Lucht-water warmtepomp: prijs, werking en rendement
De lucht-water warmtepomp wordt steeds populairder, terwijl de traditionele cv ketel langzaam verdwijnt uit alle huishouden. Door zijn duurzame karakter en het kunnen werken zonder aardgas zal deze pomp ook meer en meer de toekomst hebben.
De meest gebruikte variant van deze pomp is de lucht-water warmtepomp. Wat houdt deze term in, welke prijzen zitten er aan vast en wat zijn de voor en nadelen. Wij leggen je het graag uit.
Inhoud
Lucht-water warmtepomp prijs
Er zitten grote verschillen in de modellen die verkrijgbaar zijn. De prijzen zijn dan ook sterk afhankelijk van het model van een lucht-water warmtepomp dat je kiest. Ook de situatie van jouw huis kan invloed hebben op de lucht-water warmtepompen prijs.
Is er een goede plaats waar een warmtepomp geïnstalleerd kan worden en kan de monteur overal bij? In een dergelijk geval zal de totaalprijs lager uitvallen. Zo zal de prijs van een systeem plus installatie schommelen tussen de €5.000,- a €15.000,-. Om te weten welke lucht-water warmtepomp jij nodig hebt kun je dit het beste afstemmen met de installateur.
Gezamenlijk kunnen de wensen in kaart worden gebracht, waarna hij een advies kan geven over het vermogen van de lucht-water warmtepomp en het prijskaartje dat hierbij hoort.
Werking Lucht-water warmtepompen
Zoals de naam al aangeeft, haalt deze lucht-water warmtepomp de warmte uit de lucht. Dit wordt gedaan door middel van een verdamper en door te werken met een koudemiddel. Dit koudemiddel zal al beginnen met koken op een hele lage temperatuur. Zelf onder nul zal dit koudemiddel nog steeds gaan koken.
Met behulp van de verdamper zal dit koudemiddel erg heet worden. Zo heet dat het zelfs begint te verdampen tot een gasvorm. Deze gas stijgt op richting de compressor die als eigenschap heeft om het gas onder druk te zetten.
Deze druk zorgt voor een gas dat nog veel heter wordt. Op het moment dat het gas op zijn heetst is zal dit doorstromen naar de condensor. Door deze condensor lopen verschillende buizen, net zoals bij je verwarmingsketel.
In deze buizen stroomt dan ook het water wat verwarmd moet worden. De temperatuur in de condensor is heet genoeg om het water op te warmen en te gebruiken als heet water installatie in huis. Hiermee kunnen onder andere de radiatoren voorzien worden van warmte.
Op het moment als het koudemiddel ietsjes is afgekoeld zal het naar beneden stromen richting het expansieventiel. Het middel is nog te heet om direct bij het koudemiddel te worden toegevoegd. Het expansieventiel zorgt er dan ook voor dat het koudemiddel tot de juiste temperatuur kan afkoelen.
Lucht-water warmtepompen met monoblock en split variant
De lucht-water warmtepomp bestaat in twee varianten. Een zogenaamd monoblock en een split variant.
- De split variant staat deels binnen, daar waar het monoblock in zijn geheel buiten staat.
- Het voordeel van het monoblock is dat het weinig ruimte in huis in neemt. Wel moeten de warm water leidingen goed het huis in lopen. Doe je dit niet dan heb je de kans dat het water al wat is afgekoeld, voordat het het huis kan betreden.
Lucht-water warmtepompen variant in combinatie met koeling
Het is daarnaast ook mogelijk om voor een verkoeling te zorgen met deze variant. Door middel van het koudemiddel te gebruiken zonder hier warmte bij toe te passen is het mogelijk om voor een koeling te zorgen. In plaats van dat er in de condensor warme lucht komt zal er dan een koude vloeistof doorheen lopen.
Dit zorgt ervoor dat de radiatoren in jouw huis koud blijven, waardoor het gehele huis kouder aan kan voelen. Dit is op twee manieren mogelijk: actieve koeling en passieve koeling. Met actieve koeling wordt er wel gebruik gemaakt van de compressor, waarbij de passieve koeling dit niet doet. Vanzelfsprekend zal actieve koeling meer effect hebben.
Echter door het gebruik van de compressor zal er erg veel stroom nodig zijn. Zeker gezien het effect wat bereikt wordt is dit niet altijd de beste keuze.
Lucht-water warmtepompen met vloerverwarming
Om lucht-water warmtepompen te combineren met vloerverwarming is erg gemakkelijk. Daar waar je normaal het warme water richting de radiatoren stuurt, zal je dit met vloerverwarming door de buizen in de vloer sturen. Het grote voordeel aan vloerverwarming in combinatie met een lucht-water warmtepomp is dat de buizen een lagere temperatuur hanteren.
Een radiator zal al snel 65 graden moeten zijn om enig effect te hebben. Met vloerverwarming hoeft er maar tot 35 graden verwarmt te worden voor het gewenste effect. Alhoewel er meer meter afgelegd zullen moeten worden kan dit tegen lagere energiekosten.
Lucht-water warmtepomp kopen
Zoals hiervoor beschreven heb je met een lucht-water warmtepomp genoeg voordelen. Toch wil je bij de aanschaf van een lucht-water warmtepomp alle feiten op een rijtje hebben. Hier horen dus ook de nadelen bij. Wij zetten zowel de voor als nadelen voor je op een rij.
Voordelen: lucht-water warmtepompen
- Vermindering van je CO2-uitstoot
- Geen aardgas meer nodig
- Relatief lage kosten voor onderhoud van een warmtepomp
- In sommige gevallen kun je ook je huis er mee koelen
- Veel overheidsmogelijkheden met toeslagen en subsidies
- Erg sterk in combinatie met een vloerverwarming
Nadelen: lucht-water warmtepompen
- Een warmtepomp is een grote investering
- Een warmtepomp is relatief luidruchtig
- Je huidige radiatoren kunnen mogelijk niet voldoende zijn voor een goede verwarming
- Door het geluid buiten en het aanzicht kan een vergunning nodig zijn
- Langzamere opwarming van je huis ten opzichte van een cv ketel
Rendement lucht-water warmtepompen
Uiteraard is het belangrijk bij een investering van een warmtepomp, wanneer je deze terug gaat verdienen. Toch is dit nog lastig om specifiek aan te geven. Het rendement kan het beste met de installateur besproken worden. Om het rendement te berekenen zal hij de term COP gebruiken.
Dit is de term die wordt gebruikt, om net zoals bij een bodem pomp variant, het rendement aan te geven. De formule die hiervoor gebruikt wordt is het afgegeven vermogen (gemeten in KW) delen door het toegevoegd vermogen (ook gemeten in KW). Het getal wat hieruit komt is het COP, hierbij geldt hoe hoger het COP hoe hoger het rendement ook is.
Lucht-water warmtepompen: zelf of laten installeren?
Het zelf installeren van lucht-water warmtepompen wordt vrijwel altijd afgeraden. Er wordt hierbij gewerkt met specialistisch materiaal, wat snel kapot kan gaan op moment als het verkeerd geïnstalleerd wordt.
Een ervaren monteur is dan ook noodzakelijk bij de installatie van een lucht-water warmtepomp. Daarnaast is de besparing die je realiseert met het zelf installeren te verwaarlozen als je het gehele kostenplaatje van een lucht-water warmtepomp bekijkt.