Verwarmingsketel: soorten, prijzen en merken

Op zoek gaan naar de juiste verwarmingsketel voor jou en je woning is van cruciaal belang. Deze zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur binnenshuis, maar levert ook warm water. Er komt heel veel kijken bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel. Ontdek hier alles wat je moet weten over de soorten, prijzen en merken.

Hoeveel verschillende soorten verwarmingsketels zijn er in België?

Er bestaan heel wat verschillende soorten verwarmingsketels. Daarom is de juiste kiezen zo cruciaal. Welke jij precies moet kiezen, hangt af van enkele persoonlijke factoren zoals de oppervlakte van je woning, je beschikbaar budget en nog veel meer. Om je een idee te geven, vind je hieronder de populairste soorten verwarmingsketels. 

1. Condensatieketel

Condensatieketels worden tegenwoordig enkel op gas of mazout aangesloten. De nieuwste cvketels recupereren zelfs de warmte van de rookgassen om zo het water voor de centrale verwarming op te warmen. Op deze manier bereikt de condensatieketel een zeer hoog rendement, waardoor je kan genieten van een lagere energierekening.

Wanneer je graag je oude gas- of mazoutketel wilt vervangen, is een nieuwe condensatieketel de ideale optie wegens zijn budgetvriendelijkheid.

Opgelet: een nieuwe mazoutketel plaatsen kan enkel en alleen nog maar in bestaande huizen zonder een mogelijke aansluiting op het aardgasnetwerk. In een nieuwbouw is deze ketel verboden. 

Voor een cv-ketel betaal je gemiddeld tussen de 2.500 en 5.000 euro (incl. btw en excl. plaatsing).

Condensatieketel installeren.

2. Hybride cv-ketel

Wil je liever investeren in een energiezuiniger en milieuvriendelijker model? Dan neem je best de hybride cvketel eens onder de loep. 

Deze ketel combineert de functies van een warmtepomp (lucht-water) met de functies van een condenserende ketel. Dit slimme systeem kiest zelf het meest voordelige apparaat op basis van de weersomstandigheden en energieprijzen.

Hoewel deze cv-ketel iets duurder is dan de klassieke cv-ketel, is het een echte investering. Het zorgt dan ook voor lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien hoef je geen breekwerken te doen want je kan de leidingen en radiatoren gewoon blijven gebruiken. 

Een hybride cv-ketel kost je gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro (incl. btw en excl. installatie). 

3. Hoogrendementsketel

Ben je eerder op zoek naar een ketel die werkt op aardgas met een hoger rendement? Dan is de hoogrendementsketel wellicht iets voor jou. Deze ketel staat ook bekend als de ‘lage temperatuur ketel’. 

Ben je er nog niet uit welke ketel jij precies moet kiezen? Als je twijfelt tussen een hoogrendementsketel en een condensatieketel, kies je best voor de tweede optie. Deze is een ketel van de nieuwste generatie en haalt ook een beter rendement. 

Voor een hoogrendementsketel betaal je gemiddeld tussen de 1.500 en 2.500 euro (incl. btw en excl. installatie).

4. Biomassaketel

Geen fan van een verwarmingsketel op gas en mazout? Overweeg dan de biomassaketel. Deze ketel werkt enkel op vaste en organische brandstoffen. Zo maakt de ketel gebruik van pelletjes, houtblokken of houtsnippers om je huis te verwarmen. Je kan het dus bekijken als een verwarmingsinstallatie op biobrandstof. 

Je haalt zelfs een uitstekend rendement en je verkleint je ecologische voetafdruk met deze verwarmingsinstallatie.

Opgelet: moet je je oude verwarmingsketel vervangen? Hoewel de kosten van de biomassaketel relatief hoog liggen, kan je de aankoopprijs geleidelijk aan wel terugwinnen door de lage aankoopprijs van bijvoorbeeld pellets. Daarom is de biomassaketel op de lange termijn een economisch duurzamer alternatief. 

Heb je een basismodel van de biomassaketel op het oog? Dan betaal je gemiddeld 5.000 euro. Wanneer je een model met automatisch aanvulsysteem kiest, betaal je gemiddeld 20.000 euro (incl. btw en excl. installatie). 

5. Warmtepomp

Je kan ook kiezen voor een duurzame warmtebron zoals de warmtepomp. Het systeem haalt zelfs 80% van zijn energie uit natuurlijke bronnen zoals de bodem, de buitenlucht of het grondwater. De 20% die nog overblijft, komt uit de elektriciteit.

Daardoor heb je een veel lager energieverbruik dan wanneer je een klassieke verwarmingsketel in huis hebt. Zo is het mogelijk om de investering heel snel terug te verdienen en je eigen voordelige energiebron te bezitten.

Opgelet: een warmtepomp is enkel interessant onder bepaalde voorwaarden zoals: 

  • Je hebt een goed geïsoleerde woning.
  • Je beschikt over lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of elektrische radiatoren. 
  • Je hebt zonnepanelen zodat je zelf de stroom kan opwekken.

