Vloerverwarming: soorten, richtprijs en hoe aanleggen

Lekker gezellig genieten van de warmte in je huis achter een lange, stressvolle werkdag. Wie wil dat nu niet? Maar hoe verwarm je je huis eigenlijk het best? Welk verwarmingstoestel kiezen? Een van de populairste manieren is vloerverwarming. Ontdek waarom!

Vloerverwarming voor- en nadelen

Vloerverwarming is verwarming die onder je vloer wordt ingebouwd. Deze soort verwarming zorgt ervoor dat warmte gelijkmatig in je huis verspreid wordt aan de hand van warmtestraling. Het positieve hiervan is dat er bijna geen temperatuurverschil merkbaar is in de kamer.

Het is ook een erg moderne manier om je huis te verwarmen, want je kunt de verwarming bedienen met een handige thermostaat. Deze elektrische thermostaat kan je programmeren naar eigen voorkeur. Je kan zelfs in elke ruimte een verschillende temperatuur instellen.

Dit type van verwarming kan je installeren als vervanging van je centrale verwarming (als het stralingsoppervlak groot genoeg is). Maar je kan het ook gewoon gebruiken als bijverwarming. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor deze verwarming gekozen. Dat is ook niet moeilijk om te geloven, want deze manier van verwarmen heeft een groot aantal voordelen. Benieuwd naar wat deze voordelen zijn? Lees dan snel verder!

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Voordelen

 • Gelijkmatige warmteverspreiding: genieten van evenveel warmte overal in de kamer!
 • Waardeverhoging van je huis: alle energiebesparende maatregelen zorgen voor een verhoogde waarde van je huis. Dat is mooi meegenomen, zeker als je ooit van plan zou zijn om te verhuizen!
 • Laag energieverbruik: daardoor bespaar je heel wat geld!
 • Geen radioteren nodig (bij hoofdverwarming)

Nadelen

 • Slecht combineerbaar met tapijt: de beste opties zijn natuursteen en tegels! Bij tapijt wordt de warmte deels geblokkeerd.
 • Bij lekkages moet de vloer opengebroken worden: dat betekent dus meer kosten om het te laten maken.
Ontdek zelf wat vloerverwarming jou te bieden heeft!

Opbouw vloerverwarming

Er zijn verschillende systemen, maar de opbouw blijft dezelfde;

 1. Draagvloer
 2. Uitvullaag
 3. Isolatielaag
 4. PE- folielaag
 5. Dekvloer (met de leidingen)
 6. Vloerbedekking

Vloerverwarming leggen: welke systemen zijn er?

Vloerverwarming is er grofweg in twee systemen: een droog systeem en een nat systeem. Hieronder meer uitleg!

Vloerverwarming droog systeem

Bij dit systeem komen de buizen niet in contact met de cementvloer. Ze liggen in voorgevormde isolatieplaten die gemaakt zijn uit piepschuim of polystyreen.

Deze isolatieplaten fungeren als warmtegeleider en zorgen zo voor een kortere opwarmingstijd en een betere warmtespreiding.

Dit systeem wordt vaak gekozen in renovatiewoningen met een lage opbouwhoogte of voor woningen met een houten skelet. Het droog systeem kan je goed combineren met natuursteen, parket of keramische tegels.

Vloerverwarming nat systeem

Bij het nat systeem worden de buizen in de cementdekvloer geplaatst. Het voordeel van dit systeem is dat het goedkoper is.

Bij dit systeem is er wel nog een isolatielaag nodig. Je kiest het best voor een nat systeem als er voldoende inbouwhoogte is. Gebruik dit systeem niet bij woningen met een houten skelet. Je kunt een nat systeem combineren met parket, natuursteen of vast tapijt.

Vloerverwarming infrezen

Eingenlijk is er nog een derde optie: je kunt er ook voor kiezen om je verwarming in te frezen. Er worden dan sleuven aan de bovenkant van het cementdekvloer gemaakt. Dat heeft als voordeel dat de vloer snel warm wordt en dat er weinig warmteverlies is.

Vloerverwarming prijs

Benieuwd naar wat het je gaat kosten? Hieronder geven we je een idee!

