Elektrische verwarming: prijs, soorten en veelgestelde vragen

Een woning verwarmen kan met diverse soorten verwarmingssystemen. Daarbij is de gebruikte brandstof de meest belangrijke keuze. Gas, hout en stookolie worden veel gebruikt als kachelbrandstof, maar zijn tegenwoordig wel onderdeel van discussie. Dit zijn namelijk fossiele brandstoffen en zorgen voor extra CO² uitstoot.

Aangezien er tegenwoordig alles aan gedaan wordt om woningen zo energiezuinig mogelijk te verwarmen, wordt steeds vaker gekozen om de woning elektrisch te verwarmen.

Elektrische verwarming prijs

Het is lastig om een eenduidige prijs aan te geven. Eigenlijk is dit onmogelijk, omdat de prijs van diverse factoren afhankelijk is. Natuurlijk let je bij een elektrische verwarming op de aanschafprijs. Maar dit is niet de enigste factor waar je op moet letten.

Het is ook belangrijk hoe energiezuinig je verwarming is en wat het verbruik per jaar is. Dit zal namelijk bepalen in hoeverre de kosten oplopen tijdens het gebruik. Verder zijn de elektrische verwarming soorten heel belangrijk. Hierin kunnen behoorlijke prijsverschillen zitten.

Je moet ook een keuze maken tussen elektrische hoofdverwarming of elektrische bijverwarming.

  • Bij elektrische hoofdverwarming gebruik je een elektrisch verwarmingssysteem die je gehele woning verwarmd. Je kunt dan onder andere kiezen voor een elektrische cv-ketel.
  • Elektrische bijverwarming wordt gebruikt als je sporadisch enkele ruimte wilt verwarmen. Vaak is er dan een ander soort verwarming in de woning aanwezig. Zo kun je bijvoorbeeld elektrische verwarming in de badkamer plaatsen of in de garage. Bij langdurig gebruik van elektrische bijverwarming zul je duurder uit zijn en is het beter om voor elektrische hoofdverwarming te kiezen.

👉 Een standaard elektrische kachel is te koop vanaf € 25,- en wordt meestal als bijverwarming gebruikt. Je bent in aanschaf wat duurder uit als je gaat voor een totaal elektrische verwarmingssysteem. Elektrische vloerverwarming kost ongeveer € 45,- per m² en de prijzen voor een elektrische warmtepomp starten vanaf € 2.500,-.

Voordat je elektrische verwarming gaat kopen zul je je dus eerst goed moeten verdiepen in de elektrische verwarming soorten voordat je uitkomt op een definitieve prijs. De beste tip die we je kunnen geven is om verschillende offertes met elkaar te vergelijken.

Elektrische verwarming soorten

Je hebt de keuze uit tal van elektrische verwarming soorten. Afhankelijk van je keuze voor elektrische hoofdverwarming of bijverwarming, kun je de juiste soort elektrische verwarming aanschaffen.

Je moet ook letten op de ruimte die je gaat verwarmen. Het is niet verstandig om grote ruimtes te verwarmen met elektrische bijverwarming. Hiermee zul je absoluut geen energie besparen en je krijgt een hoge energiefactuur.

Alle verschillende soorten elektrische verwarming kunnen dienst doen of als bijverwarming of als hoofdverwarming. Belangrijkste overeenkomst tussen alle elektrische verwarming soorten is dat er een stroompunt in de buurt moet zitten om de verwarming op elektriciteit te laten werken.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatorKies je voor elektrische verwarming als radiator, dan zal dit esthetisch hetzelfde zijn als de klassieke radiatoren waar warm water doorheen stroomt. Een elektrische radiator is zowel te gebruiken als hoofdverwarming als bijverwarming.

Ook elektrische design buisradiatoren die je vaak in badkamers ziet vallen onder een elektrische radiator. Gebruik je een elektrische radiator als hoofdverwarming, dan kun je deze gemakkelijk aansluiten op je elektrische verwarmingssysteem. Je hoeft geen buizen aan te leggen in de muren of vloeren of sleuven te frezen. De nieuwste generatie elektrische paneelradiatoren zijn zelfs draadloos te bedienen via een app op je smartphone.

