Verwarmingsketel prijzen: per type en merk

Is het tijd om je oude verwarmingsketel te vervangen? Of ga je binnenkort in een nieuwbouw wonen? De juiste verwarmingsketel aankopen is van cruciaal belang. Er bestaan heel wat verschillende verwarmingssystemen, elk met hun eigen prijskaartje. In dit artikel ontdek je meer over de prijzen van verwarmingsketels, zowel per type als per merk.

Soorten verwarmingsketels en hun prijs

Er bestaat een breed gamma aan verwarmingsketels. Om je te helpen bij je keuze, lijsten we de belangrijkste soorten verwarmingsketels voor je op. 

1. Hoogrendementsketel prijs

De naam verklapt het al: de hoogrendementsketel is een ketel met een hoog rendement. Het slimme systeem dat warmte recupereert, werkt op aardgas of mazout. 

Je betaalt gemiddeld tussen de 1.500 en 2.500 euro voor een hoogrendementsketel. 

2. Condensatieketel prijs

Een condensatieketel werkt door waterdamp en rookgassen om te zetten in warmte. Daardoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig voor het verwarmingsproces. 

De prijs van een condensatieketel bedraagt tussen de 2.500 en 5.000 euro.

Condensatieketel installeren.

3. Hybride cv-ketel prijs

Naast de condensatieketels en hoogrendementsketels, kan je ook kiezen voor een hybride cv-ketel. Deze ketel is energiezuinig en milieuvriendelijk omdat het een combinatie is van een warmtepomp en een condenserende verwarmingsketel. 

Afhankelijk van enkele factoren zoals de weersomstandigheden, kiest het slimme systeem de meest voordelige energiebron op dat moment: de warmtepomp op elektriciteit of de condensatieketel op gas of mazout. 

De kosten van een hybride cv-ketel liggen wel wat hoger: je betaalt gemiddeld gezien tussen de 4.000 en 10.000 euro. Hoewel het een dure kost is, bespaar je aanzienlijk op je energierekening waardoor je de investering zal terugverdienen.

4. Biomassaketel prijs

Ben je geïnteresseerd in een biomassaketel? Deze centrale verwarmingsketel werkt op vaste brandstof: een verwarmingsinstallatie op biobrandstof. Ben je dus op zoek naar een milieuvriendelijke optie? Dan is de biomassaketel de juiste keuze. 

Je betaalt gemiddeld tussen de 5.000 en 20.000 euro voor deze ketel. Hoewel de biomassaketel een duurder alternatief is, moet je het bekijken als een goede investering. Je kan deze prijs namelijk snel terugverdienen door de lage kosten van hout en pellets. 

5. Zonneboiler prijs

Een zonneboiler warmt je water op met zonne-energie. Met deze zonneboiler kan je ook het water voor de centrale verwarming en het sanitair water verwarmen. Bovendien kan je ook kiezen voor een zonneboilercombi. Dat systeem bestaat uit twee grote delen: zonnecollectoren die op je dak geïnstalleerd zijn en een voorraadvat.

Is er te weinig zon om je sanitair water of cv-water warm te maken? Dan komt de cv-brander helpen. Dat onderdeel zit geïntegreerd in het systeem.

Een zonneboilercombi is vooral geschikt voor grote gezinnen en in combinatie met een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Je betaalt gemiddeld tussen de 4.000 en 6.000 euro voor een zonneboiler.

De zonneboilers zijn geplaatst op een schuin dak.

6. Warmtepomp prijs

Met een warmtepomp verbruik je veel minder dan met de klassieke verwarmingssystemen. De warmtepomp haalt zijn groene energie uit de omgeving zoals de buitenlucht of de aardwarmte. Deze groene energie leidt tot lagere energiekosten. Op die manier bespaar je heel wat geld.

Wil je investeren in een warmtepomp? Dan moet je huis goed geïsoleerd zijn, zonnepanelen hebben en beschikken over een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

Je betaalt gemiddeld tussen de 7.500 en 25.000 euro voor een warmtepomp. Schrikt de prijs je wat af? Door het mindere verbruik verdien je de investering van een warmtepomp sowieso terug. 

Weet je niet welke soort verwarmingsketel jij moet kiezen voor je woning? Ontvang zo snel mogelijk gratis en vrijblijvend offertes door het formulier (helemaal onderaan de pagina) in te vullen. 

Op zoek naar een specialist?
Vind eenvoudig gespecialiseerde installateurs in jouw regio.

