Wandverwarming: opbouw en prijs per m²

In veel woningen wordt als vorm van verwarming vloerverwarming toegepast. Met vloerverwarming kan een ruimte heel geleidelijk worden opgewarmd en zonder dat je hiervoor radiatoren in zicht hebt. Waar niet iedereen op de hoogte van is, is dat hetzelfde systeem voor de vloer ook toegepast kan worden als wandverwarming. Ook nu profiteer je weer van een behaaglijke warmte zonder lelijke radiatoren.

Waarom kiezen voor wandverwarming?

Verwarming in de wand wordt vaak gecombineerd met vloerverwarming. Dit is overigens niet perse nodig, je kunt het ook als hoofdverwarming gebruiken. Meer nog dan vloerverwarming kan muurverwarming de ruimte nog beter verwarmen vanwege een hogere oppervlaktetemperatuur.

In principe kan de verwarming overal worden geplaatst, maar je ziet het meer in kleinere ruimtes, zoals wandverwarming in de badkamer. Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voordelen

Wanneer je verwarming via de wand vergelijkt met andere soorten verwarming, zoals radiatoren of convectoren dan blijkt dat muurverwarming een veel hogere stralingswarmte heeft. De ruimte is daardoor veel sneller warm te krijgen. Aangezien de verwarming in de muur is verwerkt, zul je geen last hebben van radiatoren die in de weg hangen en die je regelmatig moet schoonhouden.

Een ander voordeel ten opzichte van radiatoren is dat er geen luchtcirculatie plaatsvindt. Hierdoor zul je geen last hebben van opdwarrelende stofdeeltjes. Voor de hygiëne is het systeem dus ook veel beter. Door het hoge rendement zul je uiteindelijk veel minder stoken en verdien je de investering in korte tijd weer terug.

Hoe is wandverwarming opgebouwd?

Het systeem kan in de zomermaanden ingezet worden om te verkoelen. In plaats dat er warm water door de buizen stroomt, stroomt er gekoeld water doorheen. Je woning blijft zomers lekker koel en je hoeft geen energieverslindende airconditioning te gebruiken.

Heb je een woning waar je veel last hebt van vochtproblemen in de wand, dan is een verwarming in de wand zeker aan te bevelen. Vooral schimmel is een gevaar voor de gezondheid en dit ontstaat op vochtige muren. Met een verwarming in de muur houd je de muur warm en vochtvrij en schimmels maken zo geen kans.

Tenslotte heb je de keuze uit diverse soorten systemen. Zo is er het klassieke buizensysteem waar water door stoomt, maar ook elektrische wandverwarming en infrarood wandverwarming.

Ontdek zelf de voordelen van wandverwarming!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Nadelen

Een paar puntjes mogen als nadeel gezien worden. Het is bijvoorbeeld lastiger om kasten tegen de wand te plaatsen. Dit kan natuurlijk wel, maar dan profiteer je niet optimaal meer van de afgifte van warmte via de muur. Inbouwkasten zitten meestal in de muur ingebouwd, op deze plekken kun je het systeem sowieso niet inbrengen. Dit is ook de reden dat wandverwarming in de badkamer veel wordt gebruikt en minder in de woonkamer. In de badkamer heb je minder om tegen de wand te zetten.

Een ander nadeel is dat je van te voren goed moet weten waar je de wandverwarming gaat infrezen in de muur. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met stopcontacten en schakelaars. Ook met het aanbrengen van wanddecoratie moet je oppassen. Een schroef in de muur boren of een spijker in de muur slaan kan niet zomaar, want je zou de verwarming kunnen beschadigen.

Wandverwarming opbouw

Bij wandverwarming opbouw kun je kiezen voor wandverwarming droogopbouw en via een nat systeem.

