Verwarmen op gas

Verwarmen op gas blijft een interessante keuze, vooral bij renovaties. Hoewel gasverwarming een fossiele brandstof met CO2-uitstoot is, is het nog steeds efficiënter dan steenkool en stookolie. Toch zijn er alternatieven zoals elektrische verwarming of een hybride combinatie. Overweeg je om over te schakelen op gasverwarming? Houd rekening met de kosten, de aanwezigheid van aardgasleidingen in je straat en de toekomstige evoluties in de energiemarkt.

Hoeveel kost verwarmen op aardgas?

Verwarming op aardgas biedt een betrouwbare en efficiënte oplossing, maar de kosten kunnen aanzienlijk variëren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

#1 Installatie kosten

De installatie van een centrale verwarmingsinstallatie op aardgas omvat verschillende componenten. De totale kosten liggen doorgaans tussen de € 8.000 en € 13.500. Deze kosten bestaan uit:

 • Gasketel: De prijs van een gasketel varieert van € 1.450 tot € 4.200.
 • Plaatsing gasketel: Het installeren van de gasketel kost tussen de € 700 en € 1.200.
 • Verwarmingselementen: Radiatoren of vloerverwarmingselementen kosten tussen de € 3.500 en € 5.000.
 • Plaatsing verwarmingselementen: De kosten voor de installatie van de verwarmingselementen liggen tussen de € 1.500 en € 3.000.

#2 Onderhoudskosten en keuring

Het jaarlijks onderhoud van een gasketel is essentieel voor een veilige en efficiënte werking. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen tussen de € 100 en € 170 per onderhoudsbeurt.

#3 Jaarlijkse stookkosten (prijs gas)

De jaarlijkse kosten voor het verbruik van aardgas zijn afhankelijk van het energieverbruik van het huishouden. Voor een gemiddeld gezin met een jaarlijks verbruik van 23.260 kWh bedragen de stookkosten ongeveer € 1.282,20.

Hieronder staat een overzichtelijke tabel met de genoemde kosten:

KostenpostPrijsrange
Gasketel€ 1.450 – € 4.200
Plaatsing gasketel€ 700 – € 1.200
Verwarmingselementen€ 3.500 – € 5.000
Plaatsing verwarmingselementen€ 1.500 – € 3.000
Totale installatiekosten€ 8.000 – € 13.500
Onderhoudskosten per jaar€ 100 – € 170
Jaarlijkse stookkosten€ 1.282,20
Benieuwd naar de kosten van een nieuwe gasketel of installatie?
Vraag offertes aan en ontvang advies over de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw woning.
arrow Ontvang offertes

Wat is het goedkoopst: centrale verwarming op gas of elektriciteit?

Verwarming op aardgas is een populaire keuze vanwege de relatief lage verbruikskosten en efficiënte warmteopwekking. De keuze tussen gas en elektrisch verwarmen hangt wel af van diverse factoren, zoals de installatie- en gebruikskosten.

AspectVerwarmen met gasVerwarmen met elektriciteit
InstallatiekostenDuur: € 8.000 – € 13.500Goedkoper: Minder breekwerk en infrastructuur nodig
GebruikskostenLager: € 0,18 per kWhHoger: € 0,65 per kWh
Jaarlijkse kostenOngeveer € 1.282,20 voor een gemiddeld gezinHoger afhankelijk van gebruik en verbruikskosten
DuurzaamheidMinder duurzaam, afhankelijk van fossiele brandstoffenDuurzamer met groene stroom
GeschiktheidGeschikt voor grote ruimtes en langdurig gebruikGeschikt voor kleine ruimtes en sporadisch gebruik

Voor grote ruimtes en langdurig gebruik is verwarming met gas doorgaans voordeliger. Elektrische verwarming kan echter aantrekkelijker zijn voor kleinere ruimtes of sporadisch gebruik door de lagere installatiekosten. Voor een volledig huis is gasverwarming meestal voordeliger op de lange termijn.

Heb je zonnepanelen?

Elektrisch verwarmen wordt aanzienlijk goedkoper als je gebruik maakt van zonnepanelen. Door zelf elektriciteit op te wekken, kun je de hoge kosten van het net vermijden en je verwarmingskosten drastisch verlagen. Hier zijn enkele voordelen en overwegingen:

 • Lagere Energiekosten: door zonnepanelen te gebruiken, wek je je eigen groene stroom op, wat de elektriciteitskosten voor verwarming verlaagt.
 • Duurzaamheid: zonnepanelen in combinatie met elektrische verwarming maken je woning aanzienlijk duurzamer, doordat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.
 • Warmtepompen: een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp is bijzonder efficiënt. Warmtepompen gebruiken elektriciteit om warmte uit de lucht of bodem te halen, wat de verwarmingskosten verder kan verlagen​ (Volthera)​​ (EcoToday)​​ (Centraleverwarmingcv.be)​.

