Warmtepomp: prijs, premies en soorten

Misschien heb je weleens gehoord van een warmtepomp, maar weet je niet precies of het wel de moeite loont om er een in huis te halen. Of misschien weet je er niet genoeg over en ben je er gewoon erg nieuwsgierig naar. Welke optie het ook is, hieronder ontdek je alles wat je er ooit over wilde weten!

Waarom een warmtepomp kiezen?

Een warmtepomp is het ideale alternatief voor je centrale verwarmingsketel. Met zo’n warmtepomp kan je namelijk je sanitair water of woning verwarmen. Er zijn verschillende soorten en de functie is afhankelijk van de soort die je koopt.

👉 Waarom warmtepompen zo’n goed alternatief zijn? Ze zijn een van de milieuvriendelijkste verwarmingsmogelijkheden voor je woning en dat is de dag van vandaag zeker mooi meegenomen!

Warmtepompen hebben bovendien nog tal van andere voordelen. Je ontdekt ze hieronder!

Goedkoop verwarmen

Een van de belangrijkste voordelen van warmtepompen is dat ze zoveel energiezuiniger zijn dan sommige alternatieven. Daardoor zal je minder betalen. Je hebt bovendien geen opslag voor stookolie, gasaansluiting of schoorsteen nodig. Ook dat bespaart je geld!

Ideaal in de zomer als airco

Lucht-lucht warmtepompen hebben nog een bijkomstig voordeel: je kunt ze in de zomer namelijk ook gebruiken om koude lucht mee te genereren. Ze kunnen dus ook als airconditioning gebruikt worden!

Milieuvriendelijk

Zoals hierboven vermeld werd, zijn warmtepompen erg milieuvriendelijk. De warmte wordt namelijk gewonnen uit de natuur. Het lagere energieverbruik zorgt ervoor dat zo’n pomp veel minder CO2 uitstoot.

Warmtepompen zijn bovendien ideaal in onderstaande situaties:

  • als je opzoek bent naar een energiezuiniger alternatief voor je cv-ketel (in combinatie met vloerverwarming ligt je verbruik zelfs nog lager).
  • als je een zwembad in de tuin hebt, is zo’n pomp ideaal voor het verwarmen van het zwembadwater.
  • ze zijn de ideale keuze als je houdt van luchtverwarming (toch als je kiest voor een lucht-lucht pomp).

Hoe werken warmtepompen?

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

De werking van warmtepompen hangt sterk af van het type dat je zal aanschaffen. Afhankelijk van het type haalt zo’n pomp haar warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, aarde of grondwater. Het is de compressor van de pomp die zorgt voor de opwarming en de warmtewisselaars verspreiden de warmte in huis.

Warmtepomp prijs

De prijzen van warmtepompen hangen sterk af van de soort die je wilt kopen. Hieronder even een overzicht!

  • Water-water warmtepomp: Dit type kost gemiddeld € 15.000. Bij deze prijs moet je nog de kosten van de graafwerken bijrekenen.
  • Geothermische warmtepomp: Reken op gemiddeld € 10.000 voor dit type. Ook hier moet je de graafwerken nog bijrekenen.
  • Lucht-water warmtepompen: Dit soort warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 7.500 en € 12.500. Inclusief installatiekosten.
  • Lucht-lucht warmtepompen: Voor dit type starten de prijzen vanaf € 2.500.
  • Hybride warmtepompen: Voor dit type schommelen de prijzen tussen gemiddeld € 5.000 en € 7.000.

Warmtepomp premie

Warmtepompen zijn dus best wel prijzig. Gelukkig is er in Nederland een subsidie waar je kunt van genieten. Je moet wel snel zijn, want de subsidie loopt maar tot 2021. Warmtepompen moeten ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de warmtepomp bijvoorbeeld onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoeveel bedraagt de subsidie? De subsidie hangt af van het soort apparaat en het vermogen, maar het subsidiebedrag ligt tussen de € 1.000 en € 2.500.

Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van een energiebespaarlening, dat is een lening die je kunt gebruiken voor het aanschaffen van energiezuinige apparaten. Je betaalt hier minder rente op.

Soorten warmtepompen

Er bestaan diverse types warmtepompen. Ze benutten elk 1 of meerdere natuurlijke bronnen (lucht, water, aarde) om warmte op te wekken. We soms ze even voor je op:

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen zetten buitenlucht om in warm water. Deze warmtepompen hebben een lager rendement dan water-water of grondwater warmtepompen. Dat komt omdat de temperatuur constant verandert. Het nadeel is dus dat lucht-water warmtepompen tijdens koude periodes minder efficiënt zijn. Hiervoor wordt er een buitenunit geplaatst die in contact staat met de leidingen van je radiatoren of vloerverwarming.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen zijn net iets anders dan de andere warmtepompen. Het is namelijk de enigste pomp die warmte in de vorm van lucht afgeeft. Hiervoor moet er wel een buiten- en binnenunit geplaatst worden die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit genereert de warmte en de binnenunit blaast warme én koude lucht in je woning. Deze pomp is dus ook ideaal voor airconditioning.

Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen halen warmte uit de aardbodem. Ook deze warmtepompen worden gebruikt voor de opwarming van je CV-water. Om de warmte uit de aardbodem te kunnen halen, worden ook bij grondwater warmtepompen collectoren in je tuin geplaatst.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn eigenlijk een combinatie van lucht-water warmtepompen en gasketels. Bij deze warmtepompen wordt de energie dus niet volledig uit de natuur gehaald, maar is er dus een combinatie van gas en elektriciteit. Als je een slimme thermostaat hebt dan kan je zelf instellen welke energiebron je gebruikt voor welke verwarmingstaak.

Wat is het verschil met een warmtepomp boiler? Een warmtepomp boiler werkt eigenlijk op dezelfde manier als een klassieke warmtepomp. Het verschil is dat een warmtepomp boiler binnen staat en warmte haalt uit je woning zelf.

Water-water warmtepomp

Deze pomp haalt warmte uit grondwater en verwarmt hiermee het sanitaire water van je woning. Voor dit systeem worden er collectoren in de grond aan je woning geplaatst. Het is een duur systeem, maar met een hoog rendement. Je verdient je geld dus snel terug!

Warmtepomp installatie: enkele tips

Tips voor installatie warmtepomp

Heb je vragen over de installatie van een warmtepomp? Waar let je best op bij je keuze en bij de installatie? Je krijgt hieronder enkele tips.

Tip 1: kies het juiste type

Voor je aan de installatie begint is het belangrijk dat je de juiste pomp aanschaft. Zorg ervoor dat je goed weet welke pomp er voor jou het beste is en welke pomp er aan jouw behoefte voldoet. Bij twijfels kan je altijd een professionele vakman om advies vragen.

Tip 2: combineer met het warmtenet

Een hybride warmtepomp kan je combineren met een warmtenetaansluiting. Zo bespaar je nog meer op je energierekening!

Tip 3: combineer met isolatie

Het plaatsen van zo’n pomp heeft pas zin als je huis voldoende geïsoleerd is. Zorg er dus eerst voor dat dat het geval is!

Tip 4: voorzie voldoende ruimte

Voor je overweegt een pomp te installeren, is het belangrijk dat je voldoende ruimte voorziet. Hij neemt namelijk heel wat plaats in, meestal meer dan een cv-ketel. Standalone warmtepompen hebben daarbij ook nog een boiler nodig, waardoor ze nog meer plaats innemen. Luchtwaterwarmtepompen en hybride pompen hebben bovendien ook ruimte voor de buitenunit nodig. Hou daar dus rekening mee!

Tip 5: pas de meterkast aan (indien nodig)

Dit is een aandachtspunt, voornamelijk bij bestaande bouw, bij nieuwbouw kan hier namelijk rekening mee gehouden worden. Voor luchtwaterwarmtepompen en bodemwarmtepompen is in veel gevallen een aanpassing van de meterkast nodig.