Duurzaam verwarmen: is verwarming op groene energie de toekomst?

Duurzaam verwarmen is cruciaal in een wereld die steeds meer worstelt met de gevolgen van klimaatverandering. Traditionele verwarmingsmethoden dragen aanzienlijk bij aan de uitstoot van vele broeikasgassen. Daarom rijst de belangrijke vraag: is verwarming op groene energie de toekomst? Je ontdekt het in dit artikel.

Huis en sanitair water verwarmen zonder gas: het kan!

De overgang naar een verwarmingssysteem zonder gas lijkt niet langer een verre toekomstvisie, maar een realistische optie voor steeds meer gezinnen.

Er bestaan verschillende technologieën die het mogelijk maken om je woning en sanitair water te verwarmen zonder gas, zoals warmtepompen, zonneboilers en elektrische boilers.

Stap over op een duurzame toekomst met een nieuw verwarmingssysteem
Laat je adviseren door specialisten.

Goed geïsoleerde woning als basis

Een eerste belangrijke stap om je woning duurzaam te verwarmen, is een goede isolatie van je woning. Heb je dat niet, dan kan de warmte snel ontsnappen uit je huis.

Als je ervoor kiest om je woning goed te isoleren, heeft het in de winter weinig warmte nodig om aangename binnentemperaturen te behouden.

Is de cv-ketel aan vervanging toe?

Gaat je cv-ketel al vele jaren mee? Als je ketel ouder is dan twaalf jaar, kun je het beste naar duurzame alternatieven zoeken. Wachten tot je cv-ketel helemaal kapot is? Geen goed idee! Zonder cv-ketel of andere verwarmingssystemen zit je letterlijk en figuurlijk in de kou.

Verwarmen op stookolie.

Mogelijkheden om duurzamer te verwarmen

Ben je klaar voor de overstap naar een duurzamer alternatief? We sommen de belangrijkste opties voor je op om je woning duurzaam te verwarmen.

Optie 1: warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit omgevingsbronnen zoals de lucht en de aardbodem. Zo verwarmt het je hele woning. Er bestaan twee grote soorten warmtepompen: de luchtwarmtepomp en de geothermische warmtepomp.

De warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwe als bestaande woningen. Het is wel steeds belangrijk om de juiste pomp te kiezen voor jouw woonsituatie. Zo is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om een geothermische warmtepomp te installeren bij een kleine renovatie.

Je betaalt gemiddeld tussen de 2.500 en 24.000 euro voor een warmtepomp. Het grote verschil in prijzen ligt vooral aan de soort warmtepomp en de omvang van de werkzaamheden.

Tussenstap: hybride warmtepomp

Ben je eerder geïnteresseerd in een tussenoplossing? Dan is de hybride warmtepomp wellicht een goede keuze voor jou. Deze pomp is een slim systeem dat een warmtepomp en een ketel in één installatie combineert.

De twee systemen werken samen om je hele woning te verwarmen. Levert de pomp te weinig warmte door de koude buitentemperatuur? Dan schakelt het systeem relatief eenvoudig over op gas. Het is bovendien erg geschikt voor (zelfs kleinschalige) renovatieprojecten.

Voor een hybride warmtepomp leg je gemiddeld tussen de 5.000 en 14.000 euro op tafel.

Optie 2: zonneboiler

Een zonneboiler warmt je sanitair water op met behulp van de zon. Wil je de zonneboiler ook gebruiken om je woning te verwarmen? Dan koop je het beste een zonneboilercombi.

De boiler die gebruikmaakt van de zon is vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten of grondige renovaties.

Een zonneboiler kost je gemiddeld tussen de 2.500 en 7.000 euro. Wil je liever de zonneboilercombi om je hele woning te verwarmen met behulp van de zon? Dan liggen de kosten iets hoger: tussen de 11.000 en 15.000 euro.

De zonneboilers zijn geplaatst op een schuin dak.

Optie 3: warmtenet

Een optie die vaak vergeten wordt, is het warmtenet. Dat is een netwerk van leidingen onder de grond dat zowel je sanitair water als je hele woning kan verwarmen.

Het is eigenlijk een soort restwarmte die afkomstig is van de industrie en vervolgens wordt geleid naar bijvoorbeeld een bedrijf en ook naar huizen.

Jammer genoeg bepaal je niet zelf om een warmtenet aan te leggen. Dat kiest het gemeentebestuur. De prijzen hangen ook sterk af van gemeente tot gemeente. Informeer je daarom het beste bij je gemeente of stad.

Optie 4: elektrische verwarmingsketel

Vallen de bovenstaande opties nog niet echt in de smaak? Dan kun je ook nog kiezen voor de laatste optie: de elektrische verwarmingsketel. Deze ketel op stroom maakt gebruik van een elektrisch verwarmingselement om je water te verwarmen.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat je 1 kWh stroom verbruikt per opgewekte kWh warmte. Heb je dus nog geen zonnepanelen? Dan kunnen de kosten heel hoog oplopen.

De elektrische verwarmingsketel is een ideale tijdelijke optie voor wanneer je in een klein appartement woont. Deze optie is niet de meest duurzame ketel.

Kies je voor een basismodel? Dan betaal je tussen de 1.000 en 2.000 euro.

