Elektrische verwarming: prijs, soorten en veelgestelde vragen
Met de constante stijging van de energieprijzen en een grotere focus op milieuvriendelijkheid, wordt het steeds belangrijker om de juiste verwarmingssystemen te vinden. Elektrische verwarming is een erg populaire keuze door de gebruiksvriendelijkheid van de vele systemen. In dit artikel duiken we in de wereld van elektrische verwarming. Ontdek daarom meer over de verschillende prijzen, soorten en de veelgestelde vragen.
Inhoud
Elektrische verwarming prijs 2024
In 2024 bestaan er heel wat verschillende opties en keuzes: elk met hun eigen prijs. De prijzen hangen bovendien enorm af van een aantal factoren zoals de grootte van je woning.
Hieronder ontdek je een handig overzichtje met de verschillende prijzen per type elektrische verwarming.
Soort elektrische verwarming | Kan het als hoofdverwarming? | Prijs per systeem (excl. installatie) |
---|---|---|
Accumulatoren | + | Vanaf 600 euro |
Elektrische vloerverwarming | +/- | Vanaf 50 euro/m² |
Elektrische radiatoren | + | Vanaf 450 euro |
Elektrische convectoren | – | Vanaf 150 euro |
Elektrische kachel | – | Vanaf 100 euro |
Infraroodverwarming | +/- | Vanaf 350 euro |
Warmtepomp | + | Vanaf 4.000 euro |
Opgelet: dit zijn slechts richtprijzen. Heb je liever inzicht in exacte prijzen? Vraag dan snel vrijblijvend offertes aan.
Elektrische verwarming soorten
Er bestaan heel wat verschillende soorten elektrische verwarming. Eerst zal je moeten kiezen tussen elektrische hoofdverwarming of elektrische bijverwarming.
Ook zal je rekening moeten houden met de ruimtes die je wil verwarmen. Zo is het niet slim om grote ruimtes te verwarmen met bijverwarming, en dat zal je ook merken op je energiefactuur.
Ontdek hieronder de verschillende elektrische verwarmingstoestellen en hun voordelen of nadelen.
Elektrische radiatoren
Elektrische radiatoren kun je zowel als hoofdverwarming als bijverwarming gebruiken:
- Als hoofdverwarming: net zoals bij de traditionele radiatoren kan je de verwarming aansturen met een thermostaat. Deze kan je zelfs bedienen met je smartphone.
- Als bijverwarming: deze radiator sluit een expert rechtstreeks aan op het elektriciteitsnet. Wanneer je dit soort elektrische verwarming liever als bijverwarming kiest, ga je best voor een hoog vermogen. Zo zal de ruimte snel opwarmen, zonder dat de radiatoren lang moeten branden.
Elektrische convectoren
Elektrische convectoren worden vaak gebruikt als bijverwarming. De meeste systemen zijn voorzien van een intern buizensysteem met olie of water. Dat is bovendien afgedekt met een stalen plaat.
Elektrische convectoren werken via convectiewarmte. Zo trekken ze eerst koude lucht aan en verwarmen deze. Nadien geven ze stralingswarmte af aan de gewenste kamer, waardoor de ruimte snel zal opwarmen. Je hebt de keuze uit mobiele toestellen of wandsystemen.
Elektrische olieradiator
Ben je geïnteresseerd in een elektrische olieradiator? Deze verwarming lijkt sterk op een verwarming met de klassieke radiator die gevuld is met water en aangesloten wordt op je cv-ketel. Deze toestellen staan vaak op wieltjes, waardoor je ze makkelijk kan verplaatsen van ruimte tot ruimte.
Maar hoe werkt het toestel nu? In het systeem zit een minerale olie die, wanneer het met het elektrische verwarmingselement in aanraking komt, de ruimte snel zal opwarmen.
Toch verbruikt dit toestel enorm veel energie. Daarom is het vooral geschikt als tijdelijke en snelle bijverwarming.
Elektrische verwarming infrarood
Op zoek naar een energiezuinige optie? Dan ben je bij een elektrische infraroodverwarming aan het juiste adres.
Een infraroodverwarming verwarmt de lucht niet, maar wel de omliggende massa. Daarom is het een ideaal toestel om je ruimte snel op te warmen.
Je zou dit systeem als hoofdverwarming kunnen gebruiken, maar infraroodverwarming heeft een hoog verbruik, waardoor je het beter als bijverwarming kunt gebruiken, bijvoorbeeld in je badkamer.
Elektrische accumulatoren
Maak je vaak gebruik van elektriciteit op nachttarief? Dan zijn de elektrische accumulatoren wellicht iets voor jou.
Dit toestel maakt warmte aan met steen. ‘s Nachts zal het systeem de stenen opwarmen als je gebruikmaakt van het nachttarief. Overdag zal de verwarming niet meer aanstaan, maar dan profiteer je juist van de warmte die ‘s nachts geproduceerd werd.
De kostprijs van dit elektrisch verwarmingstoestel ligt relatief hoog. Toch zal je deze investering snel terugverdienen door het lagere energieverbruik.
