Slimme thermostaat: werking, prijs en merken

Er komen steeds meer slimme producten op de markt om ons leven aangenamer, eenvoudiger en comfortabeler te maken. Slimme thermostaten zijn hier een belangrijke categorie in. Maar wat zijn slimme thermostaten precies en wat kosten deze? Hoe ga je te werk als je er eentje wil aanschaffen en hoe verloopt de installatie? We vertellen je er graag meer over.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat kan je leven een stukje makkelijker maken en kan je helpen bij het besparen van energie en geld. Je verbindt dit slimme apparaat met je thuisnetwerk via WiFi.

Hierdoor kan de thermostaat data verzamelen en verwerken en leert het van jouw verwarmingspatroon. De thermostaat zal steeds beter leren voorspellen wanneer er wel of juist niet verwarmd moet worden. Daarnaast kun je de thermostaat vanaf afstand bedienen, waardoor je ook als je niet thuis bent toch controle houdt over de verwarming in jouw woning.

Ook kun je met zo’n thermostaat, in combinatie met slimme radiatorknoppen, elke ruimte in je huis apart van elkaar verwarmen. Dit zal je een flinke besparing in je energiekosten kunnen opleveren. Ook geofencing draagt hier aan bij.

Je thermostaat zal bij geofencing waarnemen of je wel of niet in huis bent. Als de planning bijvoorbeeld is dat de thermostaat standaard om 16:00 uur ‘s middags aangaat, maar jij een keertje pas om 18:00 uur thuiskomt, zal de thermostaat niet onnodig het huis verwarmen terwijl je helemaal niet thuis bent.

Zo kun je flink besparen, zonder er zelf moeite voor te doen.

Wat kost een slimme thermostaat?

Voor al deze slimme snufjes moet je wel wat meer betalen dan voor een traditionele thermostaat. Voor slimme thermostaten betaal je al snel zo’n €150.

Voor de echt uitgebreide modellen ben je zelfs nog meer kwijt. Daarnaast betaal je vaak nog extra voor de installatie. Wil je de temperatuur per ruimte in je woning kunnen instellen? Dan moet je ook investeren in slimme radiatorknoppen.

Hiervoor betaal je minstens €55 per knop. Het volledig optimaliseren van je verwarmingssysteem is dus een behoorlijke investering, maar het kan je op de lange termijn zeker veel opleveren. Niet alleen qua geld, maar ook zeker qua comfort.

Ontvang je prijs op maat

Werking en mogelijkheden

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten op de markt. De precieze werking verschilt per merk en per model, maar een aantal dingen werkt bij allemaal ongeveer hetzelfde. Je zult de thermostaat moeten installeren op je Wifi-netwerk.

De bediening van het apparaat loopt via een smartphone of tablet, hoewel de instellingen meestal ook nog wel op de thermostaat zelf te wijzigen zijn. De thermostaat verzamelt en verwerkt alle data, om jouw energieverbruik zo goed mogelijk te optimaliseren.

Wat kan een slimme thermostaat?

Dit soort thermostaten hebben veel handige mogelijkheden. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje. Niet alle thermostaten hebben precies dezelfde mogelijkheden. Let bij aankoop dus altijd op welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn.

  • Bediening op afstand:De bediening van dit type thermostaat verloopt via een app op je smartphone of tablet. Zo houd je altijd en overal de controle over de verwarming in jouw huis. Zet de verwarming vast een graadje hoger als je onderweg bent naar huis en kom nooit meer in een koud huis binnen. Of schakel de verwarming juist eenvoudig vanaf je werk uit, mocht je dat ‘s ochtends in de haast vergeten zijn.
  • Zelflerend:Deze thermostaten kunnen ook leren van jouw gedrag. Zet je elke dag de verwarming om 22:00 uur lager, omdat je dan naar bed gaat? Jouw thermostaat pikt dit patroon na een paar dagen op en stelt dit voortaan zelf in. Zo hoef jij daar niet meer op te letten.
  • Inzicht in jouw eigen verbruik:Om energie te kunnen besparen is het handig om te weten wanneer je de meeste energie verbruikt. Zo kun je precies zien op welke momenten je nog extra kunt gaan besparen.
  • Verwarmen per kamer:Combineer je thermostaat met slimme radiatorknoppen en je kunt je huis per ruimte verwarmen. Zo is het nooit te warm of te koud in de ruimte waar je op dat moment bent. Wil je graag in warme badkamer douchen, maar wil je de slaapkamer juist koel hebben? Met zoneregeling is dat mogelijk.
  • Waarnemen of je thuis bent:Sommige thermostaten maken gebruik van geofencing. Met deze techniek kan de thermostaat waarnemen of jij thuis bent of niet. Zo zal je woning nooit onnodig worden verwarmd, terwijl je helemaal niet thuis bent.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Wat is de beste slimme thermostaat: enkele merken op een rijtje

