Warmtepomp: prijs, premies en soorten

Misschien heb je weleens gehoord van een warmtepomp, maar weet je niet precies of het wel de moeite loont om er een in huis te halen. Om een beslissing te kunnen nemen, moeten de warmtepompen vergeleken worden op basis van verschillende criteria.

Gaat het om een nieuwbouwproject of om de renovatie of modernisering van een bestaand gebouw? Past de warmtepomp in het gebouw? Is er bijvoorbeeld binnen of buiten voldoende ruimte voor de warmtepomp of kan deze binnen geplaatst worden? Wat is het rendement of hoe efficiënt werkt de warmtepomp?

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Soort warmtepompRichtprijs
Water-water warmtepomp+- €15.000
Geothermische warmtepomp+- €10.000
Lucht-water warmtepomp+- €7.500 à €12.500
Lucht-lucht warmtepomp+- €2.500
Hybride warmtepomp+- €5.000 à €7.000

De prijs voor een warmtepomp hangen sterk af van de soort die je wilt kopen. Hieronder even een overzicht!

 • Water-water warmtepomp: Dit type kost gemiddeld € 15.000. Bij deze prijs moet je nog de kosten van de graafwerken bijrekenen.
 • Geothermische warmtepomp: Reken op <strong>gemiddeld € 10.000voor dit type. Ook hier moet je de graafwerken nog bijrekenen.
 • Lucht-water warmtepompen: Dit soort warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 7.500 en € 12.500. Inclusief installatiekosten.
 • Lucht-lucht warmtepompen: Voor dit type starten de prijzen vanaf € 2.500
 • Hybride warmtepompen: Voor dit type schommelen de prijzen tussen gemiddeld € 5.000 en € 7.000

Vergelijk de prijzen

Vraag je warmtepomp premie aan

Een warmtepomp is best wel prijzig. Gelukkig is er in België een warmtepomp premie waar je kunt van genieten. Om van een premie te genieten moet de installatie van een warmtepomp echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

 1. De warmtepomp premie wordt enkel toegekend voor woningen die ten laatste op 31 december 2013 aangesloten worden op het elektriciteitsnet of waarvoor de bouwaanvraag op diezelfde datum ingediend werd.
 2. De aanvraag moet ingediend worden uiterlijk 12 maanden na factuurdatum.
 3. De premie geldt voor het verwarmen van een ruimte in je woning (en eventueel ook het verwarmen van sanitair water). Je kunt dus geen premie aanvragen voor de installatie van een warmtepompboiler.
 4. Het is essentieel dat de installatie van een warmtepomp uitgevoerd wordt door een erkende aannemer. De installateur moet dus over een certificaat van bekwaamheid beschikken.

Sinds begin 2021 werd de premie voor warmtepompen bovendien verhoogd voor huishoudelijke eindafnemers die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Twijfel niet om advies in te winnen bij een erkende vakman die je hierover verder zal adviseren.

💵 Verhoging premies 2023 💵

Sinds 2023 zijn de premies voor warmtepompen verhoogd:

 • Hybride lucht/water warmtepomp: € 2.000
 • Lucht/water warmtepomp: € 3.000
 • Lucht/lucht warmtepomp: € 300
 • Geothermische waterpomp: € 4.000

Combineer je een warmtepomp met zonnepanelen?

In dat geval kom je mogelijk vanaf najaar 2021 in aanmerking voor een retroactieve investeringspremie van 1.163 euro. Ze is het gevolg van het schrappen van de terugdraaiende teller in januari 2021. Waardoor dus eigenaars van zonnepanelen voortaan betalen volgens hun reële verbruik.

Belangrijke voorwaarden: je warmtepomp werd geïnstalleerd voor 31 december 2020 en je elektriciteitsinstallatie is reeds uitgerust met een digitale meter. Beschik je nog over een ‘klassieke’ platte schijf? In dat geval zou je de premie pas ten vroegste kunnen aanvragen 6 maanden na installatie van een digitale teller en uiterlijk eind 2025.

Deze retroactieve investeringspremie is nog onder voorbehoud. Pas wanneer de Vlaamse regering een positief advies krijgt van de Raad van State zal ze van kracht worden. Het premiebedrag zal ook variëren naargelang hoe snel je warmtepompinstallatie een rendement van 5 % bereikt in een periode van 15 jaar

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp biedt de mogelijkheid om energie uit de omgeving te gebruiken voor verwarming. Aangezien een warmtepomp slechts slechts 20% van zijn geproduceerde warmte opwekt uit elektriciteit of aardgas, is de warmtepomp relatief zuinig in vergelijking met andere verwarmingssystemen die elektriciteit gebruiken. Bovendien vergt een warmtepomp zeer weinig onderhoud.

