Lucht-water warmtepomp: prijs, werking en rendement

Daar waar de traditionele cv ketel langzaam zal verdwijnen uit alle huishouden zijn warmtepompen steeds meer aan populariteit aan het winnen. Door zijn duurzame karakter en het kunnen werken zonder aardgas zal deze pomp ook meer en meer de toekomst hebben.

De meest gebruikte variant van deze pomp is de lucht-water warmtepomp. Wat houdt deze term in, welke prijzen zitten er aan vast en wat zijn de voor en nadelen. Wij leggen je het graag uit.

Lucht-water warmtepomp prijs

Er zitten grote verschillen in de modellen die verkrijgbaar zijn. De prijzen zijn dan ook sterk afhankelijk van het model dat je kiest. Ook de situatie van jouw huis kan invloed hebben op de lucht-water warmtepomp prijs.

Is er een goede plaats waar deze geïnstalleerd kan worden en kan de monteur overal bij? In een dergelijk geval zal de totaalprijs lager uitvallen. Zo zal de prijs van een systeem plus installatie schommelen tussen de €5.000,- a €15.000,-. Om te weten welk model jij nodig hebt kun je dit het beste afstemmen met de installateur.

Gezamenlijk kunnen de wensen in kaart worden gebracht, waarna hij een advies kan geven over het vermogen van de pomp en het prijskaartje dat hierbij hoort.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Werking Lucht-water warmtepomp

Zoals de naam al aangeeft, haalt hij deze pomp de warmte uit de lucht. Dit wordt gedaan door middel van een verdamper en door te werken met een koudemiddel. Dit koudemiddel zal al beginnen met koken op een hele lage temperatuur. Zelf onder nul zal dit koudemiddel nog steeds gaan koken.

Met behulp van de verdamper zal dit koudemiddel erg heet worden. Zo heet dat het zelfs begint te verdampen tot een gasvorm. Deze gas stijgt op richting de compressor die als eigenschap heeft om het gas onder druk te zetten.

Deze druk zorgt er voor dat het gas nog veel heter wordt. Op het moment dat het gas op zijn heetst is zal dit doorstromen naar de condensor. Door deze condensor lopen verschillende buizen, net zoals bij je verwarmingsketel.

In deze buizen stroomt dan ook het water wat verwarmd moet worden. De temperatuur in de condensor is heet genoeg om het water op te warmen en te gebruiken als heet water installatie in huis. Hiermee kunnen onder andere de radiatoren voorzien worden van warmte.

Op het moment als het koudemiddel ietsjes is afgekoeld zal het naar beneden stromen richting het expansieventiel. Het middel is nog te heet om direct bij het koudemiddel te worden toegevoegd. Het expansieventiel zorgt er dan ook voor dat het koudemiddel tot de juiste temperatuur kan afkoelen.

Lucht-water pomp met monoblock en split variant

De lucht-water warmtepomp is er in twee varianten te krijgen. Een zogenaamd monoblock en een split variant.

 • De split variant staat deels binnen, daar waar het monoblock in zijn geheel buiten staat.
 • Het voordeel van een monoblock is dat het weinig ruimte in huis in neemt. Wel moeten de warm water leidingen goed het huis in lopen. Doe je dit niet dan heb je de kans dat het water al wat is afgekoeld, voordat het het huis kan betreden.

Lucht-water variant in combinatie met koeling

Het is daarnaast ook mogelijk om voor wat verkoeling te zorgen met deze variant. Door middel van het koudemiddel te gebruiken zonder hier warmte bij toe te passen is het mogelijk om voor koeling te zorgen. In plaats van dat er in de condensor warme lucht komt zal er dan een koude vloeistof doorheen lopen.

Dit zorgt ervoor dat de radiatoren in jouw huis koud blijven, waardoor het gehele huis kouder aan kan voelen. Dit is op twee manieren mogelijk: actieve koeling en passieve koeling. Met actieve koeling wordt er wel gebruik gemaakt van de compressor, waarbij de passieve koeling dit niet doet. Vanzelfsprekend zal actieve koeling meer effect hebben.

Echter door het gebruik van de compressor zal er erg veel stroom nodig zijn. Zeker gezien het effect wat bereikt wordt is dit niet altijd de beste keuze.

Lucht-water warmtepomp met vloerverwarming

Om deze pomp te combineren met vloerverwarming is erg gemakkelijk. Daar waar je normaal het warme water richting de radiatoren stuurt, zal je dit met vloerverwarming door de buizen in de vloer sturen. Het grote voordeel aan vloerverwarming in combinatie met deze pomp is at de buizen een lagere temperatuur hanteren.

Een radiator zal al snel 65 graden moeten zijn om enig effect te hebben. Met vloerverwarming hoeft er maar tot 35 graden verwarmt te worden voor het gewenste effect. Alhoewel er meer meter afgelegd zullen moeten worden kan dit tegen lagere energiekosten.

Lucht-water warmtepomp kopen

Zoals hiervoor beschreven hebben deze pompen genoeg voordelen. Toch wil je bij de aanschaf van deze pomp alle feiten op een rijtje hebben. Hier horen dus ook de nadelen bij. Wij zetten zowel de voor als nadelen voor je op een rij.

De voordelen

 • Vermindering van je CO2-uitstoot
 • Geen aardgas meer nodig
 • Relatief lage kosten voor onderhoud
 • In sommige gevallen kun je ook je huis er mee koelen
 • Veel overheidsmogelijkheden met toeslagen en subsidies
 • Erg sterk in combinatie met een vloerverwarming

De nadelen

 • Het blijft een grote investering
 • Relatief luidruchtig
 • Je huidige radiatoren kunnen mogelijk niet voldoende zijn voor een goede verwarming
 • Door het geluid buiten en het aanzicht kan een vergunning nodig zijn
 • Langzamere opwarming van je huis ten opzichte van een cv ketel

Meer weten? Vraag advies en ontvang offertes op maat

Rendement lucht-water warmtepomp

Uiteraard is het belangrijk bij een investering wanneer je deze terug gaat verdienen. Toch is dit nog lastig om specifiek aan te geven. Het rendement kan het beste met de installateur besproken worden. Om het rendement te berekenen zal hij de term COP gebruiken.

Dit is de term die wordt gebruikt, om net zoals bij een bodem pomp variant, het rendement aan te geven. De formule die hiervoor gebruikt wordt is het afgegeven vermogen (gemeten in KW) delen door het toegevoegd vermogen (ook gemeten in KW). Het getal wat hieruit komt is het COP, hierbij geldt hoe hoger het COP hoe hoger het rendement ook is.

Zelf of laten installeren?

Het zelf installeren van deze pomp wordt vrijwel altijd afgeraden. Er wordt hierbij gewerkt met specialistisch materiaal, wat snel kapot kan gaan op moment als het verkeerd geïnstalleerd wordt.

Een ervaren monteur is dan ook noodzakelijk bij de installatie. Daarnaast is de besparing die je realiseert met het zelf installeren te verwaarlozen als je het gehele kostenplaatje van de warmtepomp bekijkt.