Voor een warmtepomp betaal je gemiddeld tussen de 7.500 en 25.000 euro (incl. btw en excl. installatie).

6. Zonneboiler

Met een zonneboiler kun je naast het sanitair water ook het water voor de centrale verwarming verwarmen. In dat geval spreken we van een combiketel, ook bekend als de zonneboilercombi. Dat systeem bestaat uit twee grote delen: zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat. 

Schijnt de zon niet genoeg om je sanitair water en je centrale verwarming op te warmen? Dan zal de geïntegreerde cv-brander bijspringen om het water bij te verwarmen. 

Opgelet: een zonneboiler is vooral geschikt voor grote gezinnen en minder voor kleinere huishoudens. In combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals wand- of vloerverwarming, bereik je bovendien een hoger rendement. 

Een zonneboiler zal je gemiddeld tussen de 4.000 en 6.000 euro kosten (incl. btw en excl. installatie).

De zonneboilers zijn geplaatst op een schuin dak.

Overzicht van de prijzen van verwarmingsketels

Om de juiste keuze te maken, is het altijd belangrijk om de verschillende prijzen te vergelijken. Daarom vind je hieronder een handig overzichtje met de verschillende prijzen per type verwarmingsketel.

Type verwarmingsketelPrijs (Incl. btw en excl. installatie)
CondensatieketelTussen de 2.500 en 5.000 euro
Hybride cv-ketelTussen de 4.000 en 10.000 euro
HoogrendementsketelTussen de 1.500 en 2.500 euro
BiomassaketelTussen de 5.000 en 20.000 euro
WarmtepompTussen de 7.500 en 25.000 euro
ZonneboilerTussen de 4.000 en 6.000 euro

Twijfel je nog tussen enkele ketels? Door gebruik te maken van onze gratis offerteservice, ontvang jij verschillende prijzen op maat. 

Heb ik recht op een premie?

Wanneer je een nieuwe verwarmingsketel laat installeren, kom je zeker in aanmerking voor verschillende premies bij de Vlaamse overheid. Een erkende vakman geeft je graag meer uitleg over de premies en hoe jij deze kan aanvragen. Vraag daarom gerust raad aan een expert. 

Vergelijk prijzen
Vergelijk alle soorten verwarmingsketels, inclusief prijzen, terugverdientijd en premies.
arrow Ontvang gratis offertes op maat

Waarom is het belangrijk om een verwarmingsketel te onderhouden?

Er bestaan heel wat redenen waarom het belangrijk is om je ketel goed te onderhouden. We sommen de belangrijkste motivaties voor je op: 

  • Door je ketel regelmatig te onderhouden, vermijd je onveilige situaties zoals een brand, koolmonoxidevergiftiging of zelfs een explosie. 
  • Wanneer je ketel goed afgesteld en onderhouden wordt, verbruikt deze veel minder energie en stoot deze zelfs minder CO2 uit. 
  • Je hebt minder kans op bijkomende kosten door defecten en andere problemen door je nieuwe verwarmingsketel goed te onderhouden. Daarom stimuleert een goed onderhoud de optimale werking van je verwarmingsketel.
  • De lange levensduur van je ketel wordt door goed onderhoud nog verder verlengd.
  • In sommige gevallen is het onderhouden van je cvketel verplicht.
De grijze verwarmingsketel staat tegen een muur die grijsblauw is.

Welke merken van verwarmingsketels zijn betrouwbaar?

Er bestaan heel wat merken die verwarmingsketels aanbieden. Maar welke zijn ook betrouwbaar? Je vindt een handig lijstje hieronder. 

1. ATAG

ATAG is een Nederlands merk met jaren ervaring dat betrouwbare verwarmingsinstallaties produceert. Hun focus ligt vooral bij zuinige ketels met een hoog rendement. Het merk produceert vooral (hybride) warmtepompen, condensatieketels en zonneboilercombi’s. 

2. Remeha

De verwarmingsketels van de Nederlandse fabricant Remeha worden wereldwijd aanzien als betrouwbaar en veilig. Remeha’s gamma biedt zonneboilers, lucht-water warmtepompen, gasboilers en condenserende ketels. 

3. Vaillant

Ben je op zoek naar een betrouwbare leverancier van verwarmingsketels? Dan ben je bij Vaillant aan het juiste adres. Het Duitse merk is één van de marktleiders op wereldwijd niveau. Hun focus ligt vooral bij energiebesparende en ecologische systemen. Vaillant biedt een zeer breed gamma aan van onder andere warmtepompen en condensatieketels. 

4. Viessmann

Viessmann is ook een populair merk op vlak van duurzame verwarmingstechnologieën. Het grote voordeel van dit merk is dat je ook een efficiënt verwarmingssysteem kan leasen. De Duitse firma biedt vooral condensatieketels en warmtepompen aan. 

