Verwarmen op stookolie

Wil je jouw woning met stookolie verwarmen? Dit artikel geeft je een overzicht van de kostprijs, hoe lang je ermee kan verwarmen en alternatieve verwarmingssystemen. Krijg hier meer informatie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Wat kost huis verwarmen met mazout?

Wat kost het verwarmen van jouw woning met mazout? Om een goed inzicht te krijgen in de kostprijs van het verwarmen met mazout moet je rekening houden met een aantal zaken: 

 • Kostprijs installatie.
 • Kostprijs mazout of stookolie.
 • Kosten onderhoud en keuring.

We bespreken deze drie onderdelen hieronder in meer detail voor jou.

Verwarmen op stookolie.

#1 Prijs installatie

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de kostprijs van de installatie van een verwarmingsinstallatie op mazout. Deze bestaat uit drie onderdelen: een mazouttank die stookolie bewaart, een mazoutketel die stookolie omzet naar warm water en tot slot verwarmingselementen die warmte afgeven in de ruimte.

We bespreken deze drie opties hier in meer detail: 

 • Mazouttank: € 1.400 tot € 4.400. De prijs van zo’n mazouttank is afhankelijk van de locatie van de tank (ondergronds of bovengronds), de materiaalkeuze en het volume. Een ondergrondse mazouttank is duurder aangezien deze bestaat uit een corrosiebestendig en sterk materiaal. Daarnaast moet je ook de kosten voor graafwerken rekenen. Zo moet je voor een kleine tank van 1.000, 2.000 of 3.000 liter een kostprijs tussen de € 1.400 en € 2.400 rekenen. Heb je een tank van 5.000 liter nodig? Dan moet je rekening houden met een kostprijs van € 3.300 tot € 4.400. Al deze prijzen zijn wel inclusief plaatsing, maar exclusief btw en grond- of graafwerken. 
 • Mazoutketel: richtprijs € 4.750. Een mazoutketel vormt een significante investering. De prijs is afhankelijk van complexiteit van regelingen, het gewenste vermogen en optionele domotica. Je moet gemiddeld zeker rekenen op een prijs van € 4.750, inclusief plaatsing, exclusief btw. Er kunnen nog bijkomende kosten bijkomen zoals het vervangen of plaatsen van een rookgasafvoer. Daarbovenop kan je zo’n mazoutketel nog combineren met een zonneboiler. Als je een aardgasketel vergelijkt met een mazoutketel, blijkt de laatste doorgaans duurder. 
 • Verwarmingstoestellen: vanaf € 100. Je kunt kiezen voor radiatoren, vloerverwarming of convectoren, vergelijkbaar met systemen op aardgas. De kostprijs zal dus afhangen van welke verwarmingstoestellen je kiest, het vermogen ervan, het aantal ruimtes dat moet verwarmd worden en esthetische voorkeuren. Dit onderdeel kent te veel variabelen om een standaardprijs per stuk te bepalen. Voor een gemiddelde woning van 150 vierkante meter liggen de materiaalkosten tussen de € 3.500 en € 5.000, plus een extra bedrag van € 1.500 tot € 3.000 voor toebehoren en leidingen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt om de exacte prijs voor jouw installatie te weten te komen met alle bijkomende opties volgens jouw wensen.

Vergelijk offertes
Vergelijk offertes van verschillende specialisten en maak een geïnformeerde keuze.

#2 Prijs van mazout / stookolie

Het verbruik van een gemiddeld gezin per jaar bedraagt tussen de 2.000 en 3.000 liter mazout of stookolie. Met een mazoutprijs van € 0,6709 per liter rekenen we het jaarlijks verbruik uit.

Voor een verbruik van 2.000 liter moet je rekenen op een jaarprijs van € 1.341,80. Heb je een verbruik van 3.000 liter per jaar, dan zal de kostprijs rond de € 2.012,70 zijn.

Verwarmen op mazout.

#3 Onderhoud en keuring

Bij het installeren van een mazoutinstallatie moet je rekening houden met een aantal wettelijke bepalingen over de keuring en het onderhoud. Je moet de cv-ketel jaarlijks laten keuren.

Wat betreft de stookolietank, hangt de regelgeving af van het volume en of de tank bovenof ondergronds is gevestigd. Let op: laat je deze keuringen niet uitvoeren, dan riskeer je een administratieve geldboete. Hieronder bespreken we het keuren van een stookolieketel en een stookolietank in meer detail.