  • Bij wandverwarming droogopbouw worden de verwarmingsbuizen op de muur geplaatst. Hierop wordt een metalen systeem geplaatst, want metaal geleidt de warmte het beste. Dit is ook een soort wandverwarming gyproc systeem, want de muur wordt met gyprocplaten afgewerkt.
  • Bij het natte systeem wordt het buizensysteem in de pleisterlaag van de muur aangebracht. De buizen worden in eerste instantie aan de eerste pleisterlaag gemonteerd. Om het systeem te verstevigen wordt hierover een glasvezeldoek aangebracht en vervolgens wordt dit bedekt met een nieuwe pleisterlaag.
  • Er bestaan ook wandverwarming panelen. Dit is een ideaal muurverwarming doe het zelf systeem. De panelen bestaan uit gyprocplaten met hierop reeds de verwarmingsbuizen aangebracht. Het is in feite dus een complete wand. Plaatsen van dit systeem gaat razendsnel.

Wandverwarming kosten per m²

De prijs voor verwarming in de muur hangt vooral af van het oppervlakte en de gekozen methode. Over het algemeen ligt de prijs wel wat hoger dan vloerverwarming. Ook gebruikte materialen voor de natte methode spelen een rol. Je zou bijvoorbeeld in plaats van pleisterwerk voor leem kunnen kiezen, wat duurder is.

👉 Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een prijs van tussen de € 50,- en € 100,- per m². Het laten plaatsen door een vakman kan nog wel wat extra kosten met zich meebrengen.

Maak je gebruik van wandverwarming panelen, dan ligt de gemiddelde prijs per m² tussen de € 70,- en € 80,-. Ook hier kan de prijs oplopen als je de verwarming door een professional laat plaatsen.

Wandverwarming doe het zelf of laten doen?

In principe is het goed mogelijk om het systeem zelf aan te leggen. Vooral als je kiest voor wandverwarming panelen. Maar je moet wel enige kennis van zaken hebben, vooral ook hoe het systeem op je verwarmingsinstallatie wordt aangesloten. Voor de meeste mensen zal het inschakelen van een expert een betere oplossing zijn. Vraag hiervoor diverse offertes op bij experts, zodat je hieruit de goedkoopste aanbieder kunt kiezen.

Wandverwarming: veelgestelde vragen

Het aanbrengen van een verwarming in de muur is nog niet een zeer veelgebruikte methode. Vloerverwarming is wat dat betreft veel meer ingeburgerd. Het is daarom logisch dat over verwarming in de wand de nodige vragen zijn. Daarom de meest gestelde vragen.

Waar een wandverwarming opbouw plaatsen?

Wandverwarming in de badkamer en andere kleinere ruimtes zal het meeste voorkomen. Toch is het wel mogelijk om het systeem in de gehele woning aan te brengen, zodat het als hoofdverwarming gebruikt wordt.

Maar de meeste huishoudens zullen blijven gebruikmaken van hun bestaande centrale verwarmingssysteem en een verwarming in de muur als bijverwarming gebruiken in bepaalde ruimtes, zoals elektrische muurverwarming in de badkamer.

Als je wanden aan de vereisten voldoet, zoals goede isolatie zodat warmte niet kan ontsnappen en niet teveel kasten voor de wand, dan is het systeem overal in je huis te plaatsen.

Wand- of vloerverwarming? Wat is de beste keuze?

Beide systemen hebben dezelfde werking en ongeveer dezelfde opbouw. Feit is dat je met een verwarming in de muur profiteert van een hogere stralingswarmte en je ruimte dus eerder warm is. Hierdoor kun je besparen op energie.

Vloerverwarming is in de regel uitstekend geschikt als bijverwarming. Wil je echt kiezen voor hoofdverwarming, dan kun je het beste voor verwarming in de muur kiezen. Vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken zal te duur zijn wegens het mindere stralingsvermogen.

Wat zijn wandverwarming panelen?

Wandverwarming panelen zijn kant en klare platen gyproc met hierop de verwarmingsbuizen reeds aangebracht. Het is dus een prefabsysteem. Je hoeft hiervoor niet je gehele muur open te breken, maar je kunt de wandverwarming panelen direct tegen de muur plaatsen. Dit systeem is zeer geschikt als je het systeem zelf wilt plaatsen en plaatsing zal ook sneller gaan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.