Radiator ontluchten: info en stappenplan

Hoor je tikkende geluiden uit je radiator komen wanneer je de verwarming aanzet? Of wordt een radiator maar gedeeltelijk warm? Waarschijnlijk zit er dan lucht in je centrale verwarming (cv). Het is tijd om de verwarming te ontluchten. Dat klinkt misschien als een ingewikkeld karwei, maar dat valt reuze mee.

Waarom radiator ontluchten?

Lucht in je cv kan er voor zorgen dat je radiatoren niet goed warm worden. Ook kunnen je leidingen gaan oxideren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om ongeveer een keer per jaar je chauffage te ontluchten. Ook niet onbelangrijk: je bespaart hiermee een hoop energie, dus je hebt een lagere energierekening.

Maar hoe komt die lucht in je radiatoren terecht? Lucht kan op verschillende manieren in de centrale verwarming komen. Het kan zijn dat er leidingen verkeerd geplaatst zijn of dat er lekken in het systeem zitten. Maar de meest voorkomende oorzaak is het bijvullen van de verwarmingsketel. Mocht je echter vrij snel na het ontluchten merken dat er weer lucht in je verwarming zit, dan is het verstandig om een installateur in te schakelen. Mogelijk is er een probleem met het expansievat en dit kan uitmonden in een defecte cv.

Waarom radiator ontluchten?

Wanneer verwarming ontluchten?

Het ontluchten van een verwarming doe je ongeveer eenmaal per jaar. Doe dit op het moment dat je de cv weer gaat gebruiken, zodat je zo min mogelijk energie verspilt aan half opwarmende radiatoren. Als je tikkende geluiden uit de radiatoren hoort komen of je radiatoren worden maar gedeeltelijk warm, dan is het ook nodig om te ontluchten. Zoals gezegd: als de lucht snel terugkeert in het systeem, dan is het zaak om een installateur in te schakelen, omdat er problemen kunnen zijn met het expansievat.

Hoe radiator ontluchten: het volledige stappenplan

Leg eerst de spullen klaar die je nodig hebt bij het ontluchten:

  • een ontluchtingssleuteltje (mocht je deze niet hebben, ze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
  • een bakje om water uit de radiator op te vangen
  • een paar grote handdoeken

Zet alle radiatoren open op de maximale stand. De ketel moet aanslaan, zodat het water gaat circuleren door de leidingen en verwarmingen. De lucht gaat zich nu aan de bovenkant van de verwarming bij het ontluchtingsventiel verzamelen. Laat het verwarmingssysteem minimaal 15 minuten op de maximale stand draaien.

Vervolgens schakel je de centrale verwarming (de ketel/boiler) volledig uit. Haal de stekker uit het stopcontact. Lucht en water worden nu niet langer rondgepompt. Wacht ongeveer 10 minuten tot een en ander afgekoeld is.

Je begint met de radiator die zich het dichtst bij de ketel bevindt. Sluit de radiatorkraan. Mocht je vloerbedekking hebben, dan kun je deze het beste afdekken met een handdoek, want het water dat uit de radiator komt kan vies zijn. Zet je sleuteltje op het ontluchtingsventiel op de radiator en draai het ventiel een beetje open. Er staat behoorlijk wat druk op, dus draai het ontluchtingsventiel nooit helemaal open. Dan krijg je hem misschien niet meer dicht. Nu hoor je de lucht uit de radiator stromen. Na enkele seconden komt er ook wat water mee, dat je opvangt in een bakje. Hoor je geen lucht meer ontsnappen? Dan kun je het ontluchtingsventiel weer dichtdraaien met het sleuteltje. Let op: mocht je helemaal geen lucht horen ontsnappen, dan kan het zijn dat ontluchtingsgaatje van het ventiel verstopt zit. Het gaatje kun je weer open maken met een naald.

Dit herhaal je bij alle radiatoren in huis. Werk in het geval van meerdere verdiepingen van beneden naar boven, want warme lucht stijgt altijd naar boven.

Wanneer je alle radiatoren ontlucht hebt kun je het expansievat op dezelfde manier ontluchten. Denk ook aan de ventielen op de hoogste punten van de leidingen.

Hierna kun je de cv-ketel weer aanzetten.

Als laatste check je de waterdruk van de verwarmingsketel. Op de ketel bevindt zich een drukmeter met wijzer. De wijzer moet meestal tussen de 1,5 en 2 bar staan, vaak aangegeven met een groen vlak op de wijzerplaat. Kijk voor de zekerheid in de handleiding van je cv-ketel voor de precieze druk voor jouw verwarmingssysteem. Mocht de druk te laag zijn dan moet je de cv-ketel bijvullen, want met een lage druk functioneert je centrale verwarming ook niet goed. Na het bijvullen dien je wel weer alle radiatoren opnieuw te ontluchten.

Lukt het om welke reden dan ook niet om zelf de chauffages te ontluchten, schakel dan een installateur of loodgieter in. Combineer het bijvoorbeeld met het onderhoud van je cv-ketel. Laat de lucht in ieder geval niet zitten, want het kost je geld (hogere energierekening) en levert schade aan je verwarmingssysteem op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.