Gebruik je elektrische radiatoren als bijverwarming dan kun je het beste voor een elektrische verwarming met een hoog vermogen kiezen. De ruimte warmt dan snel op, zodat de radiatoren niet te lang hoeven te branden. Het verbruik van elektrische radiatoren als bijverwarming ligt in de regel wat hoger.

Elektrische convectoren

Een elektrische verwarming convector is een typische vorm van verwarming dat veel gebruikt wordt als bijverwarming. Vaak zijn elektrische convectoren voorzien van een intern buizensysteem met olie of water en dat afgedekt is met een stalen plaat.

Elektrische convectoren werken op basis van luchtcirculatie. Koude lucht wordt onder in de kachel opgezogen en vervolgens wordt de lucht verwarmd. Aan de bovenzijde wordt de warme lucht dan uitgeblazen. Elektrische convectoren zijn ideale kachels om ruimtes snel op te warmen.

Elektrische olieradiator

Elektrische olieradiatorElektrische verwarming met een olieradiator lijkt op verwarming met de klassieke radiator dat gevuld is met water en is aangesloten op de cv-ketel. Het zijn vaak wat bredere radiatoren die in de meeste gevallen op wieltjes staan. Zo kun je de elektrische olieradiator gemakkelijk verplaatsen naar een andere kamer.

In de elektrische olieradiator zit een minerale olie dat wanneer het in contact komt met het elektrische verwarmingselement zal opwarmen. Net als de klassieke radiator zal het buitenste metalen omhulsel heet worden. De elektrische olieradiator verbruikt erg veel energie en is daarom vooral geschikt voor tijdelijke en snelle bijverwarming.

Elektrische verwarming infrarood

Elektrische verwarming infraroodElektrische verwarming infrarood werkt weer heel anders dan elektrische radiatoren en convectors. Deze elektrische verwarming soorten verwarmen de lucht. Dit is met elektrische verwarming infrarood niet het geval.

Hier worden juist alle objecten en mensen in de aanwezige ruimte verwarmd. Het is de ideale verwarming om een ruimte snel warm te krijgen. Elektrische verwarming infrarood is in diverse vormen te verkrijgen, zoals panelen, kachels, maar ook als infrarood vloerverwarming.

In de badkamer zag je tot nog niet zo lang geleden vaak elektrische infraroodstralers. Dit waren compacte toestellen die je als elektrische verwarming in de badkamer kon gebruiken en aan de wand werden gemonteerd. Tegenwoordig zijn de infraroodstralers vervangen door hippe en moderne vormgegeven panelen.

Elektrische infraroodverwarming zou eventueel als hoofdverwarming gebruikt kunnen worden. Maar infraroodverwarming heeft een hoog verbruik, daarom wordt het aanbevolen om deze vorm van elektrische verwarming als bijverwarming te gebruiken.

Elektrische accumulatoren

Maak je gebruik van elektriciteit op een nachttarief, dan zijn elektrische accumulatoren de meest geschikte verwarming. Accumulatieverwarming is elektrische verwarming met steen. Hoe werkt deze elektrische verwarming met steen?

In de accumulatoren bevinden zich in de kern vuurvaste stenen. In de nachturen, als je gebruikmaakt van het nachttarief, zullen de stenen worden opgewarmd. Overdag staat de verwarming niet meer aan, maar juist dan profiteer je van warmte. Omdat de stenen een hoge warmteopslagcapaciteit hebben, geven ze gedurende de dag heel geleidelijk warmte vrij.