Terugverdientijd en premies

Hoewel de kosten voor een verwarmingsketel zoals de warmtepomp vrij hoog liggen, verdien je de investering snel terug. Een voorbeeldje:

Neem bijvoorbeeld een gezin van drie personen, dat een gasketel gebruikt die al 30 jaar in gebruik is. Het gezin verbruikt gemiddeld 35.000 kWh per jaar.

Wanneer het gezin besluit om de oude ketel te vervangen door een condensatieketel die 24.695 kWh verbruikt en 5.000 euro kost, besparen ze 10.305 kWh per jaar, ofwel 568 euro. Dat wil zeggen dat ze de ketel terugverdienen in negen jaar.

Wil je de kosten nog wat drukken?

Je kunt ook een premie aanvragen van de Vlaamse overheid, mits je voldoet aan enkele voorwaarden. Hieronder ontdek je welke. 

Totaalrenovatiebonus

Voer je meerdere renovaties uit binnen een periode van vijf jaar? Dan kan je de Totaalrenovatiebonus ontvangen. Deze kan uitgereikt worden bij de installatie van een verwarmingsketel zoals de warmtepomp en de zonneboilers. 

MijnVerbouwPremie: stopgezet

Wanneer je voor 31 oktober 2023 een gascondensatieketel met productlabel A liet installeren in je woning, kwam je in aanmerking voor de MijnVerbouwPremie.

Alle gascondensatieketels die na 1 november 2023 worden geïnstalleerd, komen niet meer in aanmerking

Liet je voor 31 oktober 2023 je nieuwe cv-ketel plaatsen, dan heb je nog tot en met 31 oktober 2024 de kans om je premie aan te vragen. Dat gaat gepaard met één voorwaarde: de facturen moeten op het moment van de aanvraag maximaal twee jaar oud zijn.

Prijs van verwarmingsketels per merk

De prijs van je verwarmingsketel is ook sterk afhankelijk van het merk dat je kiest. Ontdek hieronder de verschillende merken, elk met hun eigen prijsklasse.

Remeha verwarmingsketels

Remeha is een populair merk voor verwarmingsketels. Het bedrijf staat bekend om zijn betrouwbare en energiezuinige ketels.

De prijzen van Remeha zijn sterk afhankelijk van de soort ketel die je kiest. Toch liggen de meeste prijzen in deze prijsklasse: tussen 1.500 en 3.000 euro.

Vaillant verwarmingsketels

De verwarmingsketels van Vaillant staan bekend om hun goede werking en hun innovatieve technologie. Deze ketels bevinden zich gemiddeld gezien in een iets hogere prijsklasse dan die van Remeha.

Je betaalt gemiddeld tussen de 1.800 en 3.500 euro voor een nieuwe centrale verwarmingsketel voor in je woning.

ATAG verwarmingsketels

Ben je geïnteresseerd in de verwarmingsketels van ATAG? Deze systemen focussen op duurzaamheid en hoge rendementen. Ze produceren ketels die niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook een lange levensduur hebben.

Je betaalt gemiddeld tussen de 1.600 en 3.200 euro voor een verwarmingsketel van ATAG.

Bulex verwarmingsketels

Ben je op zoek naar een betaalbare verwarmingsoplossing zonder aan kwaliteit in te boeten? Dan ben je bij Bulex wellicht aan het juiste adres. Hoewel het merk relatief lage prijzen aanbiedt, is het bekend om zijn energie-efficiëntie en kwaliteit.

De prijs voor een Bulex verwarmingsketel kan variëren tussen 1.200 en 2.500 euro.

Heb je liever inzicht in exacte prijzen, vraag dan nu je gratis offertes aan.

Welke verwarmingsketel past bij jou?
Vergelijk de prijzen van verschillende merken verwarmingsketels.
arrow Vraag vrijblijvend offertes op maat aan

Aandachtspunten bij het kopen van een verwarmingsketel

De juiste centrale verwarmingsketel kiezen voor je woning is een moeilijke, maar belangrijke keuze. Hier zijn enkele punten waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwe verwarmingsketel:

