Condensatieketel: prijs, werking en kiezen

Wil je graag op je energiefactuur besparen? Neem zeker ook de manier waarop je vandaag je woning verwarmt onder de loep. Een condensatieketel is alvast een goede optie als je toekomstige, nieuwe verwarmingsketel! Lees in dit artikel waarom dat zo is.

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel wordt ook weleens een hoogrendementsketel genoemd. Dat is natuurlijk niet zomaar. Met zo’n ketel behaal je een rendement van 100% of meer. Dat wil dus zeggen dat er minimaal 100% van de vrijgekomen energie wordt omgezet in bruikbare warmte, waardoor er geen bruikbare energie verloren gaat.

Waarom een condensatieketel plaatsen?

Het plaatsen van een condensatieketel helpt je niet alleen te besparen op je energiekosten, maar levert ook een aanzienlijke bijdrage aan het milieu.

Volgens het ATTB, de Belgische Associatie voor Thermische Technieken, gaat te vervangen van oude stookolieketels echter nog veel te traag. “Ruim twee miljoen veroudere verwarmingsketels zouden vervangen moeten worden. Dit gaat in ons land veel te traag. Op dit tempo halen we nooit de klimaatdoelstellingen van 2030“.

Net als de lage-emissiezones voor dieselvoertuigen, pleit het ATTB zodoende ook voor een lage-emissiezone van verwarmingsinstallaties. “Met de huidige prijzen en milieuvriendelijke alternatieven die er vandaag bestaan is dit zeker haalbaar.”

Werking condensatieketel

Hoe werkt een condensatieketel?

Bij een hr-ketel wordt water verwarmd door verbrandingswarmte, net zoals bij andere ketels. Het verschil is dat de rookgassen bij een hr-ketel niet verloren gaan. Er wordt warmte-energie uit de rookgassen gewonnen en afgegeven aan het verwarmingscircuit. De rookgassen worden door de ketel opgevangen en daarna condenseren ze. Zo wordt er warmte gehaald uit de verbrande grondstoffen.

Condensatieketels worden steeds populairder. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van dit type van verwarming?

Compact, neemt weinig ruimte in
Interessante premies die de aankoop nog voordeliger maken
Milieuvriendelijk door geringe uitstoot van CO2 en andere verbruiksgassen
Laag verbruik
Hoog rendement, rendement van 10%

Prijs, door het hogere rendement verdien je de investering wel snel terug.
Aanpassing schoorsteen, alleen in sommige gevallen

Je vraagt je misschien af of je een condensatieketel het best zelf kunt plaatsen of dat je hem beter kunt laten installeren door een professional. Dat hangt er natuurlijk erg vanaf!

Het plaatsen van een nieuwe condensatieketel is niet erg moeilijk en kost ook niet zoveel tijd. Maar als je niet zo handig bent of liever helemaal geen risico’s wilt nemen, dan kan je er beter voor kiezen om je condensatieketel te laten installeren door een vakman.

Als je je condensatieketel laat installeren door een vakman dan heb je een aantal extra voordelen. Zo krijg je via een vakman vaak een betere prijs voor de ketel. Daarnaast heb je daardoor recht op garantie en je ketel is meteen wettelijk in orde. Ook is het zo dat je geen recht hebt op sommige premies als je je ketel niet laat installeren door een professional!

Meer weten?
Vraag advies en ontvang een offerte op maat.

Welke condensatieketel kiezen?

Er zijn pakweg twee soorten condensatieketels waaruit je kunt kiezen: gascondensatieketels of mazoutcondensatieketels. Wat is voor jou de beste optie?

Condensatieketel gas

Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor condensatieketels op gas. Ze leveren namelijk een hoger rendement op dan condensatieketels op mazout en nemen ook minder plaats in. In de meeste gevallen is dit dus de beste keuze!

Condensatieketel mazout

Condensatieketels op mazout zijn nog steeds een beter alternatief dan een traditionele mazoutketels. Een mazoutcondensatieketel kan je al snel 15% op het verbruik van stookolie besparen. Maar een mazoutcondensatieketel heeft wel meer nadelen dan een gascondensatieketel.

