Mazoutketel: prijzen, onderhoud en hoe vervangen?

Hoewel het gebruik van stookolie als brandstof voor het verwarmen van woningen ogenschijnlijk zijn langste tijd zou hebben gehad, is een mazoutketel in België nog razend populair. Dit is niet voor niets, want de ketel heeft nog steeds vele voordelen ten opzichte van andere verwarmingsketels.

Mazoutketel prijs

Een nieuwe mazoutketel prijs is van diverse factoren afhankelijk. Uiteraard is er de aanschaf van een nieuwe ketel, maar dan is de vraag of je de ketel op een bestaande cv-ketel wilt aansluiten of ook gebruik wilt maken van nieuwe verwarmingstechnieken.

  1. Een condenserende mazoutketel prijs, dus een ketel met een hoger rendement, zal minimaal € 4.000,- kosten en kan oplopen tot wel € 7.500,-.
  2. Kies je voor een mazoutketel met boiler of met een zonneboiler dan beginnen de prijzen vanaf € 7.500,- en loopt op tot wel € 10.000,-.
  3. In combinatie met een warmtepomp wordt het nog duurder. De prijzen liggen dan tussen de € 10.000,- en € 15.000,- Hoewel de aanschafprijs hoger is dan bijvoorbeeld een cv-ketel op aardgas, profiteer je wel van een hoog rendement en de levensduur is ook veel langer, tot wel 30 jaar en vaak nog wel langer.

Je moet je daarom niet alleen blindstaren op de prijs, maar ook zeker de voordelen in het oog houden. Verder is het verstandig om een mazoutketel prijslijst op te vragen bij diverse leveranciers, zodat je prijzen kunt vergelijken. Zo kom je er ook achter wat de installatiekosten van de diverse leveranciers zijn.

Mazoutketel onderhoud

Jaarlijks moet je de ketel laten onderhouden. Dit geldt overigens voor ketels met een minimaal vermogen vanaf 20 kW. De mazoutketel kuisen is een vanzelfsprekend onderdeel van het onderhoud.

Tijdens het onderhoud komen problemen en defecten aan onderdelen aan het licht, zodat je deze onderdelen kunt laten vervangen.

  • Het jaarlijkse onderhoud zorgt ervoor dat het rendement verhoogd wordt tot soms wel 10% of meer en dat je er een lager verbruik mee kunt realiseren.
  • Tevens verlaagt onderhoud ook de kosten voor een mazoutketel herstellen, mocht dit onverhoopt nodig zijn.
  • Verder verlaag je de risico’s op een CO² vergiftiging en schouwbrand.
  • Tenslotte krijg je na het onderhoud een attest, zodat je altijd een bewijs hebt van je onderhoud. Dit is nodig voor bijvoorbeeld de verzekering, mochten er zich toch grote problemen voordoen.

Uiteraard kunnen er ook onverwachts problemen ontstaan. De mazoutketel slaat niet aan, de mazoutketel start niet of de circulatiepomp van de mazoutketel is stuk. In dit soort gevallen moet je gebruikmaken van een spoedinterventie. De technicus zal dan direct de mazoutketel herstellen.

Moet je je mazoutketel onderhouden?

Ontvang een offerte op maat

Wanneer mazoutketel vervangen?

De levensduur van de ketel is minimaal 30 jaar. Een mazoutketel vervangen zul je dus nooit zomaar doen. In eerste instantie kun je het belangrijkste onderdeel, de brander voor mazoutketel nog laten vervangen en je nog jaren voort kunt.

Maar vooral als de levensduur verstreken is, dan kan de ketel mankementen krijgen en ook het rendement kan een stuk lager zijn. Het wordt dan tijd voor het vervangen van de ketel of een volledige renovatie.

Omdat nieuwe innovaties op het gebied van warmtesystemen zich blijven ontwikkelen en goedkoper worden, is het tevens een goed moment om je af te vragen of er andere mogelijkheden zijn.

Wanneer mazoutketel vervangen?

Mazoutketel vervangen door warmtepomp

De warmtepomp is geen toekomstmuziek meer, maar een techniek die al volop wordt ingezet in de strijd tegen teveel uitstoot van CO². De warmtepomp is geheel vrij van het gebruik van fossiele brandstoffen en haalt afhankelijk van het model warmtepomp de energie uit de lucht, de grond of het grondwater. Het kleine beetje elektriciteit dat de warmtepomp nog verbruikt kun je ook groen maken door de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Op deze manier weet je zeker dat je geen CO² meer uitstoot. De mazoutketel vervangen door een warmtepomp is daarom zeker een goed idee. Wil je niet tot volledige vervanging overgaan, dan is het combineren met de warmtepomp ook mogelijk. Naast schone energie, profiteer je met een warmtepomp van een hoog rendement, een comfortabel en betrouwbaar warmtesysteem en een levensduur van 20 tot 25 jaar.

Ook financieel kun je de vervanging door een warmtepomp opvangen door enkele fiscale voordelen en premies die door de overheid beschikbaar worden gesteld.

Een lucht/water warmtepomp vereist een investering van tussen de € 6.000,- en € 8.000,-. voor een grond en water warmtepomp zijn de kosten hoger, namelijk € 25.000,- tot € 30.000,-. Dit heeft ermee te maken dat er een ondergrondse structuur moet worden aangelegd.

Mazoutketel vervangen door aardgas

Je kunt ook de mazoutketel vervangen door aardgas of eventueel combineren. Let er wel op dat aardgas wel schoon is, maar nog steeds een fossiele brandstof is.

Een belangrijke kostenpost is in eerste instantie de mazoutketel afbreken of uitgraven als deze ondergronds zit. Ga je over op aardgas, dan zul je kiezen voor een cv-ketel die werkt op aardgas. Laat alvorens je een cv-ketel op aardgas aansluit, nakijken of bestaande leidingen en radiotoren het nog doen en of je wel een aansluiting op aardgas hebt.

👉 Heb je dit niet, dan is een propaantank nog een optie. Een cv-ketel op aardgas heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar. Reken op een gemiddelde prijs voor een condensatieketel van rond de € 6.500,-. Hierbij zijn de installatiekosten al inbegrepen.

Laat je mazoutketel vervangen!

Ontvang GRATIS advies en offertes

Moet je een mazoutketel keuren?

Moet je een mazoutketel keuren?De Vlaamse wetgeving kent strenge regels omtrent de mazoutketel keuring. Omdat het om stookolie gaat moet je voor ingebruikname een keuring laten uitvoeren. Ook tijdens het gebruik ben je verplicht om de mazoutketel te keuren. Een ondergrondse stookolietank tot 5.000 kilogram moet om de vijf jaar gekeurd worden.

De periodieke keuring voor bovengrondse stookolietanks tot 5.000 kilogram is afgeschaft. Is de tank groter dan 5.000 kilogram? Bij een ondergrondse tank moet er om de twee jaar een beperkte keuring plaatsvinden en een grondige algemene keuring om de vijftien jaar. Voor een bovengrondse tank geldt dan een driejaarlijkse beperkte keuring.

Vind de beste installateur voor je mazoutketel

Wat kost een mazoutketel? Wat kost het onderhoud en de keuring? Allemaal vragen als jij je woning op stookolie laat verwarmen. Daarom is het van belang om een goede installateur te vinden.

Een professionele installateur zal de ketel vakkundig installeren en is meestal ook gecertificeerd om een keuring en onderhoud uit te voeren. Uiteraard ga je niet direct overstag voor de eerste de beste installateur. Vraag daarom bij diverse installateurs offertes op, zodat je kunt vergelijken op prijzen en voorwaarden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.