Gasketels: prijzen, onderhoud en aankoopgids

Een woning kan op veel verschillende manieren verwarmd worden. De methode die het meeste wordt toepast is nog altijd een gasketel. Hoewel gas een vorm van fossiele brandstof is, is het wel een relatief schone vorm van energie, veel schoner dan bijvoorbeeld stookolie.

Wel moet je rekening houden met een goede rookgasafvoer, zodat rookgassen veilig worden afgevoerd. Wanneer je op zoek bent naar een verwarmingsketel, dan maak je met een gasketel zeker een goede keuze en profiteer je van diverse voordelen.

Waarom een gasketel kopen?

Er zijn aan een verwarmingsketel op gas vooral veel voordelen.

  1. De ketel is namelijk gemakkelijk aan te sluiten op je centrale verwarmingssysteem en hierdoor profiteer je van warmte via de radiatoren en vloerverwarming.
  2. Wanneer je kiest voor een combiketel, dan geniet je ook van warm sanitair water. In aanschaf is de gasketel kostprijs relatief goedkoop ten opzichte van bijvoorbeeld een mazoutketel. Dit geldt ook voor de prijzen na de gasketel installatie, dus het verbruik. De gasprijs is veel stabieler dan de prijs van stookolie. Hiermee verwarm je toch redelijk goed je woning en voorzie je de woning goedkoop van warm water.
  3. Een ander voordeel ten opzichte van verwarmingsketels op fossiele brandstoffen, is dat gas veel schoner is. Gelukkig zijn de nieuwste generatie ketels behoorlijk energiezuinig en maak je ondanks dat je een fossiele brandstof gebruikt, toch een ecologisch verantwoorde keuze.
  4. Daarnaast zorgen de nieuwste condensatieketels er ook voor dat je een behoorlijke besparing bereikt op je energiefactuur. Ook wanneer je andere energiebronnen gebruikt, zoals zon, wind of aardwarmte, kun je de ketel hier goed mee combineren. In het geval van een tekort aan energie zal de gasgestookte ketel dit gemakkelijk opvangen.
  5. Verder neemt de ketel erg weinig ruimte in beslag. Je hebt niet zoals met een mazoutketel een tank nodig. De ketel kan gemakkelijk aan de wand of de vloer gemonteerd worden.
  6. Tenslotte profiteer je van de lange levensduur van de ketel. Gemiddeld zal een gasketel cv tussen de 15 en 20 jaar meegaan.

Ontdek zelf de voordelen van een gasketel

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Gasketel of warmtepomp?

Waarom kiezen voor een gasketel?Een nieuwe vorm van verwarming is de warmtepomp. Veel eigenaren van een gasketel cv, waarvan de levensduur is verlopen overwegen een warmtepomp. Je moet zeker een alternatief voor gasketel in overweging nemen, want een warmtepomp haalt de energie uit de natuur, zoals lucht, aardwarmte of grondwater. Je moet dus zowel beide systemen naast elkaar zetten en vergelijken, want de kosten spelen altijd de meest belangrijke rol.

De aanschaf van een warmtepomp lucht-lucht kan vergeleken worden met een nieuwe condensatieketel. Ga je voor een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte of grondwater, dan ben je vele malen duurder uit.

In verbruik wint de gasketel het, want een warmtepomp werkt op elektriciteit. Elektriciteit is momenteel toch een pak duurder dan de gasprijs. Maar als het om energiebesparing gaat, dan kun je weer beter voor een warmtepomp kiezen. Het is dus een lastige keuze.

Maak je de keuze enkel uit kostenoogpunt, dan is een ketel op gas nog steeds een goede keuze. Voor de warmtepomp zal vooral gekozen worden als je ook daadwerkelijk je woning wilt verduurzamen. Er is ook nog een tussenoplossing met een gasketel met warmtepomp. Dit is een zogenaamde hybride ketel, waarbij je profiteert van de beste eigenschappen van beide systemen.

Gasketel of warmtepomp?

Krijg GRATIS advies

Gasketel prijzen

Er zijn verschillende soorten gasketels, maar niet alle gasketels zijn nog goedgekeurd door de Belgische overheid. Het kan zijn dat je nog een conventionele ketel, een laag rendementsketel of een hoogrendementsketel in huis hebt hangen. Vooral de hoogrendementsketel is zeer energiezuinig.

Maar wil je een nieuwe gasketel kopen? Dan ben je sinds 2015 verplicht om een condensatieketel te kopen. Met deze ketel kan ook erg zuinig gestookt worden, doordat er een warmtewisselaar inzit. Een deel van de rookgassen zal zich tot waterdamp vormen en opnieuw ingezet worden om warmte te creëren. Hiermee is een enorme energiebesparing te bereiken.