Door te investeren in zonnepanelen en eventueel een warmtepomp, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Condensatieketel installeren.

Soorten gasverwarming

Bij het kiezen van een centrale verwarmingssysteem op gas, zijn er verschillende opties beschikbaar die inspelen op diverse behoeften en woningtypes.

1. Cv-ketel op gas

Een gasketel is een van de meest gebruikte systemen voor centrale verwarming op gas. Het werkt door aardgas te verbranden om warmte te genereren, die vervolgens via water door een netwerk van radiatoren of vloerverwarming wordt verspreid. Er zijn twee hoofdtypen gasketels:

 • Conventionele (standaard) gasketel: Deze ketels zijn eenvoudig van ontwerp en relatief goedkoop in aanschaf. Ze gebruiken een warmtewisselaar om het water te verwarmen, dat vervolgens door het verwarmingssysteem wordt gepompt. Een nadeel van conventionele gasketels is dat ze minder efficiënt zijn, met een rendement van ongeveer 70-80%.
 • Condensatieketel: Dit type ketel is moderner en efficiënter dan conventionele ketels. Condensatieketels maken gebruik van de warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas en de warmte uit de rookgassen die anders verloren zou gaan. Dit verhoogt hun rendement tot wel 90% of meer. Door het hogere rendement bespaar je op energiekosten en verminder je de uitstoot van schadelijke stoffen.

Gasketels zijn veelzijdig en kunnen zowel kleine als grote woningen effectief verwarmen. Ze kunnen worden gecombineerd met andere systemen zoals zonneboilers voor een nog efficiëntere en duurzamere oplossing.

2. Kachel

Een gaskachel is een zelfstandige eenheid die gas verbrandt om warmte direct in de ruimte te leveren. In tegenstelling tot een gasketel, die warmte door een netwerk van radiatoren verspreidt, werkt een gaskachel lokaal. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van gaskachels:

 • Directe warmte: gaskachels leveren directe warmte en zijn ideaal voor het verwarmen van specifieke ruimtes zoals woonkamers of bijkeukens. Ze zijn snel en efficiënt in het leveren van warmte, wat ze perfect maakt voor aanvullende of tijdelijke verwarming.
 • Eenvoudige installatie: gaskachels vereisen minder installatie-inspanningen dan gasketels, omdat ze geen uitgebreid leidingsysteem nodig hebben. Ze kunnen direct op een gasleiding worden aangesloten en hebben vaak een afvoerkanaal voor rookgassen.
 • Esthetische variëteit: moderne gaskachels zijn beschikbaar in diverse ontwerpen en stijlen, waardoor ze niet alleen functioneel zijn, maar ook een esthetische toevoeging aan het interieur kunnen vormen. Van traditionele houtkachel-uitstraling tot strakke, moderne ontwerpen, er is een ruime keuze.

Hoewel gaskachels minder geschikt zijn voor het verwarmen van een hele woning, bieden ze een efficiënte en flexibele verwarmingsoplossing voor specifieke ruimtes. Ze zijn ook een uitstekende keuze als bijverwarming in combinatie met een centrale verwarmingssysteem.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Propaan, butaan of aardgas?

Wanneer je je huis wilt verwarmen met gas, moet je kiezen tussen propaan, butaan of aardgas. Welk type gas is het meest geschikt voor jouw specifieke situatie?

Kenmerken

Eerst en vooral hebben deze 3 types gas specifieke eigenschappen waardoor ze meer aangewezen zijn in bepaalde situaties:

EigenschapAardgasPropaanButaan
VerkrijgbaarheidVia aansluiting op het distributienetIn tanks en flessenIn flessen
KostenRelatief goedkoopDuurder dan aardgasVergelijkbaar met propaan
GebruikBinnen, verwarming en kokenBinnen en buiten, ideaal bij lage temp.Binnen, niet geschikt bij vriestemp.
TemperatuurbestendigN.v.t.Blijft gasvormig tot -42°CVerdampt vanaf 2°C
OpslagGeen tank nodigVereist tankGeen grote opslag nodig
VoordelenLage verbruikskosten, milieuvriendelijker dan andere fossiele brandstoffenBreed inzetbaar, goed bij koud weerGeschikt voor binnengebruik
NadelenNiet overal beschikbaar, fossiele brandstofHogere installatie- en gebruikskosten, opslag nodigNiet bruikbaar bij lage temperaturen

Wanneer kies je welk gas?