Wat is de beste thermostaat? Dat is geen vraag die eenvoudig te beantwoorden is. Afhankelijk van jouw woning, gewoontes en wensen kan de ene of juist de andere thermostaat voor jou het beste zijn. Lees je dus goed in, voordat je een keuze maakt.

Vaillant

Vaillant biedt de elegante vSMART thermostaat aan. Deze zelflerende thermostaat leert niet alleen van jouw gewoontes, maar houdt ook nog rekening met de buitentemperatuur.

Je bedient de thermostaat door middel van een gratis app. Binnen twee weken kent deze slimme thermostaat jouw dag- en weekritme en past zich hier op aan. Zo hoef jij je nog amper druk te maken over de verwarming van jouw woning.

Eneco

Met Toon®, de thermostaat van Eneco, kun je eenvoudig energie besparen. Verbind Toon eenvoudig met andere slimme apparaten in huis en optimaliseer het gebruik van allemaal.

Koppel je Toon aan je slimme stekkers of verlichting? Dan zijn deze ook allemaal te bedienen in de app. Je hebt met deze thermostaat prima inzicht in jouw verbruik, waardoor besparen makkelijker wordt. Daarnaast is Toon gekoppeld aan je energiecontract.

Zo waarschuwt hij je als je teveel gebruikt en krijg je een complimentje als je minder verbruikt. Om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden van Toon, moet je wel een abonnement afsluiten.

Tado

Tado biedt slimme thermostaten en slimme radiatorknoppen aan. Je stelt je eigen opstelling samen, waardoor deze geschikt is voor elke woning. In de app kun je alles regelen, maar Tado werkt ook samen met smart home platforms, waardoor je de thermostaat met stemcommando’s kunt aansturen.

Tado houdt rekening met de weersvoorspelling, maar ook met het open staan van ramen of deuren. Zo verbruik je nooit meer energie dan nodig is.

Honeywell

Honeywell is een bekende naam als het om verwarmen gaat. Hun T6 thermostaat werd dan ook ontwikkeld door enkele van hun beste engineers. De thermostaat weet precies hoe lang het duurt om jouw woning op een aangename temperatuur te krijgen.

Het leert van jouw gedrag en zorgt er zo eenvoudig voor dat je energie bespaart. Ook kun je in de app alles eenvoudig regelen en maakt de thermostaat gebruik van geofencing.

Nest

De ronde Google Nest thermostaat heeft een mooi, simpel ontwerp met een groot scherm dat oplicht als je de kamer binnenkomt. De thermostaat leert van jouw leefgewoontes en past zich daar op aan.

Ook bedien je de thermostaat eenvoudig met de app op je smartphone. Elke maand krijg je een overzicht van jouw verbruik, waardoor je goed op de hoogte blijft.

Vergelijk de merken

Waarom zou je een slimme thermostaat in huis plaatsen?

Dit soort thermostaten hebben dus een flink aantal voordelen. Je bespaart energie, houdt meer controle over de verwarming van je huis en kunt op afstand de temperatuur instellen. Door de zelflerende functies en geofencing hoef jij steeds minder zelf in te stellen en profiteert je toch van een optimaal verwarmd huis.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een slimme thermostaat?

Als je een slimme thermostaat in huis wil halen moet je op een aantal dingen letten. Niet alle thermostaten hebben dezelfde functies, dus het is zeker slim om je hier goed in te verdiepen. Ook moet je de opbrengst en het rendement van verschillende opties met elkaar vergelijken.

En ga je de thermostaat zelf plaatsen of wil je dit toch liever door een vakman of jouw energieleverancier laten doen? Waar je ook voor kiest, het is verstandig om van tevoren een aantal offertes op te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat jij precies krijgt wat je wilt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.