👉 Een condensatieketel is te koop in diverse vermogens, waarbij je voor een hoger vermogen ook meer betaalt. De gemiddelde gasketel prijs ligt dan ook tussen de € 1.500,- en € 4.000,-. Reken voor de gasketel installatie ook nog met een prijs van tussen de € 1.000,- en € 2.500,-.

Gasketel onderhoud

Voor een gasgestookte ketel geldt een verplicht tweejaarlijks onderhoud, maar het beste kun je de ketel jaarlijks laten onderhouden. Er wordt tijdens het onderhoud gekeken hoe de verbranding werkt en of de brander vervangen moet worden. Verder vindt er een check plaats van de circulatiepomp die het water door het verwarmingssysteem pompt.

Naast de ketel zelf wordt ook de rookgasafvoer nagekeken. Dit is van levensbelang, omdat een beschadigde rookgasafvoer uiterst gevaarlijk is voor de gezondheid. Wanneer er koolmonoxide en kooldioxide ontsnapt, dan kunnen mensen bedwelmd raken en niet zelden vallen hierbij doden.

Controle van een juiste afvoer van rookgassen is daarom uitermate belangrijk. De onderhoudsmonteur zal de ketel ook goed afstellen, zodat je optimaal van het rendement geniet.

Waarom gasketel onderhouden?

Is een onderhoud verplicht?

Een onderhoud van gasgestookte ketels is verplicht. Dit moet iedere twee jaar plaatsvinden. Dit is dus minder vaak dan bijvoorbeeld stookolie, waarvan de ketel jaarlijks onderhouden moet worden. Of je ketel is onderhouden, kun je bewijzen door een onderhoudsattest te overleggen.

De onderhoudstechnicus zal na afloop van het onderhoud daarom altijd een attest opmaken. Dit attest is erg belangrijk voor de verzekeraar. Mocht je problemen krijgen, zoals een brand, dan kun je bij het declareren van de schade het attest overleggen dat je ketel toch wel degelijk is onderhouden.

Gasketel onderhoud prijs

Ondanks de verplichting van een tweejaarlijkse onderhoud komen de kosten van het onderhoud wel voor jouw rekening.

Maak je een afspraak voor een eenmalige onderhoudsbeurt, dan moet je er rekening mee houden dat de gemiddelde gasketel onderhoud prijs tussen de € 60,- en € 100,- ligt.

Dit is nog exclusief eventuele vervangende onderdelen. Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten. Je betaalt dan per maand ongeveer € 6,- tot € 12,-. Je bent dan verzekerd dat je het onderhoud niet vergeet en je krijgt meestal ook korting op de aanschaf van nieuwe onderdelen.

Laat je gasketel onderhouden!

Ontvang een richtprijs op maat

Wanneer de ketel keuren?

Een gasketel keuring is bijna hetzelfde als het onderhoud van de ketel. De ketel wordt tijdens het verplichte tweejaarlijkse onderhoud ook gekeurd.

Laat je een nieuwe gasketel installeren? Deze mag je pas in gebruik nemen als deze ook gekeurd is. Net zoals een onderhoudsattest wordt er bij keuring ook een attest afgegeven. Keuring mag enkel geschieden door een erkende technicus.

Welke gasketel plaatsen?

Er zijn diverse type ketels, maar alleen de condensatieketel is verplicht wanneer je een nieuwe gasketel gaat kopen. Verder moet je ook nog letten op het feit of je een open ketel of een gesloten ketel hebt.

Het open en gesloten systeem heeft te maken met de lucht die de ketel aanzuigt om te zorgen voor een goede verbranding van het gas.

  • Een open ketel haalt de lucht uit de ruimte waar deze hangt. Het is daarom belangrijk dat deze ruimte goed geventileerd wordt.
  • Een ketel met en gesloten systeem haalt lucht uit de buitenlucht. Hiervoor is dan ook een speciale rookgasafvoer nodig die opgebrande gassen naar buiten afvoert en verse lucht naar binnen aanvoert.

De bekendste merken

Er zijn veel gasketel merken in omloop. Van veel bekende merken mag je ook kwaliteit verwachten, maar je wilt natuurlijk ook een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben.

Een gasketel van Vaillant is misschien wel het bekendste merk. Maar ook een gasketel van Junkers, een gasketel van Viessmann of een gasketel van Bosch zijn bekende merken met een hoge betrouwbaarheid. Het is raadzaam om goed advies in te winnen bij de verschillende leveranciers en installateurs over de verschillende merken en type ketels.

De werking van alle gasketel merken is over het algemeen hetzelfde, dus tijdens het onderhoud zal het gasketel merk meestal geen problemen opleveren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.