De aanschafprijs van elektrische accumulatoren ligt wel een stuk hoger dan andere elektrische verwarming soorten. Dit hoeft geen probleem te zijn, want het verbruik is uiterst zuinig. Daarom verdien je met elektrische accumulatoren de aanschafprijs weer snel terug. Elektrische accumulatoren zijn hierdoor ook prima als hoofdverwarming te gebruiken.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarmingElektrische vloerverwarming is vooral geschikt in ruimtes die niet voortdurend verwarmd hoeven te worden. Denk aan de badkamer, de garage, de hobbykamer of de slaapkamer.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming ten opzichte van vloerverwarming door middel van een watersysteem, is dat de vloerverwarming niet op een cv-ketel aangesloten hoeft te worden.

Wel zijn er diverse vormen van elektrische vloerverwarming.

  • Het meest gebruikt wordt elektrische vloerverwarming door middel van matten. In de matten van circa 4 millimeter dik zitten elektrische kabels verweven en die kunnen zonder dat je in de vloer hoeft te frezen aangebracht worden. Hier bovenop kun je direct tegels of een andere vloerbedekking verlijmen. Dit systeem is geschikt voor kleinere ruimtes en vooral als bijverwarming te gebruiken.
  • Bij vloerverwarming op basis van elektrische kabels heb je wel de goedkoopste vorm van elektrische vloerverwarming, maar zul je wel sleuven in de vloer moeten frezen. Hierin worden dan elektriciteitskabels gelegd. Omdat de verwarming in de chape van de vloer is verwerkt, blijft de vloer langer warm en kan deze vloerverwarming ook dienst doen als hoofdverwarming.
  • Dan bestaat er nog de zogenaamde folieverwarming, ook wel eens laminaatverwarming genoemd. Dit is een dunne folie van nog geen millimeter dik waarin koperen verwarmingskabels zijn verwerkt. De folie is direct op de ondervloer te leggen en hierop wordt een vochtscherm en de vloerbedekking gelegd. Met deze vloerverwarming kun je verschillende zones creëren die je aan of uit kunt zetten, maar er is wel een groter risico op beschadigingen tijdens het leggen en het gebruik.
Wens je meer advies omtrent elektrische vloerverwarming?

Ontvang GRATIS advies

FAQ elektrische verwarming

Betreffende elektrische verwarming kopen bestaan er veel vragen. Je moet voor aanschaf dan ook de nodige informatie verzamelen om uiteindelijk tot een juiste keuze te komen. Enkele van de meest gestelde vragen:

Is een elektrische verwarming energiezuinig?

Is een elektrische verwarming energiezuinig?Uiteraard hangt de zuinigheid van elektrisch verwarmen af van het soort verwarming dat je kiest. In vergelijking met andere brandstoffen, zoals gas of stookolie ligt het verbruik wel wat hoger. Een hoger verbruik is meestal niet energiezuinig, maar er kan wel het één en ander gecompenseerd worden, wat met fossiele brandstoffen niet mogelijk is.

Zo zal een ruimte die elektrisch wordt verwarmd veel sneller warm worden. Hiermee bespaar je al iets. Daarnaast kun je elektrische verwarming op zonnepanelen laten lopen. Hiermee gebruik je enkel zuinige energie en ben je niet afhankelijk van grote energiemaatschappijen die vooral nog energie uit fossiele brandstoffen leveren.

Gebruik ook elektrische verwarming met thermostaat. Zo kun je veel beter je energieverbruik in de gaten houden en op tijd bijsturen. Het kan ook geen kwaad om je huis te isoleren. Op deze manier is je elektrische verwarming meer energiezuinig.

Waar een elektrische verwarming installeren?

De vraag waar je in je huis elektrisch wilt verwarmen, is onder andere afhankelijk of je elektrische hoofdverwarming of bijverwarming wilt gebruiken.

Als bijverwarming zijn vooral ruimtes als de badkamer, de slaapkamer, de hobbykamer of de garage geschikt. Deze ruimte hoeven niet voortdurend te worden verwarmd. Met een tijdelijke verwarming valt het energiegebruik nog mee.

Gebruik je elektrische hoofdverwarming, kies dan ook voor een systeem dat hiervoor geschikt is. Met elektrische hoofdverwarming moet je in iedere ruimte in huis verwarming aanbrengen, zodat je je gehele huis zuinig kunt verwarmen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.