Hou er wel rekening mee dat een warmtepomp op een langere temperatuur verwarmt dan een verwarmingsketel. Zorg er dus voor dat je woning vooraf al goed geïsoleerd is, vooraleer je een warmtepomp aanschaft.

Warmtepompen verbruiken ongeveer 6.000 kWh per jaar. De elektriciteitskosten met een warmtepomp zijn over het algemeen lager dan de stookkosten die u zou hebben met bijvoorbeeld aardgas of stookolie.

Een warmtepomp is zeer energie-efficiënt en verbruiken zeer weinig elektriciteit. Het verbruik hangt onder meer ook af van hoe goed de isolatie van de woning is, of van het type warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van warmtepompen hangt sterk af van het type dat je zal aanschaffen. Afhankelijk van het type haalt zo’n pomp haar energie uit de buitenlucht, aarde of grondwater. Het is de compressor van de pomp die zorgt voor de opwarming en de warmtewisselaars verspreiden de warmte in huis. Laten we elk onderdeel van de warmtepomp even van naderbij bekijken:

 • De verdamper: De verdamper verdampt de koelvloeistof, die zich in het buitenste gedeelte van de warmtepomp bevindt, tot een gas die de warmte zal opnemen.
 • De compressor: De compressor zuigt het in de verdamper gevormde gas aan en perst het onder hoge druk samen. Deze compressie verhit het gas tot 90°C.
 • De condensor: Het gas wordt verwarmd tot 90°c en wordt in de condensor verspreid en geeft zijn warmte af via radiatoren, vloerverwarming, enz.
 • Het expansieventiel: met het expansieventiel wordt de druk opnieuw verlaagd, zodat de damp verder kan afkoelen en weer in een vloeistof kan veranderen.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is het ideale alternatief voor de verwarming van een woning. Net als een centrale verwarmingsketel kan je je sanitair water of woning verwarmen. Er zijn verschillende modellen en de functie is afhankelijk van het soort warmtepomp die je koopt.

Waarom is een warmtepomp nu zo’n goed alternatief? Een warmtepomp is één van de milieuvriendelijkste verwarmingsmogelijkheden voor je woning en dat is de dag van vandaag zeker mooi meegenomen!

Een warmtepomp heeft bovendien nog tal van andere voordelen. Je ontdekt ze hieronder!

Laat je gratis adviseren

Goedkoop verwarmen

Een van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp is dat ze zoveel energiezuiniger zijn dan sommige alternatieven. Daardoor zal je minder betalen. Je hebt bovendien geen opslag voor stookolie, gasaansluiting of schoorsteen nodig. Ook dat bespaart je geld!

Ideaal in de zomer als airco

Lucht-lucht warmtepompen hebben nog een bijkomstig voordeel: je kunt ze in de zomer namelijk ook gebruiken om koude lucht mee te genereren. Ze kunnen dus ook als airconditioning gebruikt worden!

Milieuvriendelijk

Zoals hierboven vermeld werd, zijn warmtepompen erg milieuvriendelijk. De warmte wordt namelijk gewonnen uit de natuur. Het lagere energieverbruik zorgt ervoor dat zo’n pomp veel minder CO2 uitstoot.

Een warmtepomp is bovendien ideaal in onderstaande situaties:

 • als je opzoek bent naar een energiezuiniger alternatief voor je cv-ketel (in combinatie met vloerverwarming ligt je verbruik zelfs nog lager).
 • als je een zwembad in de tuin hebt, is een warmtepomp ideaal voor het verwarmen van het zwembadwater.
 • ze zijn de ideale keuze als je houdt van luchtverwarming(toch als je kiest voor een lucht-lucht pomp).

Soorten warmtepompen

Er bestaan diverse types warmtepompen. Ze benutten elk 1 of meerdere natuurlijke bronnen (lucht, water, aarde) om warmte op te wekken. We soms ze even voor je op:

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen zetten buitenlucht om in warm water. Bij de lucht-water warmtepomp moet vooraf een onderscheid worden gemaakt of de warmtepomp binnen of buiten wordt geïnstalleerd.