Stookolieketel keuren

De keuring van een stookolieketel is afhankelijk van het vermogen van de ketel. Een standaard ketel heeft een vermogen van minder dan 20 kW. Hierbij is een jaarlijkse controle en onderhoud wettelijk verplicht.

Bij stookolie- of mazoutketels met een vermogen tussen de 20 en 100 kW is een 5jaarlijkse controle verplicht. Bij een ketel boven de 100 kW moeten twee keer per jaar verwarmingsaudits uitgevoerd worden.

Een regelmatig onderhoud is verplicht zodat het blijft voldoen aan de opgelegde normen. Daarbovenop zal het rendement van jouw ketel hoger blijven, gaat hij langer mee en is hij minder vervuilend.

Dit onderhoud moet gebeuren door een erkende stookolietechnieker. Deze vakman zal een verbrandings- en reinigingsattest afleveren als bewijs van het onderhoud. Zo’n onderhoudsbeurt kost gemiddeld € 150 tot € 250 exclusief btw.

Stookolietank keuren

Installeer je een nieuwe stookolietank voor jouw woning? Dan moet deze voor de opstart gecontroleerd worden. De frequentie van de verplichte controle na de ingebruikname hangt af van een aantal zaken:

 • Het volume van de tank.
 • De plaatsing: ondergronds of bovengronds.
 • De ligging: binnen of buiten waterwingebieden en beschermingszones.

Voor de controle van een bovengronds mazouttank betaal je gemiddeld € 95 tot € 110. Heb je een ondergrondse tank, dan moet je bij een controle rekenen op een bedrag van € 120 tot € 160.

Tip: vergelijk het totaalplaatje

De mogelijkheid om stookolie op te slaan is een groot voordeel ten opzichte van andere brandstoffen. Het is mogelijk om de prijsevolutie te volgen en stookolie te bestellen op het voordeligste moment. Daarbovenop betaal je enkel voor de aangekochte stookolie. In tegenstelling tot aardgas zijn er geen kosten voor de aansluiting op het aardgasnet of voor verdeel- en beheerskosten.

Wat is goedkoper verwarmen met gas of mazout?

Op het eerste gezicht lijkt verwarmen met aardgas goedkoper. De brandstof zelf is vaak duurder dan stookolie of mazout, maar de installatiekosten voor verwarming op gas zijn veel lager. Daarbovenop is aardgas ook nog eens beter voor het milieu bij de verbranding ervan.

Als we kijken naar het rendement van de twee systemen, zien we dat aardgas ook hier een streepje voor heeft op mazout.

Een gascondensatieketel heeft een rendement van meer dan 98%, terwijl een condenserende stookolieketel 94% rendement heeft. Het condensatie-effect wordt dus meer benut bij gasverwarming.

De kostprijs van een ketel op gas is € 1.000 tot € 1.500 goedkoper in vergelijking met een stookolieketel.

Ontvang deskundig advies
Heb je vragen of twijfels? Specialisten staan klaar om je te adviseren.
arrow Ontvang advies

Hoe lang doe je met 2000 liter mazout?

Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt rond de 2.000 liter stookolie per jaar. Dit geldt voor een verwarmingsseizoen van 8 maanden, van september tot en met april. 50% van de stookolie wordt echter al verbruikt in januari en december.

Let op: niet in elke woning is 2.000 liter stookolie genoeg

Je gebruikt namelijk je stookolie niet enkel om te verwarmen, maar ook om warm water te produceren. Reken erop dat 15% van de jaarlijkse stookolieaankopen naar warm water gaat.

Verwarmen met stookolie verboden?

Sinds 1 januari 2022 is het in bepaalde gevallen niet meer toegestaan om een stookolieketel te plaatsen of te vervangen. Dit is afhankelijk van het type gebouw en de beschikbaarheid van het aardgasnet in dat gebouw.

Hoe lang mag je nog met mazout verwarmen?

De Belgische regering heeft de intentie om tegen 2035 stookolieketels te verbieden om de vereisten van het Energiepact te behalen.

De gewesten kunnen ondanks federaal verbod de datum en toepassingsvoorwaarden zelf bepalen. Niet alle gewesten vorderen even snel wat dit betreft.

In Vlaanderen geldt een verbod in twee snelheden: vanaf 2021 is het verboden om met stookolie te verwarmen voor nieuwbouw en grote renovaties, en vanaf 2035 geldt dit voor bestaande woningen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt in 2025 een premie ingevoerd voor het verwijderen van stookoliesystemen.

In Wallonië is de situatie complexer, aangezien 50% van de Walen met stookolie verwarmt. De regering overweegt vanwege de complexiteit van de situatie uitzonderingen te verlenen voor de meest afgelegen gebieden.