5. Intergas

Ben je klaar om je traditionele verwarmingsketel te laten vervangen? Dan is het merk Intergas wellicht iets voor jou en je woning. Zij focussen op hoogrendementsketels

Twijfel je nog tussen deze verschillende merken? Neem gerust contact op met een vakman en ontvang vrijblijvend offertes met verschillende prijzen op maat. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Ook interessant voor jou:

Ben je nog op zoek naar wat extra informatie? Wanneer je overweegt om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen, is het cruciaal om de juiste informatie te verzamelen. Lees daarom gerust verder.

Hoe verwarmingsketel bijvullen?

+
Heb je last van een te lage waterdruk van je cv-ketel? Dan wordt het tijd om je ketel bij te vullen. Dat doe je in acht makkelijke stappen:
1. Check je waterdruk op het display van je ketel. Zit de druk onder de één bar? Tijd om je water bij te vullen! 
2. Zorg voor alle benodigdheden en vind de vulkraan op je ketel. 
3. Neem de vulslang en sluit deze aan op de waterkraan. Open vervolgens de waterkraan.
4. Vul de slang met water en zorg ervoor dat er geen lucht meer in zit. 
5. Neem de dop van de vulkraan af en sluit de vulslang aan. 
6. Zet de vulkraan en de waterkraan open terwijl je naar het display kijkt. 
7. Heb je de juiste druk (tussen de 1,5 en 2 bar) bereikt? Sluit dan de waterkraan en de vulkraan. 
8. Verwijder als laatste de vulslang en sluit de vulkraan goed af. 

Wat is op dit moment de beste verwarmingsketel?

+
Kies niet zomaar de eerste de beste verwarmingsketel uit wanneer je een nieuwe ketel overweegt. De beste ketel voor de ene woning is niet per se dezelfde als voor een andere woning. Houd bij je keuze vooral rekening met de volgende puntjes: 

– Type isolatie van je woning: is je huis goed geïsoleerd? Kies dan voor een warmtepomp. Zo warm je je woning energiezuinig op zonder je warmtecomfort te moeten verliezen. 
– Grote of kleine energetische renovaties: wil je gewoon je oude ketel vervangen? Bij zo’n kleine renovatie ga je best voor een condensatieketel. Bij grotere renovaties kan je kiezen voor een warmtepomp of zonneboilercombi. 
– Je budget: natuurlijk speelt je budget ook een grote rol. Wil je niet te veel geld uitgeven aan je nieuwe ketel? Dan kies je best voor een condensatieketel. Wil je liever investeren in een toekomstgerichte verwarmingsinstallatie? Dan kan je een hybride cv-ketel of een warmtepomp laten installeren. 
– Heb je een bestaande woning met gasaansluiting, dan kun je momenteel nog kiezen voor een gasketel. Bij nieuwbouw is dat niet meer het geval. Daarom is het verstandiger om te investeren in een ketel op hernieuwbare energie. 
– Je eigen wensen: ketels hebben ook nog eens verschillende opties. Wil jij naast het verwarmen van je woning, je huis ook laten verkoelen? Of wil je graag een zeer ecologisch model? Deze persoonlijke wensen zullen je keuze ook beïnvloeden. 

Ben je er nog niet uit? Vraag dan vrijblijvend offertes aan van tal van installateurs uit jouw regio.

Hoeveel druk hoort er op een verwarmingsketel te zijn?

+
De juiste druk van een ketel ligt tussen de 1,5 en 2,0 bar.

Hoe de druk van een verwarmingsketel verlagen?

+
Is je waterdruk te hoog? Dat kan helaas leiden tot slijtage en kapotte leidingen. Laat daarom wat water ontsnappen uit je installatie. Dat doe je zo: sluit de vulslang alleen aan op het kraantje van je cv-ketel. Leg je slang vervolgens op een lager punt. Als laatste draai je de kraan een beetje open en laat je wat water weglopen.

Is de keuring van de verwarmingsketel verplicht?

+
Ja, een keuring is wettelijk verplicht bij het plaatsen van elke nieuwe, verbouwde of verplaatste verwarmingsketel op mazout, vaste brandstof of gas. 

Laat je een zonneboiler of warmtepomp installeren? Dan moet je de installatie overlaten aan een expert met een certificaat van bekwaamheid als je kans wilt maken op de premie.

Waarom oude mazoutketel vervangen?

+
Wanneer je eigen ketel al meer dan 15 jaar oud is, daalt het rendement van de ketel enorm. Daarom is het aangeraden om na deze periode je ketel te laten vervangen. Doe je dat niet, dan gaat er heel wat energie verloren en zul je dit ook merken op je energierekening. 

Nieuwe verwarmingsketel kopen? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Ben je klaar om je verwarmingsketel op mazout of gas te vervangen? Of wil je een nieuwe ketel kopen voor in je nieuwbouw? Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van verschillende installateurs uit jouw regio. 

Door de verschillende prijzen op maat te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je bouw- of renovatieprojecten. Werk voor al je projecten steeds samen met een expert. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je te allen tijde advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.