Luchtverwarming: werking en prijs

Overweeg jij om je huis te voorzien van luchtverwarming? Dan komt wat extra informatie waarschijnlijk goed van pas! Als je opzoek bent naar informatie, dan heb je geluk, want hieronder ontdek je alles wat je er ooit wilde over weten!

Wat is luchtverwarming?

Luchtverwarming is een manier om je huis te verwarmen. Als je kiest voor dit soort van verwarming, dan beschik je ook over de mogelijkheid om te koelen en te ventileren. Dat is voornamelijk handig tijdens de hete zomerdagen!

Dit type van verwarming zorgt ervoor dat je huis snel opwarmt en het is dé oplossing om overal in huis lekker warm te hebben, met slechts één systeem. Het is niet voor niets dat deze manier van verwarmen zo populair is.

Wat is luchtverwarming?

Hoe werkt luchtverwarming?

Luchtverwarming werkt via een luchtverwarmingsinstallatie die zorgt voor een continue circulatie van lucht door je huis. Deze lucht wordt eerst aangezogen en nadien verwarmt in de verwarmingsketel. Deze warmte bereikt nadien diverse ruimtes in je huis. Dit proces herhaalt zich voortdurend.

Luchtverwarming prijs

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren.

👉 Als je een ketel wilt laten vervangen dan kost dit je rond de € 5.000.

Als je nog geen systeem met buizen hebt, dan zal het je nog veel duurder komen te staan. De prijs is dan afhankelijk van de grootte van je huis en van het type vloer dat je in huis hebt.

De buizen zelf zijn echter niet zo duur. Deze soort van verwarming is dus niet zo goedkoop om te laten installeren, maar daarbij komt wel dat je het geld binnen enkele jaren ruim terugverdient door de stookkosten die je bespaart!

Waarom kiezen voor luchtverwarming?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor deze soort verwarming, maar wanneer je in twijfel bent is het handig om zowel de voor- als de nadelen te weten. Daarom maakten we voor jou hieronder een handig overzicht!

Voordelen

Hieronder meer over de voordelen van dit type van verwarming!

  • Een zuinige manier van verwarmen: als je kiest voor dit type van verwarming dan zal je gegarandeerd heel wat geld uitsparen, want in zo’n verwarmingssysteem is een warmte-terugwin-apparaat ingebouwd. Hierdoor kan tot 95% van de reeds afgevoerde warmte opnieuw gebruikt worden. Dit zorgt voor een serieuze reductie van de kosten, want het kost nauwelijks energie.
  • Een snelle manier om heel je huis op te warmen: bij vele verwarmingstoestellen duurt het een tijdje voordat je huis volledig opgewarmd wordt. Dat kan erg lastig zijn, voornamelijk wanneer het buiten aan het vriezen is. Door gebruik te maken van warme lucht, zal jij dit probleem niet meer hebben. Je woning wordt namelijk binnen de kortste keren warm.
  • Een gezonde manier om je woning te verwarmen: bij dit soort verwarmingssysteem wordt er gezonde buitenlucht gebruikt die vermengd wordt met warme lucht. Verse lucht wordt dus regelmatig in je woning verspreid en dat is voordelig voor je gezondheid!
  • Je kunt het ook als airco gebruiken: in ons land is het vaker koud dan warm, maar sommige zomers kunnen erg heet zijn. Op deze hete zomerdagen heb je totaal geen behoefte aan verwarming. Je wilt dan genieten van een lekkere frisse bries. Ook dit kan bij dit soort verwarmingssysteem, want je kan het eenvoudig uitbreiden met een koelingssysteem!
  • Je spaart ruimte: door voor dit soort verwarming te kiezen spaar je ook heel wat ruimte uit. Er is niet langer sprake meer van radiatoren of convectoren die heel wat plaats in je huis nemen. Er worden enkel kleine roosters geplaatst in de muur, de vloer of het plafond. Deze zie je nauwelijks zitten en zijn dus niet storend!
  • Verwijdert nare geurtjes: in plaatsen zoals de badkamer en de keuken kan het voorkomen dat er nare geurtjes ontstaan. Deze geurtjes zijn uiterst onaangenaam en vaak moeilijk weg te krijgen. Ze kunnen door de ventilatie meteen worden afgevoerd.

Ontdek zelf de voordelen van luchtverwarming

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Nadelen

Dit type van verwarmingssysteem heeft natuurlijk niet enkel voordelen, maar ook nadelen. Welke deze zijn ontdek je hieronder!

  • Je moet oppassen voor de circulatie van ongezonde lucht: hoewel er continue verse lucht wordt aangevoerd met dit verwarmingssysteem, kan het soms toch gebeuren dat ook ongezonde lucht zich in je huis gaat verspreiden. Dat is voornamelijk het geval wanneer je verwarmingssysteem niet tijdig gereinigd wordt. Stinkende en ongezonde lucht kan dan na verloop van tijd in het verwarmingssysteem ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer er ongedierte in terecht raakt.
  • Grote onderhoudskosten: een groot nadeel van dit type van verwarming is dat het onderhoud meer moeite vergt dan het onderhoud van een meer traditioneel verwarmingssysteem met leidingen. Dat zorgt ervoor dat je dus meer kosten zult hebben.
  • Het stofgehalte in de lucht neemt toe: dit type van verwarming zorgt voor een continue luchtbeweging. Dit is in principe wel positief, maar het heeft ook zijn negatieve aspecten. Zo zorgt een grote luchtbeweging er onder andere voor dat het stofgehalte in de lucht toeneemt. Je zal dus meer kuiswerk hebben!
  • Je huis koelt snel weer af: hoewel warme lucht zo fijn is omdat het je huis er snel opwarmt, moet er ook wel rekening gehouden worden met het feit dat dit type van verwarming even snel weer afkoelt!
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.