Zonneboiler: systemen, prijs en terugverdientijd

Opzoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor het opwarmen van je water? Overweeg dan zeker een zonneboiler, want deze heeft nog heel wat andere voordelen. Benieuwd? Je ontdekt er hier meer over!

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een boiler die zonne-energie gebruikt om water op te warmen. Het is dus een milieuvriendelijke boiler die er ook nog eens voor zorgt dat je heel wat geld bespaart. Deze boiler werkt aan de hand van een zonnecollector. Dat is een plaat die je op je dak legt om zonne-energie op te vangen. De vloeistof in de zonnecollector warmt vervolgens op en verwarmt zo het voorraadvat.

Als er te weinig zon is, dan zal de na-verwarming het water opwarmen tot de gewenste temperatuur is bereikt. Een zonneboiler is een hele investering, maar na verloop van tijd verdien je het geld meer dan terug.

Wat kost een zonneboiler?

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Zonneboilers hebben heel wat voordelen. Daarom zijn ze zeker de moeite waard om te overwegen. Benieuwd naar de voordelen? We sommen ze even op!

Grote besparing op je energiefactuur

Dit is een van de populairste redenen waarom er voor een zonneboiler gekozen wordt. Je bespaart namelijk heel wat geld uit op je energiefactuur, dat kan wel tot 65% zijn. Daarbij komt wel kijken dat een zonneboiler een grote investering is, maar gelukkig kan je er ook een grote subsidie voor krijgen.

Milieuvriendelijk alternatief

In tijden zoals deze kan het zeker geen kwaad om hier en daar milieuvriendelijke maatregelen te nemen. Een zonneboiler aanschaffen is één van de meest milieuvriendelijkste maatregelen die je kunt nemen in je huis. Hij zorgt er namelijk voor dat je jouw jaarlijkse CO2 uitstoot met wel 300 tot 400 kg vermindert.

De waarde van je woning neemt toe

Dit voordeel is zeker niet onbelangrijk, want je weet nooit dat je later van plan zult zijn om je woning te verkopen. Een zonneboiler laat de waarde van je huis omhoog gaan, net zoals alle andere energiebesparende maatregelen trouwens.

Kostprijs en premies

Ben je helemaal overtuigd van de meerwaarde van een zonnenboiler systeem in je huis? Dan ben je vast wel nieuwsgierig naar de prijs en vraag jij je waarschijnlijk ook af of er premies en subsidies zijn. Je ontdekt het hieronder!

Prijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is vooral afhankelijk van de capaciteit ervan en het aantal zonnecollectoren. Welke type boiler je het best kiest hangt voornamelijk af van hoe groot jouw gezin is. Je kan het best zo’n 50 liter per persoon rekenen. Dat wil dus zeggen dat je voor een gezin van vier personen een boiler van 200 liter nodig hebt!

👉 Een zonneboiler met een inhoud van 100 liter en 1 collector, kost tussen de € 2.000 en € 2.700. Deze is perfect voor een klein gezin van ongeveer twee personen. Een zonneboiler met een inhoud van 200 liter en 2 collectoren kost tussen de € 3.400 en 3.900 en is geschikt voor een gezin van vier personen.

Heb je een groot gezin van zes personen? Dan is een zonneboiler van 300 liter de beste keuze! Deze boiler kost tussen de € 4.800 en € 5.700.

Vergelijk voldoende offertes voordat je een keuze maakt! 

Ontvang je prijs op maat

Heb ik recht op subsidies?

Een zonneboiler is dus een grote investering. Gelukkig zijn er zowel in België als in Nederland subsidies beschikbaar, zo kan je heel wat geld uitsparen!

👉 In Vlaanderen kan je een premie krijgen via Fluvius (netbeheerder). De voorwaarde is dat de boiler geïnstalleerd wordt door een aannemer, aan de technische eisen voldoet en nieuw is. De premie bedraagt maximum 40 procent van de eindfactuur (als je recht hebt op sociale maximumprijzen, dan is dit 20 procent meer). Het maximaal premiebedrag is € 2.750 per installatie.

