Geothermische warmtepomp: prijs, werking en rendement

Een geothermische warmtepomp wordt ook wel een grond-water warmtepomp genoemd. Hierin zijn twee soorten te onderscheiden, namelijk met een horizontaal captatienet en met een verticaal captatienet.

In dit artikel bespreken we alles over deze soorten warmtepompen en de werking van een grond-water warmtepomp. Ook bespreken we de prijs, het besluit tot kopen, voor- en nadelen, het rendement en de terugverdientijd.

Maar ook bespreken we het installeren. Wil je dit laten doen of kies je ervoor om dit zelf te doen?

Geothermische warmtepomp prijs

De prijs van grond-water warmtepomp hangt af van de manier hoe jij je buizennetwerk hebt liggen. Dit kan namelijk horizontaal, of verticaal. Bij een horizontaal buizennetwerk betaal je ongeveer €10000. Bij een verticaal buizennetwerk moet er ook nog geboord worden, deze boringen kosten ongeveer €4000.

Naast deze boringen moet je ongeveer ook nog €7000 tot €10000 betalen voor de warmtepompinstallatie. Daarnaast is de geothermische warmtepomp prijs ook afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt.

Dit is op zijn beurt weer afhankelijk van het te verwarmen oppervlakte in huis, de hoeveelheid warm water en isolatie van je huis.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Werking grond-water warmtepomp

Een geothermische warmtepomp gebruikt de energie in de bodem als warmtebron. In de aardbodem is namelijk warmte van de zon en van magma, dit wordt ook wel geothermische warmte genoemd.

Bij het installeren wordt er een ondergronds netwerk van buizen aangelegd. De grond-water warmtepomp wordt gebruikt om het water in het buizennetwerk te verwarmen. Helaas wordt het water nog niet warm genoeg. Daarom worden er een compressor, een condensor en een verdamper gebruikt om de warmte nog meer omhoog te schroeven.

Een warmtewisselaar zorgt er tenslotte voor dat de warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis. Er zijn twee soorten buizen netwerken.

De eerste manier is horizontaal. De grondcollectoren liggen dichtbij de oppervlakte en geven energie door aan de warmtepomp. De buizen liggen ongeveer op anderhalve meter diepte. Je hebt hiervoor een oppervlakte nodig ongeveer twee maal zo groot als je woonoppervlakte.

Bij een te klein buizennetwerk is de kans aanwezig dat de vloeistoffen bevriezen. De vloeistoffen en worden dikker, de warmtepomp moet extra werken en hierdoor daalt het rendement.

Bij de tweede manier worden de geothermische sondes verticaal geplaatst in de grond. Deze sondes genereren energie, op een diepte van ongeveer 50 tot en met 150 meter. Een verticale plaatsing is handig wanneer er niet genoeg grondoppervlakte is voor een horizontale plaatsing.

Omdat de buizen diep genoeg liggen, is de warmte gedurende het jaar constant. De buizen zijn verbonden met kunststof slangen die aangesloten zijn op de verdamper.

Geothermische warmtepomp kopen

Twijfel jij om een grond-water warmtepomp te kopen? Voordat je een warmtepomp koopt is het handig om na te denken over een aantal zaken.

Heb je een nieuwbouwhuis, of ga je renoveren? Hoe is de kwaliteit van de bodem? Welk type warmtepomp past het best bij jou? Wat is de beschikbare ruimte voor het buizennetwerk? Heb je genoeg ruimte voor een horizontaal netwerk, of heb je te weinig ruimte en kun je beter voor een verticaal netwerk kiezen? Wat is jouw woonoppervlakte? En tenslotte: hoeveel warmte wil je omzetten?

Er zijn verschillende modellen voor een warmtepomp. Zoals je leest, zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een grond-water warmtepomp. Wees verstandig en laat je adviseren door een vakman. Ontvang hierbij offertes op maat.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Voordelen

Een grond-water warmtepomp heeft een aantal voordelen. Zo heb een gratis onbeperkte warmtebron. Daarnaast is de temperatuur constant hoog, hierdoor heb je altijd een goede werking. Desondanks kan je deze manier ook gebruiken voor een natuurlijke koeling in de zomer.

Tevens krijg je hoge subsidies van de overheid. Naast deze voordelen heeft een grond-water warmtepomp nog meer voordelen. grond-water warmtepompen zijn namelijk milieuvriendelijk. Ze stoten gemiddeld 40% minder CO2 uit. Een warmtepomp heeft daarnaast een laag verbruik, waardoor je minder energiekosten hebt.

Een grond-water warmtepomp is in het begin een flinke investering, maar deze warmtepomp heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. Ook heb je weinig onderhoud aan een warmtepomp, deze is namelijk bijna onderhoudsvrij.

En tenslotte, zoals we al eerder benoemd hebben, kan een warmtepomp je huis in de zomer ook op een natuurlijke manier koelen.

Nadelen

Zoals eerder benoemd zijn er twee grond-water warmtepompen. De horizontale versie en de verticale versie. Elke versie heeft ook zo zijn nadelen.

Zo heeft een horizontaal buizennetwerk een heel groot oppervlakte nodig en hierbij mag het grondoppervlak niet beplant worden. Aangezien de horizontale buizen ondiep liggen, moet het systeem in de winter extra gaan werken.

Ook het verticale buizennetwerk heeft nadelen. Zo moet er veel geboord worden, wat extra geld kost. De boordiepte is tevens niet van te voren te berekenen.

Meer weten? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Rendement geothermische warmtepomp

Doordat een warmtepomp aardwarmte gebruikt, is de bron bijna kosteloos. Daarnaast gaat deze manier erg lang mee, dit zorgt voor een hoog rendement. Het rendement hangt echter wel af van de hoeveelheid warmte die het systeem kan opnemen.

Het gaat hierbij deels om de diepte , maar ook om het grondsoort. Een leemachtige grond is geschikter dan een zandgrond. Deze houdt namelijk meer warmte vast. Ook hangt het rendement af van hoe goed het huis geïsoleerd is.

Het is belangrijk om je te laten informeren welke warmtepomp jou het beste rendement oplevert.

Terugverdientijd geothermische warmtepomp

De terugverdientijd van een grond-water warmtepomp hangt af van het rendement, de energieprijzen en het energieverbruik. De terugverdientijd van grond-water warmtepomp is ongeveer tussen de 15 en 20 jaar.

Vergeleken andere verwarmingssystemen bespaar je per jaar tot wel €800. En is ook een formule om te berekenen wat de terugverdientijd is van een grond-water warmtepomp, namelijk:

Aanschaf inclusief installatie – subsidie / gemiddelde besparing = terugverdientijd

Voor een grond-water warmtepomp ontvangt je tevens ongeveer €2500 subsidie.

Zelf of laten installeren?

Het is mogelijk om grond-water warmtepomp zelf te plaatsen. Laat eerst een offerte op maat maken. Vervolgens bestel je alle materialen en handleidingen. Deze krijg je thuis geleverd. Er zijn verschillende handleidingen om een grond-water warmtepomp zelf te installeren.

Uiteraard kun je dit ook laten doen, vaak hebben bedrijven een vaste pakketprijs. Als je de warmtepomp zelf wil installeren, maak je een afspraak met iemand die de grondboringen voor je doet. Het aansluiten van een grond-water warmtepomp pomp kun je zelf doen.

Hiermee kun je een hoop geld besparen. Desondanks is het altijd handig om in gedachten te houden dat sommige bedrijven hierin gespecialiseerd zijn. Wij raden dus aan om het door een ervaren vakman te laten uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp te laten plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.