Thermostaat vervangen: keuzemogelijkheden en kostprijs?

Is je oude thermostaat kapot, of heb je nog een ouderwetse thermostaat? Dan is het slim om een nieuwe thermostaat te overwegen. Een oude klok thermostaat voor een slimme thermostaat verruilen, is niet alleen comfortabeler wonen, het zorgt ook voor een minder hoge energierekening.

Wat komt er nu precies kijken bij het vervangen van een thermostaat? Wat zijn de voordelen en wat zijn je mogelijkheden? Op al deze vragen geven we in de blog een antwoord. Zo ben je na het lezen helemaal op de hoogte van alle ins en outs betreft het vervangen van een thermostaat.

Waarop letten bij het vervangen van je thermostaat

Bij het uitkiezen van een thermostaat komen er een aantal keuzes kijken. Naast je persoonlijke voorkeur is de thermostaat keuze ook afhankelijk van de situatie thuis.

Ontvang GRATIS advies + offertes

Heb je bijvoorbeeld stadsverwarming? Dan zijn niet alle thermostaten passend. Verwarm je jouw huis met een cv-ketel dan zijn er meer opties beschikbaar. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor de slimme thermostaat.

Die is niet alleen praktisch omdat ze vaak te besturen zijn via een app op je telefoon, maar ook omdat ze kostenbesparend werken. Een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld zien of je thuis bent en of je daadwerkelijk om 7 uur uit bed komt.

Hij past de verwarming aan op jouw leefgedrag en zorgt ervoor dat je cv-ketel niet elke keer een woning van koud naar warm moet verwarmen. Hij zorgt namelijk voor een langzame warmtestijging.

Daarnaast kan je een thermostaatknop vervangen voor een slimme knop die ondersteunt je slimme thermostaat. Samen verminderen ze een hoop stooktijd en dus is je gasrekening lager.

Thermostaat vervangen bij bestaande en nieuwe cv-ketel

Het is dus slim om een thermostaat bij de manier van verwarmen te kiezen. In het geval van een cv-ketel, kan het verstandig zijn om een thermostaat en een cv-ketel te vervangen.

Zowel een cv-ketel als een thermostaat is na ongeveer 10 jaar een stuk minder duurzaam. Het verwarmen van je huis wordt niet of niet meer energiezuinig aangepakt. Je hebt dus grote kans dat je veel stookt voor niks. Andersom is het verstandig je thermostaat ook te vervangen, wanneer je de cv-ketel vervangt.

De thermostaat is een apparaat dat zich blijft ontwikkelen, grote kans dus dat jouw thermostaat van 10 jaar oud je nieuwe cv-ketel niet kan bijbenen. Voor het milieu en je portemonnee is het fijn als de cv-ketel niet overuren maakt, maar precies draait wanneer dit nodig is.

Zo leef je wel comfortabel en is je gasrekening lager en CO2 voetaftdruk kleiner.

Welke soort thermostaat kiezen

Er zijn drie soorten thermostaten; de slimme thermostaat, de digitale en de klokthermostaat, daarnaast heb je de thermostaatknop als extra bezuiniging stool.

Vergelijk GRATIS offertes

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat denkt met je mee. Je kan hem programmeren met een week instelling en op de dagen dat je veel later thuis bent, zal hij het huis niet onnodig verwarmen.

Wil je eerder thuiskomen in een warm huis? Dan zet je onderweg de verwarming aan door middel van de app. De app zorgt er ook voor dat al je stookkosten inzichtelijk zijn en geeft vaak tips over hoe en wanneer je energie kan besparen.

Een thermostaatkraan vervangen voor een slimme kraan, zorgt ervoor dat je een individuele radiator kan besturen.

Digitale thermostaat

De digitale thermostaat is populair omdat hij relatief goedkoop is en praktisch in gebruik. De meeste digitale thermostaten zijn te programmeren met een week instelling.

Zo start de verwarming automatisch wanneer je wakker wordt of weer thuis komt van werk. Doordat ze te programmeren, is nadenken over het aan en uitzetten van je thermostaat niet nodig.

Klokthermostaat

Deze thermostaat wordt ook de mechanische thermostaat genoemd. Het is een thermostaat die verouderd is. Wanneer deze thermostaat aan je muur prijkt, adviseren we hem gelijk te vervangen.

Hij is namelijk niet energiezuinig en zorgt ervoor dat er veel stookkosten voor niks gemaakt worden. Het wieltje waar je aan draait, zorgt ervoor dat de verwarming lager en hoger gezet wordt.

Door de vertraging in het mechanisme, duurt het vaak voordat de ketel hier op reageert. Daarnaast geeft hij niet nauwkeurig aan hoe warm het is in de kamer, dat kan wel meer dan 2 graden schelen. Vergeet je in de avond het wieltje terug te draaien, dan stook je de gehele nacht voor niks.

Aan/uit thermostaat vs. modulerende thermostaat

Een aan/uit thermostaat werkt precies zoals de naam zegt; je zet hem aan of uit. Dat betekent dat als de temperatuur onder de ingestelde beneden temperatuur komt, de thermostaat automatisch aanspringt. De cv-ketel zal dan vol aan gaan om zo snel mogelijk de gewenste boven temperatuur te behalen, zodra deze behaald is gaat hij weer uit.

De modulerende thermostaat heeft nog een tussenstap hierin. Hierdoor zal de temperatuur in de kamer niet helemaal afkoelen tot de ondergrens, maar zal de thermostaat ervoor zorgen dat de woning gelijkmatig weer verwarmd wordt naar de bovengrens.

De modulerende thermostaat vraagt dus meer gelijkmatig verwarmen van de cv-ketel, in plaats van korte flits verwarming.

Bedraad vs. draadloze thermostaat

Een thermostaat is over het algemeen met een draad bevestigt aan de cv-ketel. Via de draad communiceert de thermostaat naar de cv-ketel wat er moet gebeuren.

Op het moment dat de thermostaat draadloos werkt, is er vaak een kastje aangesloten aan de cv-ketel. Dit kastje staat in verbinding met de thermostaat en geeft zo alle gegevens aan de cv-ketel door.

Mechanische thermostaat vs. slimme thermostaat

Een mechanische thermostaat is goedkoper in aanschaf, maar duurder in gebruik. Een slimme thermostaat is duurder in aanschaf, maar zal zichzelf op den duur terug verdienen.

Vergelijk de verschillende soorten thermostaten

Wat kost het vervangen van een oude thermostaat?

De kosten die het vervangen van je oude thermostaat met zich meebrengt zijn geheel afhankelijk van de thermostaat keuze. Een mechanische thermostaat is er al vanaf €10 en een slimme vanaf €200. Daarnaast is het de vraag hoe makkelijk de plaatsing is. Vraag een vrijblijvende offerte aan en je weet precies waar je aan toe bent.

Hoe vervang je een thermostaat?

Na het verwijderen van de thermostaat, plaats je de nieuwe thermostaat als volgt:

  • 1.5 meter vanaf de grond
  • Op een plek zonder direct zonlicht
  • Niet bij een verwarming
  • Niet bij een deur of raam
  • Aansluiten op de twee draden gelinkt aan de cv-ketel
  • Bevestig het communicatie kastje aan de cv-ketel
  • Link de thermostaat aan het communicatie kastje

Vervang je thermostaat niet zelf, vraag advies aan een vakman

Een thermostaat plaatsen klinkt makkelijk, maar het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Zeker bij het vervangen van je thermostaat voor een slimme thermostaat als Nest of Honeywell. Een vakman zorgt ervoor dat de plaatsing correct gebeurd, zodat je optimaal gebruik kan maken van je thermostaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.