Zo neemt een mazoutcondensatieketel meer plaats in door de olietank. De stookolie is ook duurder om te verbranden. Een mazoutcondensatieketel is wel een goede oplossing voor woningen waar er geen gas beschikbaar is.

Condensatieketel prijs

Condensatieketels zijn dus milieuvriendelijke verwarmingsketels die je heel wat geld besparen. Toch zijn ze een grote investering. Benieuwd naar wat het je precies zal kosten? Je ontdekt de condensatieketel prijs hieronder!

De prijs van condensatieketels hangt af van verschillende factoren, waaronder de soort ketel die je zult kiezen en het merkt. Als je van plan bent om een hr-ketel te kopen dan moet je je niet blind staren op de aankoopprijs, maar ook rekening houden met het rendement. Door het hoog rendement van condensatieketels zal jij het geld dat je geïnvesteerd hebt binnen enkele jaren meer dan terugverdienen!

👉 Over het algemeen kost een condensatie-ketel tussen de € 2.500 en €5.000. Daarnaast komen nog installatiekosten, tenzij je dit zelf kunt. Als je wilt besparen op de installatiekosten dan is het belangrijk om offertes met elkaar te vergelijken!

Wanneer je een hr-ketel laat plaatsen dan komen er installatiekosten bij kijken. Deze kosten zijn afhankelijk per firma, maar ook de rookafvoer zal een grote impact hebben op de kostprijs van de installatie!

Je hebt namelijk een speciale dubbelwandige buis nodig die voldoet aan de NBN B 61-002 normen. Deze buis dient om verse lucht aan te zuigen en stoot vervuilde verbrandingsgassen weer uit. Het is belangrijk dat je kiest voor een goede rookafvoer, want een condensatieketel condenseert en daardoor bestaat het risico dat condens bevriest als de buis van minderwaardige kwaliteit is.

Met als gevolg dat je schouw verstopt kan geraken. Zo’n dubbelwandige buis kost gemiddeld € 100 per lopende meter.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en ontvang offertes van meerdere vakmannen om te vergelijken.
arrow Ontvang offertes
Wat is de prijs van een condensatieketel?

Premie voor condensatieketel

Een van de positieve dingen van een condensatieketel is dat er verschillende premies beschikbaar zijn die je heel wat kosten zullen besparen.

👉 Als je de werken door een erkend installateur laat uitvoeren dan kan je rekenen op een renovatiepremie van 20% of 30% op je factuur. Het maximale factuurbedrag is € 7.500 en het minimale factuurbedrag is €2.500.

Als beschermde afnemer kan je ook geld terugkrijgen via je netbeheerder (Fluvius). Dit bedraagt zo’n € 1.800, met een maximum van 40% op je eindfactuur. Je bent bijvoorbeeld een beschermde afnemer als je een beperking hebt of geniet van een leefloon.

Premies en subsidies kan je meestal ook verkrijgen in je gemeente. Hoeveel je precies ontvangt hangt erg af per gemeente. Daarom is het een goed idee om de website van je gemeente te raadplegen.

Wat zijn de bekendste merken?

Condensatieketels bestaan niet enkel in verschillende soorten, maar ook in verschillende merken. De meest bekende zijn Junkers en Vaillant. We nemen ze even onder de loep!

Junkers

Junkers is een gekend en geliefd merk en wordt daarom vaak gekozen. Elk merk heeft zijn eigen voor- en nadelen ten opzichte van een ander merk. Als je Junkers van naderbij bekijkt, dan kan je stellen dat deze ketels de ideale keuze zijn als je opzoek bent naar een ketel met een groot modulerend vermogen. Bovendien biedt het merk een snelle en éénvoudige installatie!

Vaillant

Ook de Vaillant condensatieketel is een uitstekende keuze. Deze ketels hebben een draadloze thermostaat die de bediening nog makkelijker maken. De brander is vervaardigd in inox, wat duurzamer is. Daarnaast komt nog dat een hr-ketel van Vaillant aan zeer goedkope prijzen beschikbaar zijn!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.