Verwarmingstoestellen: soorten en advies

De zoektocht naar het beste verwarmingstoestel kan uitdagend zijn. Of je nu renoveert, een nieuwbouw laat bouwen of simpelweg op zoek bent naar efficiënte verwarmingsmogelijkheden: het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Ontdek in dit artikel alles over verwarmingstoestellen.

Welke verschillende soorten verwarmingstoestellen zijn beschikbaar?

Er bestaan heel wat verschillende soorten verwarmingstoestellen. Welke jij nu precies moet kiezen voor je woning, hangt enorm af van heel wat factoren zoals je energieverbruik en je type woning. Ontdek hieronder de populairste verwarmingstoestellen.

Condensatieketel

Een condensatieketel verwarmt je water door de warmte van rookgassen te gebruiken. Daardoor heeft de ketel een vrij groot rendement, waardoor je ruimte snel zal opwarmen. Zo bespaar je tot wel 35% op je energierekening.

Wil je je oude ketel vervangen door een condensatieketel? Dan kan je de bestaande leidingen en toestellen gewoon blijven gebruiken. Zo bespaar je bovendien enorm wat installatiekosten. Voor deze ketel betaal je gemiddeld tussen de 2.500 en 5.000 euro (incl. btw).

condensatieketel-1024x576.jpg

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de condensatieketel op gas. De pomp haalt energie uit de omgeving zoals de buitenlucht of de aardbodem en uit elektriciteit.

Hoewel de kosten van een warmtepomp vrij hoog liggen, is het een goede investering. Je verdient de investering in de warmtepomp sowieso terug.

Opgelet: een warmtepomp is enkel interessant wanneer je woning goed geïsoleerd is en zonnepanelen heeft om de groene stroom zelf op te wekken. Je betaalt gemiddeld tussen de 7.500 en 25.000 euro voor een warmtepomp (incl. btw).

Zonneboiler

Een andere optie is de zonneboiler. Door zonneenergie warmt de boiler je water op. Bovendien kan je ook met een zonneboiler het water voor de centrale verwarming en het sanitair water verwarmen. Het zonneboilercombi systeem bestaat uit twee grote delen: zonnecollectoren die op je dak liggen en een voorraadvat. 

Dit toestel is vooral geschikt voor woningen van grote gezinnen in combinatie met een lage temperatuurverwarming. Zo behaal je een hoog rendement. Je betaalt gemiddeld tussen de 4.000 en 6.000 euro voor een zonneboiler (incl. btw).

De zonneboilers zijn geplaatst op een schuin dak.

Biomassaketel

Je kan ook kiezen voor een biomassaketel. Deze ketel werkt op organische brandstoffen en gebruikt daarom houtblokken, houtsnippers of pelletjes om je ruimte snel op te warmen.

Heb je eerder een oude gas- of mazoutketel die je wilt vervangen? Dan is de biomassaketel echter een duurder alternatief.

Toch kan je de kostprijs wel terugverdienen door de lage kosten van hout en pellets. Voor een basismodel van de biomassaketel betaal je gemiddeld 5.000 euro. Heb je liever een model met een automatisch aanvulsysteem? Dan kan je tot wel 20.000 euro betalen voor de ketel.

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel is een ketel die op gas of mazout werkt. De ketel heeft een hoog rendement doordat de ketel het koude water voorverwarmt in de warmtewisselaar met de rookgassen die anders verloren zouden gaan. 

Daardoor zal waterdamp sneller condenseren en de warmte zal overgedragen worden aan het koude water. Hierdoor wordt je ruimte snel warm, waardoor de ketel minder lang moet opwarmen. Gemiddeld gezien liggen de prijzen tussen de 1.700 en 5.000 euro.

Er staat een gloednieuwe verwarmingsketel in huis.

Hybride verwarmingsketel

Een hybride verwarmingsketel biedt de ultieme combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel. Zo produceer je niet enkel je eigen groene energie, maar heb je ook nog eens een hoog rendement.

Bovendien is het een slim systeem dat altijd zelf de voordeligste energiebron op een bepaald moment kiest. Dat gebeurt op basis van de weersomstandigheden en zelfs de energieprijzen.

Ben je erg geïnteresseerd in de hybride verwarmingsketel? Het kost je gemiddeld tussen de 5.000 en 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Voor de volledige verwarmingsinstallatie betaal je gemiddeld tussen de 11.000 en 15.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Vergelijk eenvoudig offertes van verschillende verwarmingsspecialisten
Binnen 24 uur ontvang je gratis en vrijblijvende offertes van verschillende verwarmingsspecialisten in jouw regio. Zo kun je eenvoudig de prijzen vergelijken en kiezen voor de beste aanbieding.
arrow Vraag nu gratis offertes aan

Wat wordt momenteel gebruikt als de beste bijverwarming?

Ondertussen leerde je de verschillende verwarmingstoestellen al even kennen. Nu rijst de vraag: welk toestel gebruik ik nu het beste? Dat hangt vooral af van de ruimte die jij wil verwarmen.