Per gemeente kan je soms ook specifieke premies krijgen voor het installeren van een zonneboiler. Als je daar meer over te weten wilt komen, dan kan je dit best nagaan in je gemeente zelf.

Terugverdientijd en rendement

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Een zonneboiler is dus een hele investering, maar met tijd betaalt hij zichzelf zeker terug! Benieuwd hoe lang het zal duren voor je er voordeel uit kunt halen? Hieronder vind je meer info!

Gemiddeld kan je rekening houden met een terugverdientijd van zo’n 16 jaar. Deze terugverdientijd is berekend op een boiler van zo’n € 4.000 en ook de premie van 1.600 werd eerst afgetrokken.

Daarna blijft er een bedrag over van € 2.400 en jaarlijks kan je gemiddeld zo’n 150 euro sparen. Als je dus de 2400 deelt door 150, dan kom je uit op zo’n 16 jaar.

Natuurlijk is deze terugverdientijd afhankelijk van verschillende factoren, zoals het bedrag van de premie, installatieprijs en hoeveel energie je bespaart.

Welke systemen bestaan er?

Er zijn verschillende zonneboilersystemen waaruit je kunt kiezen. Elk met hun voor- en nadelen. Benieuwd welk systeem het beste is voor jouw huis? Lees dan snel verder!

Standaard zonneboiler

Het standaard systeem bestaat uit een collector en een voorraadvat. De zonnecollector plaats je dan op het dak en sluit je aan op het voorraadvat. Het verwarmde water wordt direct afgegeven uit het voorraadvat. Naast warm water, kan je hem ook gebruiken om een vaatwasser of wasmachine op aan te sluiten.

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler is net iets anders. Bij dit type van boiler zitten de collector en het voorraadvat bij elkaar. Dat zorgt ervoor dat hij minder plaats inneemt, omdat er dus geen boiler in huis moet staan. Het nadeel is dat hij meestal een kleinere inhoud heeft dan een standaard systeem.

Op een compacte zonneboiler kan je wel geen apparatuur aansluiten, het wordt dus enkel gebruikt voor warm water. Compacte zonneboilers zijn vooral ideaal voor kleinere huizen!

Cv zonneboiler

Een cv zonneboiler is een boiler waardoor een leiding van je cv-ketel loopt (in het voorraadvat). Dit boilersysteem wordt op je dak geplaatst, net zoals de standaard boiler. Met als verschil dat er geen zonnecollectors gebruikt worden.

Het voordeel van dit type is dat de cv-leiding ervoor zorgt dat de temperatuur van het water warmer wordt, dan bij systemen met zonnecollectors.

Met dit systeem kan je veel warm water op hetzelfde moment gebruiken en dat komt soms erg handig van pas! Een ander groot voordeel van een cv zonneboiler is dat dit type je het meeste rendement zal opleveren. Het is dus de voordeligste optie en tevens ideaal voor grote gezinnen!

Zonneboiler combi

Er wordt ook vaak gekozen voor een combi zonneboiler. Dat is namelijk een erg handig systeem, wanneer je naast warm water ook nog je huis wilt verwarmen. Een combi zonneboiler kan je dan het best combineren met wandverwarming of vloerverwarming.

De beste keuze is natuurlijk persoonlijk, maar als je op zoek bent naar een zonneboiler met een hoog rendement, dan zegt de inhoud erg veel. Want hoe meer warm water de zonneboiler kwijt kan, hoe hoger het rendement zal zijn.

Dit type is in aankoop wel duurder, maar na verloop van tijd zal je er veel meer geld mee uitsparen. Als je je huis ook wilt verwarmen dan is een combiketel een goed idee! Als je niet veel plaats hebt, dan is een compacte zonneboiler aangeraden.

Zonneboiler installatie: zelfbouw of installateur?

Misschien vraag jij je af of je jouw zoneboiler het best zelf zou installeren of dat je dat beter laat doen door een professional. Als je erg handig bent dan kan je het natuurlijk zelf doen, maar er zijn wel nadelen aan verbonden. Als er iets verkeerd loopt dan kan dit zorgen voor extra kosten.

Bovendien heb je (in België) geen recht op een premie als je de zonneboiler zelf plaatst. Denk hier dus eerst goed over na!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.