Deze warmtepomp is perfect geschikt voor nieuwe gebouwen. Ze zijn bijzonder geschikt voor gebruik in goed geïsoleerde huizen. Deze warmtepomp kan echter ook geïnstalleerd worden bij een uitgebreide renovatie of een modernisering van een verwarmingssysteem.

Warmtepompen die buiten worden geïnstalleerd, nemen zeer weinig ruimte in huis in beslag. Voor de lucht-water warmtepomp die binnenshuis worden geïnstalleerd, moet echter voldoende ruimte worden ingepland.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen zijn net iets anders dan de andere warmtepompen. Het is namelijk de enigste pomp die warmte in de vorm van lucht afgeeft. Hiervoor moet er wel een buiten- en binnenunit geplaatst worden die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit genereert de warmte en de binnenunit blaast warme én koude lucht in je woning. Deze pomp is dus ook ideaal voor airconditioning.

Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen halen warmte uit de aardbodem. Ook deze warmtepompen worden gebruikt voor de opwarming van je CV-water. Om de warmte uit de aardbodem te kunnen halen, worden ook bij grondwater warmtepompen collectoren in je tuin geplaatst.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn eigenlijk een combinatie van lucht-water warmtepompen en gasketels. Bij deze warmtepompen wordt de energie dus niet volledig uit de natuur gehaald, maar is er dus een combinatie van gas en elektriciteit. Als je een slimme thermostaat hebt dan kan je zelf instellen welke energiebron je gebruikt voor welke verwarmingstaak.

Wat is het verschil met een warmtepomp boiler? Een warmtepomp boiler werkt eigenlijk op dezelfde manier als een klassieke warmtepomp. Het verschil is dat een warmtepomp boiler binnen staat en warmte haalt uit je woning zelf.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit grondwater en verwarmt hiermee het sanitaire water van een woning. Voor dit systeem worden er collectoren in de grond aan je woning geplaatst. Het is een duur systeem, maar het rendement ligt een stuk hoger. Je verdient je geld dus snel terug!

Ontdek de verschillende soorten warmtepompen

Hoe een warmtepomp installeren? Enkele tips

Tips voor installatie warmtepomp

Heb je vragen over de installatie van een warmtepomp? Waar let je best op bij je keuze en bij de installatie? Je krijgt hieronder enkele tips.

Tip 1: kies het juiste type warmtepomp

Voor je aan de installatie begint is het belangrijk dat je de juiste pomp aanschaft. Zorg ervoor dat je goed weet welke pomp er voor jou het beste is en welke pomp er aan jouw behoefte voldoet. Bij twijfels kan je altijd een professionele vakman om advies vragen.

Tip 2: combineer de warmtepomp met het warmtenet

Een hybride warmtepomp kan je combineren met een warmtenetaansluiting. Zo bespaar je nog meer op je energierekening!

Tip 3: combineer de warmtepomp met isolatie

Het plaatsen van een warmtepomp heeft pas zin als je huis voldoende geïsoleerd is. Zorg er dus eerst voor dat dat het geval is!

Tip 4: voorzie voldoende ruimte

Voor je overweegt een warmtepomp te installeren, is het belangrijk dat je voldoende ruimte voorziet. Hij neemt namelijk heel wat plaats in, meestal meer dan een cv-ketel. Standalone warmtepompen hebben daarbij ook nog een boiler nodig, waardoor ze nog meer plaats innemen. Luchtwaterwarmtepompen en hybride pompen hebben bovendien ook ruimte voor de buitenunit nodig. Hou daar dus rekening mee!

Tip 5: pas de meterkast aan (indien nodig)

Dit is een aandachtspunt, voornamelijk bij bestaande bouw, bij nieuwbouw kan hier namelijk rekening mee gehouden worden. Voor een lucht water warmtepomp en een bodemwarmtepomp is in veel gevallen een aanpassing van de meterkast nodig.

Tip 6: Vergelijk offertes van verschillende aannemers

De installatie van een warmtepomp gebeurt niet zomaar. Afhankelijk van het soort warmtepomp dat je wenst, zal de installatie op een bepaalde manier moeten gebeuren. Doe dus best beroep op een erkende aannemer die je met raad en daad zal bijstaan. Ben je op zoek naar een erkende en betrouwbare installateur? Vul dan zeker onderstaand formulier in en wij contacteren jou binnen de 48u terug.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp te laten plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.