Dit zijn de belangrijkste zaken waar jij rekening mee moet houden wanneer je kiest voor een bijverwarming:

  • De grootte van je ruimte: voor bijvoorbeeld een grote ruimte heb je een krachtigere verwarming nodig dan voor een kleinere ruimte.
  • Ben je op zoek naar een verwarming voor in je badkamer? Kies dan een toestel dat goed bestand is tegen water en stof.
  • Eerder op zoek naar een toestel voor in je slaapkamer? Ga dan voor een toestel dat weinig lawaai maakt. Zo vermijd je een slechte nachtrust.
Een moderne zwarte houtkachel in een witte woonkamer.

Wat is de zuinigste elektrische verwarming?

Op dit moment is de infraroodverwarming de meest energiezuinige elektrische verwarming. Dit toestel is geschikt voor de woonkamer, badkamers, keukens en zelfs slaapkamers. Het is een goede optie wanneer jij je woning aangenaam en budgetvriendelijk wilt verwarmen.

Welk type verwarmingstoestel is geschikt voor gebruik in de badkamer?

Ben je op zoek naar een geschikt verwarmingstoestel voor in je badkamer? Infraroodverwarming is een veel gekozen verwarming in de vochtige ruimtes.

Bovendien voelt de infraroodstraling erg aangenaam op je huid. Je kunt het goed vergelijken met zonnestralen die op je huid schijnen. Heb je veel last van je spieren en gewrichten? Dan kan de infraroodverwarming wonderen voor je doen.

Ook interessant voor jou:

Wanneer je overweegt om een nieuw verwarmingstoestel te installeren, is het cruciaal om de juiste keuze te maken voor jou en je woning. Daarom lijsten we nog enkele belangrijke vragen voor je op.

Wat maakt een doorstroomboiler een aantrekkelijke keuze?

+
Er bestaan heel wat verschillende redenen om te kiezen voor een doorstroomboiler. Dit zijn de voordelen: 

– Je hebt in een mum van tijd warm water.
– Het is relatief goedkoop.
– Het neemt weinig ruimte in beslag en is daardoor erg compact.
– Het is hygiënischer omdat het water rechtstreeks uit een kraan komt en niet in een tank wordt bewaard. Hierdoor ontstaat er geen roest of vuil.
– Je kunt het toestel erg makkelijk onderhouden.

Hoe functioneert een luchtverwarmingssysteem?

+
Een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante circulatie van lucht doorheen je huis. De installatie zuigt de lucht aan en verwarmt deze vervolgens op in de verwarmingsketel. Nadien bereikt het systeem diverse ruimtes in je woning. Dat proces herhaalt zich constant.

Waarom is het belangrijk om radiatoren te ontluchten?

+
Lucht in je cv zorgt voor heel wat verwarmingsproblemen in je radiatoren. Zo kunnen ze niet goed warm worden of kunnen de leidingen gaan oxideren.

Wil je dit liever voorkomen? Dan is het cruciaal om een paar keer per jaar je chauffage te ontluchten. Belangrijk: door te ontluchten bespaar je bovendien een hoop energie, wat leidt tot een lagere energiefactuur.

Welke soorten accumulatieverwarming zijn er beschikbaar?

+
Je kan kiezen uit twee verschillende accumulatoren:

– Dynamische accumulatieverwarming: deze verwarming gebruik je best in ruimtes die je veel gebruikt vanwege zijn groot vermogen van gemiddeld 1.200 tot 7.500 Watt. 
– Statische accumulatieverwarming: dit type accumulator is een stuk goedkoper aangezien het geen ventilator en geen nauwkeurige temperatuurregeling heeft.

Wat is de beste keuze: wandverwarming of vloerverwarming?

+
Beide toestellen werken op ongeveer dezelfde manier. Met een wandverwarming profiteer je net iets meer van een hogere stralingswarmte, waardoor je ruimte sneller warm is. Daardoor kan je besparen op je energiefactuur. Vloerverwarming is echter uitstekend geschikt als bijverwarming.

Wat is het beste alternatieve verwarmingssysteem?

+
Deze belangrijke keuze hangt sterk af van een aantal factoren:

– Type werkzaamheden aan je woning: sommige alternatieven zijn ingrijpender dan andere. Zo wordt de geothermische warmtepomp enkel aangeraden voor nieuwbouwwoningen, terwijl een biomassaketel echter wel makkelijk te plaatsen is in een bestaande woning.
– Beschikbare ruimte: de verschillende toestellen nemen verschillende hoeveelheden ruimte in beslag. Wil je graag een zonneboilercombi laten installeren? Dan heb je een relatief grote ruimte nodig op je dak.
– Budget: ook je budget is een belangrijke factor. Zo is een elektrische cv-ketel goedkoper dan bijvoorbeeld een warmtepomp.

Twijfel je nog over welk verwarmingstoestel het beste bij jou en je woning past? Laat je zeker bijstaan door een expert.

Heb je vragen over centrale verwarmingssystemen of duurzamere verwarmingsoplossingen? Stel ze hier en krijg advies op maat

Ben je geïnteresseerd in een van de bovenstaande verwarmingstoestellen? Of heb je toch nog enkele vragen? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met tal van installateurs uit jouw regio.

Door de verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je bouw- of renovatiewerken. Werk voor al je projecten steeds samen met een expert. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je altijd advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.