Lucht-lucht warmtepomp: prijs, voordelen en rendement
Wil je graag je woning duurzaam verwarmen? Een warmtepomp is een goede keuze! Er bestaan verschillende soorten. De goedkoopste optie is een lucht-lucht warmtepomp. Dit type haalt buitenlucht naar binnen, verwarmt ze en stuurt de verwarmde lucht vervolgens door de woning.
In dit artikel krijg je een overzicht van de prijs, de werking en het rendement van de bestaande lucht-lucht warmtepompen. Meer weten? Vraag advies en offertes bij meerdere vakmannen gelijktijdig.
Inhoud
Lucht-lucht warmtepomp prijs
De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Zo hou je best rekening met onder meer het vermogen van de warmtepomp, het model van de units en het aantal binnenunits.
Voor een kleinere ruimte heeft een warmtepomp minder vermogen nodig dan wanneer je een groot oppervlak moet verwarmen. Qua unit kan je kiezen uit een muurmodel, een plafondmodel of een vloermodel. Ook kan je de buitenunit aansluiten op meerdere binnenunits. Het spreekt voor zich dat dit de prijs beïnvloedt.
👉 De gemiddelde prijs start vanaf 2.500 euro. Een ander model of meerdere units beïnvloeden logischerwijs de prijs. Sowieso is een lucht-lucht warmtepomp het goedkoopste type warmtepomp..
Bij een warmtepomp die warmte uit de bodem of het grondwater haalt komen graafwerken kijken. Wat deze modellen direct een pak duurder maakt.
Hou ook rekening met de kosten voor de plaatsing. Check of je lucht-lucht warmtepomp in aanmerking komt voor een premie. Als dit het geval is, dan verlaagt dat alvast de aanschafkosten serieus.
Werking lucht-lucht warmtepomp
De lucht-lucht warmtepomp is een ventilatielucht warmtepomp. Daarbij bestaat de warmtepomp uit 2 delen, een buitenunit en een binnenunit.
- De buitenunit onttrekt buitenlucht.
- In de binnenunit wordt de lucht vervolgens langs een compressor met koelvloeistof geleid die de lucht verwarmt. Daarna wordt de opgewarmde lucht uitgeblazen in de woning.
Een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming kan tegenwoordig heel goed, zonder dat je daarvoor andere verwarmingstoestellen nodig hebt. Omdat de compressor nog wel elektriciteit gebruikt is het zeker een overweging waard om de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen te gebruiken. Je weet dan zeker dat de warmtepomp enkel draait op natuurlijke bronnen en je woning helemaal klimaatneutraal is.
Overigens kan de werking van een warmtepomp ook in de omgekeerde richting, namelijk dat warme lucht naar buiten uitgeblazen wordt. In dat geval werkt de warmtepomp tijdens zomerperiode als een airco. Hiermee valt erg veel energie te besparen, want gewone airco’s zijn echte energievreters.
Lucht-lucht warmtepomp kopen
Elektriciteit wordt tegenwoordig gezien als een goed alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Voorwaarde is dan wel dat ook de elektriciteit groen is. Maar het gebruik van elektrische verwarming kan in de papieren lopen, want elektriciteitskosten zijn hoog. Een warmtepomp lucht-lucht is een prima alternatief voor elektrische verwarmingstoestellen, om toch van schone en goedkope energie gebruik te maken.
Voordelen
De hoofdreden waarom veel huishoudens voor een warmtepomp lucht lucht kiezen is om geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen, maar van natuurlijke bronnen. In dit geval dus buitenlucht. In het bijzonder wordt voor een lucht-lucht warmtepomp gekozen, omdat deze warmtepomp relatief goedkoop is ten opzichte van warmtepompen die warmte uit de grond of het grondwater halen.
Met een lucht-lucht warmtepomp hoeven alleen maar de binnen- en buitenunits geplaatst en aangesloten te worden. Een warmtepomp die warmte onttrekt uit de grond of het grondwater is moeilijker te installeren, want hiervoor moet de grond ingegaan worden. Dit maakt de prijs voor deze warmtepompen een stuk duurder.
De warmtepomp lucht-lucht neemt nauwelijks ruimte in en kan gewoon op de vloer, aan de muur of het plafond geïnstalleerd worden. Naast verwarmen kan de warmtepomp ook koelen en als er filters worden geplaatst ook de lucht zuiveren. Een warmtepomp werkt ook bij zeer lage temperaturen tot -15° Celsius, zodat je je woning ook op koude dagen met een warmtepomp goed kunt verwarmen. In combinatie met zonnepanelen kun je de warmtepomp laten draaien zonder afhankelijk te zijn van energie van een energieleverancier.
Nadelen
In tegenstelling tot de andere en duurdere soorten warmtepompen kun je een warmtepomp lucht-lucht niet aansluiten op bestaande verwarmingsinstallaties, zoals radiatoren en vloerverwarming. Je warmt je huis immers op met warme lucht. Luchtverwarming kan voor sommige mensen als minder aangenaam ervaren worden dan verwarming met stralingswarmte.
Ook in grotere woningen is een lucht-lucht warmtepomp minder geschikt. Voor het verwarmen van kleinere oppervlaktes daarentegen wel weer, mits de ruimte goed geïsoleerd is. Verder kan bij heel koud weer de warmtepomp lucht-lucht rendement tegenvallen. Het rendement is dan niet volledig stabiel en waardoor je te maken hebt met een wisselend rendement. Dit zou opgevangen kunnen worden als je de warmtepomp naast een ander verwarmingssysteem gebruikt.
Rendement lucht-lucht warmtepomp
Je kunt de lucht lucht warmtepomp als hoofdverwarming gebruiken zonder gebruik van andere verwarmingstoestellen. Zelfs als het buiten koud weer is, zal de aangetrokken lucht van buiten voldoende opgewarmd kunnen worden.
Enkel bij wat extremer koud weer zul je problemen met het rendement krijgen en is het lastiger om de koude lucht goed warm te krijgen. Eventueel kun je het rendementsverlies dan opvangen met bijverwarming. Vooral zomers zul je veel van het rendement van de warmtepomp kunnen profiteren. Je hebt namelijk geen airconditioning nodig. Wanneer je de warmtepomp als airco gebruikt zul je enorm op stroom besparen.
Zelf of laten installeren?
Dit type warmtepomp installeer je makkelijk zelf. Dat kan perfect, doordat je geen speciale graafwerken hoeft uit te voeren. Het is enkel een kwestie van de buitenunit en één of meerdere binnenunits correct te plaatsen.
Ben je graag zeker van een goede en professionele installatie? Dan doe je best beroep op de vakkennis en ervaring van een expert. Je hebt de zekerheid dat je lucht-lucht warmtepomp vakkundig wordt geplaatst. Plus, je kan rekenen op de extra garantie voor plaatsing. Wat handig is bij eventuele problemen nadien.