Neem contact op met vakmannen in jouw buurt om de specifieke regeling in jouw gewest te weten te komen via onderstaand offerteformulier.

Hoeveel Belgen verwarmen met stookolie?

Hoewel de aankoop en verkoop van stookoliesystemen verboden worden, geldt dit verbod niet voor het gebruik van deze systemen. 35% van de woningen in België wordt verwarmd met mazout of stookolie. De levensduur van zo’n systeem hangt af van verschillende factoren, waaronder onderhoud en type installatie.

Stookolieketel laten vervangen

Wil je jouw stookolieketel vervangen voor een meer ecologisch alternatief? Het kan in twee simpele stappen:

 • Stap 1: een alternatieve verwarmingsbron voorzien. 
 • Stap 2: mazoutinstallatie verwijderen en/of saneren.  

We bespreken deze 2 stappen in meer detail hieronder. 

Stap 1: Alternatieve verwarmingsbron

Zorg voor een alternatieve verwarmingsbron voordat je jouw mazoutinstallatie verwijdert of saneert. Je hebt hierbij een aantal opties:

 • Verwarming op aardgas: dit is de eenvoudigste oplossing omdat de leidingen en radiatoren vaak hergebruikt kunnen worden. Bovendien hoeft je woning niet zeer goed geïsoleerd te zijn. De overstap houdt enkel de installatie van een nieuwe ketel en de aansluiting ervan op het aardgasnet in. Let op: nieuwe woningen mogen niet meer aansluiten op het gasnetwerk en moeten verplicht kiezen voor een warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of een pelletketel.
 • Warmtepomp: deze haalt ongeveer tweederde van de warmte uit de omgeving (lucht, water, bodem) en helpt fossiele brandstoffen te vermijden. Een warmtepomp is een grotere investering vergeleken met aardgas- of mazoutketels, en is alleen efficiënt in goed geïsoleerde woningen. De installatie gaat idealiter samen met vloerverwarming en zonnepanelen.
 • CV pelletketel: net als bij stookolie ben je met een pelletketel niet afhankelijk van een netbeheerder. De omschakeling van stookolie naar een pelletketel is relatief eenvoudig, maar je hebt opslagruimte voor de pellets nodig. De kosten voor een dergelijke ketel beginnen bij ongeveer € 5.000, met bijkomende kosten voor een opslagsilo, buffervat en pompgroep die de totale kosten op € 10.000 tot € 15.000 kunnen brengen.
 • Elektrische verwarming: hoewel elektrische verwarming door de hoge elektriciteitskosten minder populair was, maken nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen, het opwekken van je eigen energie mogelijk en daarmee weer een aantrekkelijke optie.
Warmtepomp laten installeren.

Stap 2: Mazoutinstallatie verwijderen en/of saneren

Er zijn wettelijke richtlijnen voor het verwijderen of saneren van een mazoutinstallatie. De kostprijs voor het verwijderen van de installatie kan al snel oplopen tot € 1.000 tot € 2.500, afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid werk.

Je kan het verwijderen van de installatie opsplitsen in 2 stukken: 

 • Het verwijderen van de mazoutketel en brander.
 • Het verwijderen van de mazouttank.

We bespreken deze twee stukken in meer detail hieronder voor jou.

Mazoutketel en brander

Een erkend technicus kan zo’n ketel en brander makkelijk ontmantelen of saneren. Ben je een handige Harry, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te verwijderen.

Het is echter heel belangrijk dat je controleert of de verbinding van de tank goed afgesloten is. Op deze manier voorkom je dat er brandgevaar ontstaat.

Mazouttank

Een wettelijke neutralisatie van een mazouttank die niet meer gebruikt wordt, is noodzakelijk. De locatie en het volume van de mazouttank kunnen ervoor zorgen dat je zelfs verplicht bent om deze te verwijderen.

Het is verplicht de werkzaamheden te laten uitvoeren door een erkend stookolietechnicus, die vervolgens een certificaat aflevert. Dit certificaat dient als bewijs dat de sanering correct is uitgevoerd.

Het erkenningsnummer en de naam van de vakman staan op dit certificaat vermeld. Mochten er dus nog problemen ontstaan, dan kun je deze vakman altijd contacteren.

Verwarmen op mazout: vergelijk gratis offertes

Ontvang gratis offertes voor het verwarmen op mazout van jouw woning. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over de aandachtspunten en een aantal nuttige tips. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie. Vraag nu je offertes aan en maak een geïnformeerde keuze!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.