Accumulatieverwarming: werking, soorten en prijzen

Je woning optimaal verwarmen? Neem dan zeker ook een accumulatieverwarming in overweging. Want dit type verwarming biedt heel wat voordelen. Nieuwsgierig of een accumulatieverwarming iets is voor jou? Lees zeker verder en kom meer te weten over z’n werking, de verschillende types op de huidige markt en z’n prijs.

Wat is accumulatieverwarming?

Een accumulator is een kachel met een stenen kern. In die kern bevindt zich een weerstand. Tijdens de nacht wordt elektriciteit geleid door die weerstand en daardoor opwarmt. De warmte die daarbij ontstaat, wordt door de stenen opgenomen en vastgehouden tot de warmte weer vrijgegeven moet worden. Vaak is dat overdag.

Met een accumulatieverwarming kan je ‘s nachts alvast goedkoper energie opwekken. Om ze tijdens de daguren te verbruiken. Dit type verwarming is iets duurder dan andere verwarmingstoestellen. Toch biedt het ‘s nachts opwekken van energie (en warmte) als voordeel dat je kan rekenen op het nachttarief. Zo bespaar je dan weer op je energiefactuur.

Soorten accumulatieverwarming

Er zijn verschillende types van accumulatoren waaruit je kan kiezen. Welke soort je het best kiest hangt af van de ruimte die je wil verwarmen.

  • In ruimtes die je vaak gebruikt, kan je bijvoorbeeld het best kiezen voor dynamische accumulatoren.
  • Statische accumulatoren zijn wel goedkoper, maar minder efficiënt, deze kan je beter gebruiken in ruimtes waar je minder tijd spendeert zoals de hal.

Kan je nog niet beslissen? Hieronder vind je informatie terug over de verschillende soorten!

Dynamische accumulatieverwarming

Een dynamische accumulator wordt ook wel eens paarkachel genoemd. Dit is een kachel met een groot vermogen van ongeveer 1200 tot 7500 Watt.

Een dynamische accumulator heeft een ventilator. Die ventilator zuigt koude lucht aan, deze koude lucht blaast hij dan weer door de warme kachelkern naar buiten. Je kan de ventilator aansturen met een thermostaat.

Statische accumulatieverwarming

Soorten accumulatieverwarming: statische accumulatieverwarmerEen statische accumulator werkt net iets anders als een dynamische accumulator. Een statische accumulator verwarmt massa en geen lucht.

Deze soort accumulator heeft ook geen ventilator en nauwkeurige temperatuurregeling, dat is ook niet nodig. Hierbij wordt de warmte namelijk meer geleidelijk verspreid.

Een statische accumulator is ideaal voor plaatsen waar je niet veel vertoeft, maar waar je toch van warmte wilt genieten. Daarnaast is het ook goedkoper dan de dynamische variant.

Accumulatieverwarming prijzen

Voor je kan beslissen welke verwarming je wilt gaan kopen, is het belangrijk dat je weet hoeveel het je juist zal kosten. Benieuwd naar de prijs van elektrische verwarming via accumulatie?

De installatie van een accumulator zal je niet veel kosten, ook de onderhoudskosten zijn laag. De prijs van de accumulator zelf zal afhangen van een aantal factoren, zoals het type, het merk, design, enzovoort. Maar het vermogen heeft eigenlijk de grootste invloed op de prijs. Daarom overlopen we hieronder de prijs per vermogen!

👉 Ben je opzoek naar een accumulator met een groot vermogen? Er zijn accumulatoren met een vermogen van maar liefst 7000 Watt, voor deze kachels betaal je gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.000.

Voor een vermogen van 6000 Watt betaal je tussen de € 1.200 en € 1.750. Als je een kachel wilt met een vermogen van 5000 Watt, dan zal je tussen de € 1.050 en € 1.500 betalen. Voor een kachel van 3000 Watt betaal je tussen de € 800 en € 1.100 en voor de kachel met het minste vermogen van 2000 Watt betaal je tussen de € 600 en € 800 .

Hoewel een accumulator niet zo erg prijzig is, is het toch altijd leuk moest je op de een of andere manier wat geld kunnen besparen. Allereerst is het goed om te weten dat het kopen van een accumulator zeker een goed idee is. Met dit type van kachel kan je namelijk een hoog rendement halen als je gebruik maakt van nachttarief én als je kamer goed geïsoleerd is, maar dat laatste is natuurlijk altijd een vereiste!

Als je graag je voordeel wilt halen uit een accumulator, dan kan je het best gebruikmaken van het nachttarief. Als je dit niet doet, dan zal hij je meer kosten dan een standaard elektrische radiator. Hou hier dus rekening mee!

