Houtkachel: prijs en soorten

Je woning op hout verwarmen? In een ver verleden was dat de enigste optie. Naast verwarming dienden de open haard en de houtkachel ook als keuken en als ontmoetingsplek. Dat laatste is ook vandaag nog het geval en maakt het klassieke stoken op hout nog steeds aantrekkelijk.

Hoeveel kost een houtkachel? Welke soorten vind je op de markt? Wat zegt de huidige wetgeving? Deze en andere vragen krijgen een antwoord in onderstaand artikel. Extra advies nodig? Kom direct in contact met professionele leveranciers en vakmannen via onze offertepagina.

Waarom houtkachel kopen?

Er bestaan nogal wat vooroordelen over houtkachels. Zo zouden ze bijvoorbeeld slecht zijn voor het milieu. Dat klopt gedeeltelijk. Uiteraard komt bij de verbranding van hout de nodige dosis fijn stof vrij. Wat niet zo milieuvriendelijk is. Maar dat gebeurt ook bij het verbruik van andere brandstoftypes zoals elektriciteit, aardgas en mazout.

Hout is bovendien een energiebron die niet snel uitgeput raakt. Wanneer je kwaliteitsvol brandhout koopt, dan mag je ervan op aan dat voor alle gekapte bomen nieuwe in de plaats komen. Daarnaast zijn kachels steeds veiliger en behalen ze op een zuinige manier een hoog rendement.

Met een houtkachel in je woning ben je minder afhankelijk van andere, steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen. Die op de koop toe steeds duurder worden.

Geniet van de voordelen!

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Voordelen

Het knisperende houtvuur spreekt nog altijd tot de verbeelding. Hoewel veel kachels een vuurtje tegenwoordig perfect kunnen nabootsen, gaat er niets boven echt houtvuur. Je geniet niet alleen van het vlammenspel, ook van de geur van verbrand hout, mits je hiervoor natuurlijk goed brandhout gebruikt. Uiteraard is er dan nog de gezellige warmte van een houtvuur.

Juist door de gehele sfeer rondom houtkachels, wordt deze niet alleen voor de warmte gekocht. Zelfs een houtkachel in nieuwbouw woningen kan, als de woning een goede rookgasafvoer bevat. Verder heb je een grote keuze uit verschillende type houtkachels, zoals een hangend of een vrijstaand model. De houtkachel hoeft tegenwoordig niet meer verplicht aan de wand te staan.

Nadelen

Een nadeel kan dus zijn dat er nog steeds fijnstof vrijkomt bij het verbranden van hout. Met speciale filters in de schoorsteen kun je dit tegenwoordig wel tot een minimum beperken. Ook kan de geur van stankoverlast zorgen in de buurt. Je moet daarom goed opletten welk hout je gebruikt. Gebruik in ieder geval nooit behandeld hout en vochtig hout.

Wat zeker een nadeel is, is dat je alleen de ruimte waar de kachel staat kunt verwarmen. Tenzij je een houtkachel met cv aansluiting koopt, dan kun je hier de rest van de woning ook mee verwarmen. Regelmatig de schouw reinigen is absoluut noodzakelijk, je loopt altijd een hoger risico op schoorsteenbranden.

Tenslotte is er natuurlijk het nadeel van het afval dat achterblijft in de kachel. Je ontkomt niet aan een regelmatige schoonmaak.

houtkachel

Welke houtkachel kopen?

Er zijn talloze verschillende soorten houtkachels te koop. Naast het stoken van houtblokken is de pelletkachel ook razend populair. Dit is een kachel zonder fijnstof en je hoeft niet met houtblokken te slepen. Dit is het grootste verschil als je een pelletkachel versus houtkachel gaat vergelijken. De pellets zijn hout staafjes die snel ontbranden en weinig roet achterlaten. De pelletkachel is dus schoner en je kunt de temperatuur beter bedienen.

Ook kan de pelletkachel gemakkelijk op de cv aangesloten worden. De meeste standaard houtkachels zijn van plaatstaal. Dit is een materiaal dat er strak uitziet en de warmte goed zal geleiden. Maar je kunt ook gaan voor een houtkachel in gietijzer of met speksteen.

Vergelijk houtkachels

Houtkachel gietijzer

Een houtkachel van gietijzer wordt voornamelijk aangeschaft vanwege het uiterlijk. Gietijzer is een zware vorm van ijzer, maar het is wel mogelijk om gietijzer in vele vormen te gieten. Hierdoor staat een houtkachel van gietijzer altijd zeer decoratief. Een gietijzeren model is ook de oudste vorm van een houtkachel.

