Combiketel: soorten, prijs en plaatsing

Als je overweegt om een combiketel te laten plaatsen, dan zal je vast wel wat informatie kunnen gebruiken. Je vraagt je waarschijnlijk af wat zo’n verwarmingsketel je precies zal kosten en uit welke soorten je juist allemaal kunt kiezen.

Dankzij onderstaand artikel hoef jij je dat niet langer af te vragen, want hieronder ontdek je namelijk alles wat je ooit wilde weten over deze ketels!

Wat is een combiketel?

Je hebt misschien al eens gehoord van een combiketel, maar weet jij ook wat het precies is?

Een combiketel is een combinatie tussen een boiler (of doorstromer) en een cv-ketel. Het ketelgedeelte zorgt voor de verwarming van je huis en de boiler zorgt voor de verwarming van je water. Zo’n ketel is dus erg handig om te hebben, want je hebt alles wat je nodig hebt in slechts één apparaat! Hierdoor bespaar je dus ook heel wat ruimte.

Graag meer info?

Ontvang GRATIS advies

Combiketel prijs

Dit soort verwarmingsketel komt in verschillende prijscategorieën.

👉 Je kunt ketels hebben die maar € 600 kosten, maar je hebt er ook van zo’n € 2.000, de gemiddelde prijs ligt hier ergens tussen.

De prijs hangt wel af van de installatiekosten, het merk en de CW-klasse. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer je betaalt, maar hoe meer geld je ook bespaart.

Wil je weten hoeveel zo’n ketel je exact zal kosten? Dan is het een goed idee om een offerte te laten opstellen door een professional. Op die manier krijg je een goed idee van hoeveel je precies zal moeten betalen en kom je ook niet voor verrassingen te staan!

Wat is de beste combiketel?

Er bestaan verschillende soorten combi ketels. Je kunt ze onderverdelen in types; zo is er de HR-ketel en de VR-ketel.

Een HR-ketel is dus een verwarmingsketel met ingebouwde boiler en de VR-ketel is een verwarmingsketel met ingebouwde doorstromer.

Het verschil is dat een ketel met ingebouwde boiler direct warm water levert, als je de kraan opendraait. Een ketel met een doorstromer, maakt pas het water was als de kraan wordt opengedraaid.

Het voordeel van een HR-ketel is dat je dus meteen kunt genieten van warm water en dat er minder water verloren gaat. Daartegenover staat dat het wel meer energie vergt. Een VR-ketel kost dus minder energie, maar zorgt er wel voor dat er meer water verloren gaat.

Daarnaast kan je nog een onderscheid maken tussen een ketel op gas, elektriciteit of in combinatie met een warmtepomp. Hieronder meer informatie!

Wat is de beste combiketel?

Combiketel op gas

Een ketel op gas wordt het vaakst gekozen. Waarschijnlijk omdat het goedkoper is, dan wanneer je kiest voor een ketel op elektriciteit. Over het algemeen is een ketel op gas dus de beste optie, maar in sommige gevallen kan er wel voor een elektrische ketel gekozen worden.

Elektrische combiketel

Een elektrische ketel is dus een duurder alternatief dan een gasketel, maar in sommige situaties is zo’n elektrische ketel tochen goede optie . Hieronder enkele voorbeelden!

  • Bij een goed geïsoleerde woning: een elektrische ketel is een goede keuze als je woning erg goed geïsoleerd is en voorzien is van hoogrendementglas.
  • Wanneer er enkel kleine oppervlaktes verwarmd moeten worden: je kunt ook kiezen voor een elektrische ketel wanneer je enkel een kleine ruimte moet verwarmen. Daarom vind je ze vaak terug in een appartement.
  • Als er geen gasaansluiting is: als er geen gasvoorziening voorzien is, dan kan de elektrische ketel ook een alternatief bieden.
  • Als bijverwarming: als je graag verwarming op elektriciteit wilt, maar je het een beetje te duur vindt, dan kan je ervoor kiezen om het te gebruiken als bijverwarming. Op die manier blijft zo’n ketel voordelig!

Combiketel met warmtepomp

Combiketel met warmtepomp plaatsen

Er is ook nog een derde mogelijkheid: een ketel gebruiken in combinatie met een warmtepomp. Er wordt dan gesproken over een hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp is dus een combinatie tussen een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte ketel. Warmtepomp en ketel werken dus samen bij het verwarming van je water en woning.

Voor wie is zo’n hybride warmtepomp geschikt? Dit verwarmingssysteem is voornamelijk geschikt voor als je een woning hebt die niet erg goed geïsoleerd is. Je hebt wel een gasaansluiting nodig.

Hoe combiketel vervangen

Een ketel moet zo af en toe ook vervangen worden. Meestal wordt dit pas gedaan als de ketel niet meer werkt, maar het is eigenlijk belangrijk om dit tijdig te doen. Vervanging kan namelijk nodig zijn als je je ketel al meer dan tien jaar hebt. Door je ketel tijdig te vervangen kan je genieten van meer rendement. Nieuwere modellen zijn namelijk beter dan oudere, de ketels worden steeds efficiënter.

Er komt heel wat kijken bij het vervangen van een verwarmingsketel. Als je zelf niet zo erg handig bent, dan kies je er het best voor om je ketel door een professional te laten vervangen! Op die manier ben je er zeker van dat alles veilig en goed gebeurd. De kosten die je betaalt om je ketel te laten vervangen, verschillen sterk per professional. Je moet rekening houden met de prijs van de ketel zelf en de installatiekosten.

Combiketel vergelijken? Ontvang gratis offertes!

Een keuze maken is nooit makkelijk. Er zijn zodanig veel verschillende types en merken van ketels waaruit je kunt kiezen. Welke verwarmingsketel je gaat kiezen hangt af van veel verschillende factoren, waaronder je budget.

Of je nu al een keuze gemaakt hebt of niet, het is belangrijk dat je voor de aankoop van een verwarmingsketel verschillende offertes met elkaar vergelijkt. Het is gratis en duurt maar enkele minuten. Door offertes met elkaar te vergelijken, kan je heel wat geld besparen.

De verschillende professionals hanteren namelijk erg uiteenlopende prijzen en niet elke professional is even eerlijk. Zo kan het zijn dat je bij de ene professional tot wel honderden euro’s meer betaalt voor exact dezelfde ketel en service. Om dit te vermijden is het dus verstandig dat je zoveel mogelijk offertes met elkaar gaat vergelijken! Want waarom zou je meer betalen voor exact hetzelfde?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.