Vraag advies en ontvang een offerte op maat

Waarom voor accumulatieverwarming kiezen?

Misschien vraag jij je af waarom je precies voor een accumulator zou kiezen. Het hoog rendement is nog maar één van de voordelen, want een accumulator heeft er veel meer! Je ontdekt hieronder tevens de nadelen, want ook deze zijn belangrijk om een juiste beslissing te kunnen maken!

Waarom kiezen voor accumulatieverwarming?

Voordelen

  • Makkelijk te installeren: accumulatoren zijn makkelijk te installeren. Dat wil zeggen dat je niet veel geld moet betalen aan de installatiekosten en dat je, als je een klein beetje handig bent, het zelf kunt doen waardoor je nog meer geld uitspaart!
  • Neemt weinig ruimte in: nog een groot voordeel van accumulatieverwarming is dat het zo weinig ruimte inneemt. Andere types van verwarming nemen vaak heel wat plek in. Dat probleem heb je niet met een accumulatiekachel. Dat zorgt ervoor dat je dit type van kachel overal kunt plaatsen, zonder er last van te hebben!
  • Goedkoop: op zoek naar een goedkope manier om lekker warm in huis te hebben? Dan is de accumulator een van de beste keuzes. Een kachel kan namelijk snel heel wat geld kosten, maar de prijs van een accumulator is relatief goedkoop. Daarbij komt er nog dat de installatiekosten laag zijn en dat je weinig tot geen onderhoudskosten zult hebben. Je bespaart tevens ook geld op je energiefactuur als je gebruikmaakt van het nachttarief.

Nadelen

Dit type van verwarming heeft natuurlijk ook enkele nadelen. Hoewel er eigenlijk niet echt zoveel nadelen zijn. Als je een accumulator laat instaleren, dan moet je ermee rekeninghouden dat je een tweevoudig uurtarief inschakelt, anders kom je duurder uit. Een accumulator is tamelijk goedkoop, maar toch nog duurder dan een standaard elektrische radiator.

Accumulatieverwarming: veelgestelde vragen

Voor je tot aankoop overgaat, wil je natuurlijk het liefst van al zoveel mogelijk te weten komen over dit type van verwarming. Hieronder vind je alvast de antwoorden over enkel veel gestelde vragen!

Alternatieven voor accumulatieverwarming?

Misschien ben jij toch nog niet helemaal zeker dat een accumulator de beste keuze is voor jou. Misschien vind jij het daarom fijn om te weten wat de alternatieven zijn. Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische radiator, infraroodverwarming of elektrische vloerverwarming.

Daarbij moet je wel rekening houden dat een accumulator het laagste verbruik heeft. Tenzij dat je geen gebruikmaakt van het nachttarief, want dan kan je beter kiezen voor een elektrische radiator. Het enige waardige alternatief voor een accumulatiekachel is een lucht-lucht warmtepomp, want deze heeft nog een hoger rendement!

Je kan ook altijd kiezen voor alternatieven op gas of mazout. Hoewel deze soort kachels niet altijd aangeraden zijn omdat ze vaker duurder uitkomen. De verwarmingsapparaten zelf zijn meestal wel goedkoper in aankoop!

Waarop letten bij kopen en gebruiken van elektrische accumulatieverwarming?

Je bent overtuigd; de elektrische accumulator is de beste optie voor jou! Maar voor je naar de winkel loopt, is het belangrijk om te weten waar je juist rekening mee moet houden bij het kopen van een accumulator!

Voor je een kachel gaat kopen is het belangrijk dat je precies weet in welke ruimte je deze gaat plaatsen. Daarnaast moet je ook weten hoe goed deze ruimte geïsoleerd is. Dit type van kachel is namelijk het best geschikt voor ruimtes die goed geïsoleerd zijn en langdurig moeten verwarmd worden. Wil je een kachel voor occasioneel gebruik? Dan kan je misschien beter voor een ander type van verwarming kiezen!

Omdat je een accumulator s ‘nachts op moet laden, is het belangrijk dat je steeds vooruit denkt als het gaat over je warmtebehoefte. Indien je weet dat je zaterdag een volledige dag uit huis bent, hoef je de kachel vrijdagnacht dus niet volledig op te laden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de temperatuur buiten. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer het binnen zal moeten zijn. Zorg ervoor dat je kachel s ‘nachts lang genoeg oplaadt, zodat hij niet moet opladen aan het duurdere dagtarief!

Kies je voor een dynamische accumulator? Dan is het belangrijk dat je de thermostaat juist instelt, zo kan je de spaarkachel zo economisch mogelijk laten werken. Als je deze juist hebt ingesteld, dan zal de kachel alleen energie verbruiken wanneer het echt nodig is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.