleen van de maximale hoogte van de premie, je woning is na voltooiing ook zeer energiezuinig. Hierdoor profiteer je vele jaren van een enorme kostenbesparing op energie.

Vervang je verwarmingsketel en geniet van de premie!

Bespaar door offertes te vergelijken

Gemeentelijke premie

De bovenstaande premies zijn landelijke premies. Veel gemeentes bieden daarnaast ook premies voor verwarming aan om op lokaal niveau het energiezuinig maken van woningen te stimuleren. De regels en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen en sommige gemeentes hebben juist helemaal geen premies voor verwarming.

Ga je een verwarmingsketel vervangen of nieuw plaatsen of plaats je een zonneboiler of warmtepomp? Vraag dan altijd bij de gemeente waar je woont of er premies beschikbaar zijn en onder welke voorwaarden.

Laat je de werken uitvoeren door een lokale aannemer, dan zal hij meestal wel op de hoogte zijn van de lokale premies. Soms kan een aannemer helpen bij het aanvragen van gemeentelijke premie. Het is altijd verstandig om bij de gemeente na te vragen op er recht is op premie.

Het zou natuurlijk jammer zijn als je dit misloopt terwijl het helpt om flink op je investering te besparen.

Warmte-kracht certificaten

Groene duurzaam energie opwekken kan ook met een zogenaamde warmtekrachtinstallatie. Deze warmtekrachtinstallaties zijn in staat om groene energie op te wekken die je kunt doorverkopen aan de netbeheerder.

Premies verwarmingsketel: waarop heb je recht?

Hiervoor geeft de netbeheerder warmte-kracht certificaten uit. Overigens is het niet zo dat je hiervoor letterlijk een certificaat in handen krijgt, alles wordt tegenwoordig digitaal bijgehouden.

Wil je in aanmerking komen voor warmte-kracht certificaten, dan moet je in het bezit zijn van één van de volgende warmtekrachtinstallaties en moet het vermogen groter zijn dan 10kW:

 • Tegendrukstoommachine
 • Aftap-condensatiestoomturbine
 • Stoom- of gasturbine met warmteterugwinning
 • Interne verbrandingsmotor
 • Strilingmotor
 • Brandstofcel

Met het opwekken van 1.000 kWh aan groene energie ontvang je een warmte-kracht certificaat. De warmte-kracht certificaten worden uitgegeven door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Hier moet je ook de certificaten aanvragen als je in het bezit bent van een warmtekrachtcentrale.

Hoe premie voor verwarmingsketel aanvragen?

Waar je de premies verwarmingsketel aanvraagt is afhankelijk voor welke premie je in aanmerking wilt komen.

Zo is de totaalrenovatiebonus en premie van de netbeheerder aan te vragen bij de netbeheerder Fluvius. Deze netbeheerder is overigens ontstaan uit een fusie tussen de oude netbeheerders Eandis en Infrax. De renovatiepremie is aan te vragen bij Wonen Vlaanderen.

Zoals vanzelfsprekend zijn gemeentelijke premies enkel aan te vragen bij je lokale gemeente. Het gemakkelijkste is dat je de premie online aanvraagt, dit kan zowel bij Fluvius als Wonen Vlaanderen. Op de websites zijn ook aanvraagformulieren te downloaden, die je dan eventueel per post kunt verzenden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.