 • Aardgas is ideaal als je woning aangesloten is op het gasnetwerk. Het is relatief goedkoop, gemakkelijk te installeren, en milieuvriendelijker dan andere fossiele brandstoffen. Nadeel is dat het niet overal beschikbaar is. Je moet dus zeker zijn dat er een gasaansluiting mogelijk is.
 • Propaan is geschikt voor gebieden zonder aardgasaansluiting en voor buitengebruik bij lage temperaturen. Het is breed inzetbaar, maar duurder en vereist opslagfaciliteiten zoals een tank.
 • Butaan is handig voor binnengebruik en vereist geen grote opslagtank. Het is echter onbruikbaar bij vriestemperaturen, wat het minder geschikt maakt voor buitengebruik in de winter.
Gasverwarming.

Gas in de toekomst verboden?

De toekomst van gasverwarming staat op het punt om aanzienlijk te veranderen, zowel in Vlaanderen als in Nederland. De belangrijkste ontwikkelingen en regels die van invloed zullen zijn op het gebruik van gas in de nabije toekomst zijn:

1

Vlaanderen: verbod vanaf 2025 voor nieuwe grote projecten

In Vlaanderen heeft de Vlaamse regering beslist om vanaf 2025 geen nieuwe aardgasaansluitingen meer toe te staan bij grote projecten. Deze regel is onderdeel van een bredere strategie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de energietransitie te versnellen.

Dit betekent dat nieuwe woonwijken, kantoorgebouwen en andere grote bouwprojecten vanaf die datum moeten kiezen voor alternatieve, duurzame verwarmingsopties zoals warmtepompen, zonne-energie of stadsverwarming.

2

Nederland: algemeen verbod vanaf 2050

In Nederland gaan ze een stap verder. Daar is er een vastgelegd plan om tegen 2050 volledig te stoppen met het gebruik van gas voor verwarming en koken. Dit betekent dat alle huizen en gebouwen tegen die tijd van het gasnetwerk af moeten zijn en over moeten stappen op duurzame energiebronnen.

Gasverwarming vervangen door alternatief

Is een nieuwe gasketel nog een optie? Gezien de onzekere toekomst van verwarmingssystemen op gas is het belangrijk om te kijken naar duurzame alternatieven. Hier zijn vier opties die je kunt overwegen:

Optie 1: warmtepomp

Warmtepompen zijn een milieuvriendelijke en energiezuinige optie voor verwarming. Ze werken door warmte uit de lucht, grond of water te onttrekken en deze te gebruiken om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende types warmtepompen, waaronder lucht-water, lucht-lucht en geothermische warmtepompen.

 • Voordelen:
  • Zeer energie-efficiënt.
  • Lage operationele kosten.
  • Gebruik van hernieuwbare energie en vermindering van CO2-uitstoot.
 • Nadelen:
  • Hoge installatiekosten.
  • Vereist goede isolatie van de woning.

Optie 2: pellets

Pelletkachels en -ketels gebruiken geperste houtkorrels als brandstof. Dit is een hernieuwbare energiebron die minder CO2 uitstoot dan fossiele brandstoffen.

 • Voordelen:
  • Hernieuwbare energiebron.
  • Lager CO2-uitstoot en impact op het milieu.
  • Mogelijkheid tot gebruik van lokale en duurzame houtbronnen.
 • Nadelen:
  • Opslagruimte voor pellets nodig.
  • Regelmatig onderhoud vereist.

Optie 3: mazout / ztookolie?

Hoewel mazout of stookolie nog steeds een fossiele brandstof is, is het een mogelijke optie voor wie geen aansluiting heeft op het gasnetwerk. Moderne stookolieketels zijn efficiënter en stoten minder schadelijke stoffen uit dan oudere modellen.

Een mazoutketel is echter alleen nog maar een optie als je momenteel al verwarmt op mazout. In Vlaanderen mogen sinds 2022 namelijk geen nieuwe stookolieketels meer worden geplaatst, behalve in uitzonderlijke gevallen.

Optie 4: elektriciteit

Elektrische verwarming kan variëren van eenvoudige elektrische radiatoren tot geavanceerde infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming. Vooral wanneer gecombineerd met zonnepanelen kan dit een duurzame keuze zijn.

 • Voordelen:
  • Gemakkelijk te installeren en onderhoudsvriendelijke optie.
  • Geen uitstoot op locatie.
  • Kan gecombineerd worden met zonnepanelen voor duurzame energieopwekking.
 • Nadelen:
  • Hogere operationele kosten bij gebruik van netstroom.
  • Afhankelijkheid van de elektriciteitsprijs en -voorziening.

Gasverwarming: gratis offertes vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.