Een elektrische verwarmingsketel is geïnstalleerd.

Wat kost overschakelen op duurzame verwarming?

Je woning duurzaam verwarmen, gaat uiteraard gepaard met enkele kosten. Deze prijzen variëren sterk en hangen af van een aantal factoren zoals de soort verwarmingsinstallatie. Verken hieronder een handig overzichtje van de richtprijzen per type woningverwarming.

Duurzame verwarmingsinstallatieTypePrijs (Excl. Btw, incl. installatie)
WarmtepompLucht-luchtTussen de 2.500 en 8.000 euro
 Lucht-waterTussen de 7.500 en 12.500 euro
 Water-waterTussen de 15.000 en 20.000 euro
 Aarde-waterTussen de 10.000 en 24.000 euro
Hybride warmtepomp of cv-ketel Tussen de 5.000 en 7.000 euro
ZonneboilerZonneboilerTussen de 2.500 en 7.000 euro
 Zonneboiler combiTussen de 11.000 en 15.000 euro
Elektrische cv-ketel Tussen de 1.000 en 6.000 euro
Warmtenet Onbekend

Opgelet: dit zijn slechts richtprijzen. Liever prijzen op maat? Contacteer dan snel een specialist.

Benieuwd naar de prijs van een nieuw verwarmingssysteem?
Vraag vrijblijvend offertes aan en ontvang advies op maat.
arrow Vraag advies en vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen

Nieuwbouw vs renovatie

Welke duurzame verwarmingsinstallatie jij moet kiezen, hangt ook sterk af van je type werken. Ben je op zoek naar warmtesystemen voor je nieuwbouw? Dan zijn dit de beste opties voor jou en je woning:

  • Een warmtepomp (aarde-water)
  • Zonneboilers 
  • Muuren vloerverwarming 

Of ga jij je woning renoveren? Dan investeer je het beste in een warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen haal je zelfs de kosten nog meer omlaag.

De witte warmtepomp is buiten geïnstalleerd door een specialist.

Badkamer slim en ecologisch verwarmen

Op zoek naar manieren om duurzamer te verwarmen in je badkamer? Ontdek hieronder enkele tips.

Warmte terugwinnen

Er verdwijnt heel wat warmte door het afvoerputje van je douche. Je kan die warmte tegelijkertijd ook gebruiken om het koude water al op te warmen. Daardoor hoeft je ketel minder hard te werken.

Maar hoe wordt dit in de praktijk gedaan? In de afvoerpijp, douchebak of vloer van je inloopdouche plaats jij of een vakman een warmtewisselaar. De installatie hiervan verloopt zeer eenvoudig, vooral als je je badkamer al aan het renoveren of bouwen bent.

Infraroodverwarming

Een andere optie om duurzamer te verwarmen in je badkamer is met infraroodverwarming. Zo kan je infraroodpanelen laten installeren in de ruimte. Deze panelen geven stralingswarmte uit aan de kamer.

Je kan de panelen eigenlijk makkelijk vergelijken met houtblokken. Het is een zuinige manier om je badkamer op te warmen, aangezien je ze enkel aanzet als je in je badkamer bent.

Tips & Advies

Ben je nog op zoek naar meer tips en adviezen om je woning duurzaam te verwarmen? Zoek niet verder en ontdek handige tips hieronder.

Tip 1: zorg voor lagetemperatuurverwarming

+
Het grote doel van je woning duurzamer verwarmen is genieten van een aangename binnentemperatuur en tegelijkertijd minder stoken. Daarom verwarm je je woning het beste met een maximale watertemperatuur tussen de 35 en 55°C. 

Is je woning goed geïsoleerd? Dan loont het zeker om te onderzoeken in hoeverre je je verwarmingssysteem kan vervangen door een lage temperatuurverwarming. Vraag daarom zeker raad aan een expert.

Enkele adviezen die je zeker moet onthouden:

– Vloerverwarming is steeds de beste keuze bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of bij nieuwbouwwoningen. 
– Ben jij van plan om een kleinschalige renovatie uit te voeren? Dan kies je best voor een hybride warmtepomp die je kan aansluiten op de bestaande warmte-afgiftesystemen. 

Tip 2: combinatie met zonnepanelen

+
Wil je zo energiezuinig mogelijk wonen? Dan is het sterk aan te raden om bovenop je duurzame verwarming eigen groene energie op te wekken.

Heb je na deze investeringen nog wat budget over om nog duurzamer te wonen? Overweeg een thuisbatterij. Met dit apparaat sla je alle overtollige stroom van je zonnepanelen op om vervolgens je zelfverbruik te verhogen. 

Tip 3: vergeet de premies niet!

+
Er bestaat ook een manier om de kosten te drukken: premies.

Investeren in duurzame verwarmingssystemen brengt een hoog prijskaartje met zich mee. Gelukkig stelt de overheid enkele premies ter beschikking. Vraag daarom zeker raad aan een expert om te genieten van de financiële voordelen.

Meer weten? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Ben je geïnteresseerd om je woning duurzaam te verwarmen? Of ben je al klaar voor de volgende stap? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met tal van installateurs in jouw regio.

Door de verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor jou en je woning. Werk voor al je projecten steeds samen met een specialist. Zo vermijd jij onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.