Een gietijzeren kachel is dus echt een klassieke kachel die vooral in klassiekere inrichtingen heel goed zal staan. Houd er wel rekening mee dat het rendement iets minder is omdat je alleen van plaatselijke stralingswarmte profiteert.

Daarentegen is de gietijzeren houtkachel de goedkoopste soort. Gemiddeld betaal je afhankelijk van het model tussen de 800 en 2.000 euro.

Houtkachel speksteen

Wil je een houtkachel met hoog rendement? Dan moet je gaan voor een model uit speksteen. Dit is een unieke kachel die soms ter plekke wordt opgebouwd uit speksteen. Het voordeel van speksteen is het vermogen van speksteen om warmte op te nemen en langdurig vast te houden.

Ook als de houtkachel speksteen reeds gedoofd is zal het speksteen nog warmte blijven afgeven. Je profiteert dus echt van een hoog rendement. Waar je bij een houtkachel speksteen wel rekening mee moet houden, is dat de kachel wat meer ruimte inneemt.

Een houtkachel met speksteen is wel prijzig. De gemiddelde startprijs is € 5.000,- en dit kan oplopen tot wel € 15.000,-.

Houtkachel: veelgestelde vragen

Voordat je overgaat tot aanschaf, wil je natuurlijk zoveel mogelijk weten over de werking en de soorten houtkachels die er te koop zijn. Tegenwoordig is er meer mogelijk met een hout gestookte kachel, zoals aansluiting op een cv. Als eigenaar van een houtkachel moet je ook op de hoogte zijn van de wetgeving rondom houtkachels. Daarom de belangrijkste veelgestelde vragen.

Hoe houtkachel aansluiten op cv-installatie?

Een houtkachel met cv aansluiting zorgt ervoor dat je niet alleen plaatselijk van je houtkachel profiteert. Je kunt hiermee namelijk je gehele woning met je bestaande radiatoren verwarmen.

Naast het verwarmen van de radiatoren kan de houtkachel ook voor warm leidingwater zorgen. Hiervoor heb je wel een speciale cv-haard nodig. Deze wordt op je cv-ketel aangesloten, maar je hoeft hiervoor niet speciaal een cv-ketel te hebben. Je moet dan je kachel wel voortdurend laten branden. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat je radiatoren en eventueel de boiler opgewarmd worden.

Hierdoor hoef je geen traditionele energiebronnen, zoals gas af te nemen en bespaar je op je energierekening. Tevens is de houtkachel met cv goed te combineren met zonnepanelen.

Wat zegt de wetgeving over houtkachels?

Wettelijke gezien moet je houtkachel aan bepaalde eisen met betrekking tot de uitstoot voldoen. Houtkachels die hier niet aan voldoen mogen niet verkocht worden. Je hoeft je hier dus niet veel zorgen over te maken, want als je een houtkachel koopt, dan zal deze aan de wettelijke uitstootregels voldoen. Er gelden ook strenge eisen met betrekking tot het brandhout. Dit moet brandhout zijn met een maximale vochtigheid van 20%. Alle overige soorten hout mogen niet worden verbrand.

Verder moet je volgens wet voldoen aan enkele eisen met betrekking tot de rookgasafvoer. Deze moet verticaal zijn en de schouw moet minstens 1 meter boven een zadeldak uitsteken en 2 meter boven een plat dak.

Hoewel een keuring en onderhoud van de houtkachel niet wettelijk verplicht is, is het wel aan te raden om jaarlijkse de kachel te onderhouden en in ieder geval de schouw te laten reinigen.

Hoe wordt de rook afgevoerd bij een houtkachel?

Een houtkachel moet worden aangesloten op een verticale rookgasafvoerkanaal. Heb je geen houtkachel met ventilator? Dan moet deze uitkomen op de schouw. Het afvoerkanaal moet namelijk trekkend zijn en dit is bij een schouw het geval.

Heb je geen schouw? Koop dan een houtkachel met ventilator of een pelletkachel. Deze houtkachels mogen eventueel via de gevel worden afgevoerd. Houd ook rekening met het vermogen van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen, des te groter moet ook de diameter van je rookkanaal zijn. Uiteraard is het verstandig om het rookkanaal jaarlijks te laten reinigen.

Wens je graag een houtkachel in huis te plaatsen? Heeft je huidige houtkachel een grondig onderhoud nodig? Vul dan snel onderstaand formulier in en we brengen jou zo snel mogelijk in contact met een specialist uit de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welk type verwarming heeft u momenteel?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.