Warmtepomp prijs: prijs per systeem en besparingen

Overweeg je om een warmtepomp te laten plaatsen? Dan is het handig om te weten hoeveel je dat precies zal kosten. Alle informatie over de warmtepomp boiler prijs, subsidies en de terugverdientijd vind je hieronder terug!

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp en dat is begrijpelijk, want na verloop van tijd bespaar je door zo’n pomp heel wat geld uit! Natuurlijk is een warmtepomp wel een investering. Benieuwd naar de warmtepomp prijs? Hieronder vind je een handig overzicht!

Soort warmtepomp Richtprijs
Warmtepomp lucht-lucht €4.000 à €7.000
Warmtepomp lucht-water €4.500 à €7.500
Warmtepomp grond-water €10.000 à €15.000
Warmtepomp water-water Vanaf €15.000

Warmtepomp: prijs per systeem

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De prijs is dus afhankelijk van welke soort warmtepomp je zal kiezen. Wil je weten welke warmtepomp geschikt is voor jouw budget? Lees dan snel verder!

Warmtepomp lucht-lucht

Een lucht-lucht warmtepomp is een voordelige optie. De gemiddelde kostprijs ligt tussen de €4.000 en €7.000 met de installatie inbegrepen. Dit is dus een van de voordeligste warmtepompen die je kunt kiezen! Deze soort warmtepomp heeft tevens als voordeel dat er geen al te grote verandering moeten worden uitgevoerd, dat is bij andere systemen wel het geval en deze veranderingen kosten heel wat extra geld.

Warmtepomp lucht-water

Warmtepomp lucht-waterEen lucht-water warmtepomp kost tussen de €4.500 en €7.500 inclusief de installatie. Dit type van warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De compressor in combinatie met een verdamper en een condensor zorgt ervoor dat deze buitenlucht wordt opgewarmd. Vervolgens wordt deze warmte gebruikt om het water in je verwarmingsleidingen te verwarmen.

Warmtepomp grond-water

Warmtepomp grond-waterEen grond-water warmtepomp gaat gepaard met grondboringen, waardoor dit type van warmtepomp net iets duurder is. Als er sprake is van horizontaal buizennetwerk, dan begint de prijs vanaf €10.000, kies je voor een verticaal systeem dan zal het je zo’n €15.000 of meer kosten.

Warmtepomp water-water

Warmtepomp water-waterEen water-water warmtepomp kost vanaf €15.000. Ook bij de installatie van dit type warmtepomp komt er namelijk veel kijken. Om deze warmtepomp te installeren moeten er namelijk diepe putten gegraven worden. Wat wel een voordeel is van deze warmtepomp, is dat deze een heel hoog rendement heeft, waardoor het uiteindelijk wel een goede keuze is!

Prijs onderhoud warmtepomp

Heb je al een warmtepomp? Dan moet je ermee rekening houden dat deze soms onderhouden moet worden. Het is wel zo dat een warmtepomp erg weinig onderhoud vergt, maar dat betekent natuurlijk niet dat zo’n pomp onderhoudsvrij is. Als er niet tijdig een onderhoud wordt uitgevoerd, dan zal dit ten koste van de levensduur van de warmtepomp zijn. Maar hoeveel kost het onderhoud van je warmtepomp nu juist?

De prijs van het onderhoud zal afhangen van verschillende factoren zoals voorrijkosten, uurloon van de vakman en de materiaalkosten. Meestal is de prijs gemiddeld tussen de €120 en €240 , maar het is moeilijk om er een exacte prijs op te plakken, want deze kan sterk variëren. Wil je besparen op het onderhoud?

Dan is het verstandig om een collectief onderhoudscontract aan te gaan, op die manier bespaar je heel wat geld. Een collectief onderhoudscontract is alleen mogelijk wanneer er in je wijk meerdere huizen zijn met een warmtepomp. Dit soort contract wordt dan opgesteld door één specialist voor heel de buurt. Op die manier kan hij een voordelige prijs maken.

Hoe besparen op de warmtepomp prijzen

Een warmtepomp is natuurlijk een grote investering. Het zou dus wel fijn zijn moest je wat geld kunnen besparen. Hieronder vertellen we je, hoe je dat juist doet!

Warmtepomp prijs per systeem

Terugverdientijd warmtepomp

Als je van plan bent om een warmtepomp in je huis te laten installeren, dan zal deze pomp zichzelf na verloop van tijd terugbetalen, doordat je veel geld bespaart op je energiefactuur! De terugverdientijd van een warmtepomp is gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Hoewel je ermee rekening moet houden dat de terugverdientijd erg afhankelijk is van het type warmtepomp.

Premies en subsidies

Er zijn ook subsidies beschikbaar, deze subsidies zorgen ervoor dat de terugverdientijd met wel de helft kan verkort worden. Interessant dus om even te bekijken!

Als je een warmtepomp wilt kopen, dan kan je rekenen op een belastingvermindering van 40% op de aankoopfactuur. Daarnaast kan je vaak nog een extra subsidie krijgen bij sommige gemeentes of provincies. Als je wilt weten of je hier echt op hebt, dan kan je het best kijken op de website van je gemeente of op www.premiezoeker.be. Een derde premie waar je van kunt genieten is de premie van netbeheerders.

Let op, want van deze premie kan je enkel gebruikmaken als je een lucht-water warmtepomp of een grond-water warmtepomp laat installeren!

Retroactieve investeringspremie vanaf najaar 2021?

Als je jouw warmtepomp combineert met zonnepanelen kom je mogelijk vanaf najaar 2021 in aanmerking voor een retroactieve investeringspremie van 1.163 euro. Hiermee hoopt de Vlaamse regering het wegvallen van de terugdraaiende teller bijkomend te kunnen compenseren voor eigenaars van zonnepanelen.

Voorwaarde is wel dat je warmtepomp geïnstalleerd werd vóór 31 december 2020 en dat je elektriciteitsinstallatie voorzien is van een digitale meter. Geen nood voor wie nog beschikt over een analoge teller! Je kan de premie aanvragen van zodra je digitale meter wordt geïnstalleerd en dit tot eind 2025.

De Vlaamse regering wacht voorlopig op een positief advies van de Raad van State. Je zal de retroactieve investeringspremie wellicht pas ten vroegste vanaf najaar 2021 kunnen aanvragen. Mits een gunstig advies van de Raad van State.

Offertes vergelijken

Buiten de subsidies is er nog een manier om heel wat geld te besparen: door offertes te vergelijken! Verscheidene bedrijven hanteren namelijk verschillende prijzen en dit verschil kan erg groot zijn! Waarom zou je meer betalen voor exact dezelfde diensten? Vul onderstaand formulier in en in enkele minuten tijd kan jij de voordeligste koop doen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp te laten plaatsen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.