  • Kies een betrouwbaar merk: je vermijdt best de B-merken bij de aankoop van je type verwarmingsketel. Deze hebben namelijk veel storingen en andere ongemakken. Door een A-merk te kiezen garandeer je de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie. Enkele A-merken zijn: Vaillant, ATAG, Remeha, en Bulex.
  • Check de keurmerken: heb je twijfels over de kwaliteit van je nieuwe verwarmingsketel? Controleer dan of de installatie beschikt over het Gaskeur-label. Er bestaan verschillende Gaskeur-labels zoals: Gaskeur HR (Hoog Rendement), Gaskeur CW (Comfort Warm water), en Gaskeur SV (Schone Verbranding).
  • Kijk naar het rendement: het rendement van je type verwarmingsketel geeft aan hoe efficiënt en hoe energiezuinig de ketel is. Een hoger rendement betekent automatisch dat de ketel zuiniger is, wat op lange termijn een hoop geld bespaart.
  • Vraag advies aan een expert: elke woning heeft andere behoeftes en noden. Daarom vraag je best raad aan een vakman. Zo vermijd je onnodige kosten op lange termijn.
De grijze verwarmingsketel staat tegen een muur die grijsblauw is.

Overzicht van cv-ketels op basis van brandstof

De prijs van je soort verwarmingsketel zal ook afhangen van het type brandstof. Hieronder ontdek je een overzichtje van de verschillende types ketels. 

Aardgas

Een condensatieketel op aardgas biedt niet alleen een goede prijskwaliteitverhouding, maar ook een hoog rendement. De investeringskosten liggen, in vergelijking met andere klassieke verwarmingsketels, relatief laag.

De installatie op aardgas wordt vooral aanbevolen bij kleine renovaties, wanneer er een aardgasaansluiting aanwezig is en als je woning niet goed geïsoleerd is.

Toch is er één groot nadeel: de tegenwoordige gasprijzen kunnen erg schommelen, waardoor de verbruikskosten enorm kunnen stijgen.

Vanaf 2025 is het niet meer toegestaan om een nieuwe gasketel te plaatsen in nieuwbouwwoningen. Vanaf dan ben je verplicht om een elektrische warmtepomp te installeren.

Voor een gasketel op aardgas betaal je gemiddeld tussen de 2.000 en 5.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Mazout

In Vlaanderen is het niet langer mogelijk om een nieuwe mazoutketel te laten installeren in nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende renovaties. Ook het vervangen van je oude mazoutketel is sinds 2022 verboden als er een aardgasnet aanwezig is in je straat.

Een ketel op mazout is daarom alleen een goede keuze als er geen aardgasaansluiting beschikbaar is in je straat. Er bestaan echter andere, duurzamere alternatieven zoals elektrische warmtepompen en biomassaketels.

Voor een cv-ketel op mazout betaal je gemiddeld 7.500 euro (excl. btw, incl. installatie).

Pellets

Als je liever geen cv-ketel op fossiele brandstoffen aanschaft, kun je ook kiezen voor een duurzamer alternatief op organische brandstoffen zoals pellets. Hoewel een biomassaketel aanvankelijk duurder is, is deze een investering die zich snel terugverdient.

Je betaalt gemiddeld tussen de 5.000 en 20.000 euro voor een biomassaketel.

Elektriciteit

Er bestaan drie verschillende soorten installaties op elektriciteit: de elektrische cvketel, de warmtepomp en de infraroodverwarming.

Wat zijn de verschillen tussen deze installaties? Het verschil zit vaak in de werking en het rendement. Een warmtepomp kan tot wel vier keer minder stroom verbruiken dan klassieke verwarmingssystemen.

Warmtepompen zijn vooral geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn, uitgerust met zonnepanelen en voorzien van een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.

De verschillende prijzen: 

  • Voor een warmtepomp betaal je gemiddeld tussen de 7.500 en 25.000 euro.
  • Heb je een voorkeur voor infraroodverwarming? Dan betaal je gemiddeld tussen de 350 en 1.000 euro per infraroodverwarmingselement.
  • Wanneer je kiest voor een elektrische cvketel, zul je ongeveer tussen de 1.000 en 2.000 euro betalen.

Verwarmingsketels vergelijken? Vul het offerteformulier in

Ben je op zoek naar een gloednieuwe verwarmingsketel voor je woning of heb je nog vragen? Vul het onderstaande formulier in om in contact te komen met diverse experts uit jouw regio. Vervolgens krijg je enkele offertes in je mailbox.

Door deze offertes grondig te vergelijken, kun je de beste deal voor je nieuwe verwarmingsketel verkrijgen. Zorg ervoor dat je voor al je projecten samenwerkt met een vakman, zodat je onnodige kosten vermijdt en altijd advies op maat ontvangt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.