👉 Belangrijk om weten: de prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Als je van plan bent om de verwarming enkel als bijverwarming te gebruiken dan zal je veel minder betalen. Daarnaast speelt ook de afwerking van de vloer een rol.

Onderstaande prijzen zijn dus gemiddelde prijzen. Voor een specifieke prijs, kan je beter een offerte aanvragen.

Soort verwarmingsysteemRichtprijs
Droog systeemTussen € 25 en € 55 per m²
Nat systeemTussen € 20 en € 50 per m²
InfrezenTussen € 30 en € 45 per m²

Het is natuurlijk niet makkelijk om de exacte terugverdientijd te bepalen, maar gemiddeld kan je de terugverdientijd toch beperken tot 10 a 15 jaar. Je moet er dan wel op letten dat de ruimte voldoende geïsoleerd is, alleen dan kan een optimaal rendement behaald worden.

Vergelijk voldoende offertes voordat je een keuze maakt! 

Vloerverwarming zelf leggen of laten plaatsen?

Wat de beste keuze is, hangt natuurlijk af van hoe handig je zelf bent. In de meeste gevallen is het aangeraden om de verwarming te laten installeren door een vakman. Op die manier hoef je je ook geen zorgen te maken. Ben jij ervan overtuigd dat je het zelf kunt? Dan zal je aan de slag moeten gaan in verschillende stappen. Hieronder een kort overzicht!

Vloerverwarming zelf plaatsen?

Vloerverwarming installeren: het stappenplan

✅ Stap 1: isolatie leggen
✅ Stap 2: randisolatie aanleggen (voorkomt scheuren in de dekvloer)
✅ Stap 3: vloerverwarming leggen
✅ Stap 4: leidingen aansluiten en testen op lekkages
✅ Stap 5: vloer afwerken

Al deze stappen zullen je toch gauw een volledige dag werk kosten. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kan dit zelfs langer zijn, zeker als je het alleen zult doen. Natuurlijk hangt dit ook af van je tempo.

Het is jammer genoeg niet het geval, dat je je verwarming kunt gebruiken van de minuut dat hij geinstalleerd is. Je zal namelijk een beetje geduld moeten hebben! Hoelang je moet wachten, hangt af van de soort dekvloer en vloerafwerking.

 • Als je bijvoorbeeld voor tegels gekozen hebt, dan zal je gemiddeld zo’n viertal weken moeten wachten voordat je de verwarming kunt gebruiken. Als de dekvloer geheel nieuw is dan zal je noig meer geduld moeten hebben.
 • Bij een nieuwe vloer kan het namelijk zes tot acht weken duren voordat deze voldoende uitgehard is. Daarna moet je nog een stookprotocol aanhouden waarbij de temperatuur van de verwarming langzaam opgevoerd wordt. Als je dat niet doen, dan kan de vloer scheuren door de grote temperatuurverschillen.

Extra tips

👉 Tip 1:gebruik doorlopende voegen om schade te voorkomen

Door temperatuurschommelingen kunnen er soms scheurtjes in tegels ontstaan. Dat kan je voorkomen door gebruik te maken van doorlopende voegen!

👉 Tip 2: hou rekening met de vloerbedekking

Niet elke soort vloerverwarming is geschikt om te combineren met elke vloerbedekking. Ze past meestal goed bij natuursteen en tegels, maar als je kiest voor houten vloerbedekking dan moet je meestal mee oppassen. Daarom is het verstandig je op voorhand goed te informeren.

👉 Tip 3: stel de juiste temperatuur in

Elke ruimte vereist een verschillende temperatuur. Voor de badkamer kan het bijvoorbeeld erg belangrijk zijn dat de temparturen hoog genoeg zijn, maar misschien is dat voor je keuken minder nodig. Gelukkig kan je de temperatuur van elke ruimte makkelijk apart instellen!

👉 Tip 4: installeer het enkel in kamers die je vaak gebruikt

Deze soort verwarming heeft zijn tijd nodig om op te warmen. Daarom is ze niet aan te raden voor elke kamer. Als je ze wel installeert in kamers die je niet veel gebruikt, dan is het absoluut niet rendabel. Je kiest dan beter voor een kleine radiator, dat zal voordeliger zijn!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.