Elektrische vloerverwarming
Ben je je koude vloer in de winter ook helemaal beu? Dan biedt elektrische vloerverwarming de perfecte oplossing. Deze verwarming is vooral aan te raden in kamers die niet constant verwarmd moeten worden, zoals de badkamer.
Vloerverwarming kan je aanleggen op drie verschillende manieren:
- Een mattensysteem: in deze matten zitten elektrische kabels die makkelijk aangebracht kunnen worden. Het mattensysteem is vooral geschikt voor kleinere kamers.
- Met elektrische kabels: hoewel dit de goedkoopste optie is van vloerverwarming, zal je toch in de vloer moeten frezen.
- Een folie met ingewerkte verwarmingsbanen: dit is een dunne folie waarin koperen verwarmingskabels zijn verwerkt. Met deze handige folie kun je in verschillende zones warmte opwekken.
Elektrische kachel
Bij een elektrische kachel gebeurt de verwarming in de meeste gevallen door middel van een keramisch verwarmingselement. Met deze kachels zal je kleine ruimtes snel opwarmen.
Deze verwarming is niet energiezuinig, waardoor je ze best enkel sporadisch gebruikt. Daarom gebruik je ze best niet als hoofdverwarming.
Twijfel je nog tussen verschillende toestellen? De juiste keuze maken is cruciaal voor jou en je woning. Neem daarom gerust contact op met een expert uit jouw regio. Zo kun je de foute keuze tegen alle kosten vermijden.
Wat is het verschil tussen elektrische hoofdverwarming en bijverwarming?
Voor je een nieuw verwarmingstoestel koopt, is het van cruciaal belang om te kiezen of je het voor hoofd- of bijverwarming gaat gebruiken. Maar wat is het verschil?
- Elektrische hoofdverwarming: hoofdverwarming ga je gebruiken om je hele huis te verwarmen. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische cv-ketel.
- Elektrische bijverwarming: deze verwarming gebruik je wanneer je sporadisch een ruimte wil verwarmen. In de meeste gevallen is er nog een andere verwarming aanwezig in de woning. Zo kan je een bijverwarming plaatsen in de badkamer.
Wanneer je elektrische bijverwarming langdurig gaat gebruiken, is het beter om voor elektrische hoofdverwarming te kiezen. Dat zal goedkoper uitkomen.
Waarom kiezen voor elektrische verwarming?
Een elektrische verwarming installeren in je woning biedt tal van voordelen. We sommen de belangrijkste voordelen voor je op:
- Snel: je kan je ruimte in een mum van tijd opwarmen met een elektrisch toestel.
- Milieuvriendelijk: je hebt geen fossiele brandstoffen zoals aardgas of mazout nodig om je elektriciteit op te wekken.
- Veilig: voor je elektrische verwarming moeten er geen gasleidingen of mazout gebruikt worden. Hierdoor wordt je installatie veiliger.
- Eigen groene stroom: als je eigen zonnepanelen hebt, is het mogelijk om een groot deel van je benodigde elektriciteit zelf te leveren.
- Lagere plaatsingskosten: de kosten voor installatie liggen een pak lager bij elektrische toestellen dan voor bijvoorbeeld een centrale verwarming op aardgas.
Hoeveel verbruikt een elektrische verwarming?
Het energieverbruik van je elektrische verwarming hangt sterk af van toestel tot toestel. Daarom is het moeilijk om een exact verbruik mee te geven.
Ben je toch benieuwd naar de verbruiksgegevens per toestel? Vraag dan zeker raad aan een expert.
Ook interessant voor jou:
Zit je nog met enkele vragen? Ontdek hieronder de mogelijke antwoorden.
Is een elektrische verwarming energiezuinig?
– Een ruimte zal veel sneller verwarmd worden met elektrische verwarmingstoestellen. Hierdoor zal je al iets besparen.
– Wanneer je je elektrische verwarmingstoestellen op je zonnepanelen laat lopen, verbruik je je eigen groene energie waardoor je niet afhankelijk bent van grote energiemaatschappijen.
– Je gebruikt best ook je elektrische toestel met een thermostaat. Zo houd je je energieverbruik beter in de gaten.
– Heeft je woning een goede isolatie? Dan wordt je verwarming nog meer energiezuinig.
Waar een elektrische verwarming installeren?
– Gebruik je het apparaat als bijverwarming? Dan kunnen ruimtes zoals de badkamer of slaapkamer geschikt zijn. Je hoeft deze kamers niet continu op te warmen.
– Gebruik je elektrische verwarming als hoofdverwarming? Dan moet je in elke ruimte het systeem aanbrengen zodat je het hele jaar door kan genieten van aangename temperaturen binnenshuis.
Welke elektrische verwarming is geschikt voor de badkamer?
Welke elektrische verwarming is geschikt voor gebruik in de slaapkamer?
Welke elektrische verwarming past goed in de woonkamer?
Op zoek naar de beste elektrische verwarming voor je huis? Vul het formulier in en ontvang offertes
Ben je geïnteresseerd in elektrische verwarming als hoofd- of bijverwarming? Zit je nog met enkele vragen? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende experts uit jouw regio.
Door de vrijblijvende en gratis offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwprojecten. Werk voor al je projecten samen met een vakman. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je altijd advies op maat.