Elektrische verwarming met thermostaat

Met een thermostaat kun je gemakkelijk de temperatuur van je verwarming regelen en het thuis gezellig maken. Als je op zoek gaat naar een nieuwe, zul je zien dat er veel keuze is. Welke thermostaat is voor jou de beste en wat zijn de verschillende opties van een elektrische verwarming met thermostaat? Je ontdekt het hier!

Soorten elektrische verwarming

Er zijn verschillende soorten thermostaten voor verwarming verkrijgbaar. Hieronder ontdek je meer over de mogelijkheden en de prijzen!

Elektrische radiatoren 

Een radiator, traditioneel een bekend verwarmingstoestel, is ook beschikbaar in een elektrische variant. Deze radiatoren leveren snel warmte en zijn eenvoudig te installeren. De temperatuur wordt geregeld via een centrale thermostaat. Bij moderne toestellen is het zelfs mogelijk de temperatuur via een app te regelen.

Accumulatoren 

Accumulatoren worden tegenwoordig steeds populairder. Dit toestel bevat stenen die s nachts energie opslaan, waardoor het van het goedkopere nachttarief gebruikmaakt. Is de opgeslagen warmte niet genoeg? Dan kan het elektrische verwarmingssysteem overdag extra bijverwarmen.

Elektrische vloerverwarming kopen voor comfort

Met vloerverwarming geniet je altijd van een comfortabel gevoel in je woning. Er bestaat ook een elektrische variant van vloerverwarming. Zo zijn er verschillende opties zoals het inbouwen van elektrische folie of matten. Je kunt de temperatuur eenvoudig regelen met een draadloze thermostaat.

Let wel op: je kunt deze optie gebruiken als hoofdverwarming, maar dat verbruikt wel redelijk veel energie. We raden eerder aan deze vloerverwarming toe te passen in ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden, zoals je badkamer.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Vergelijk gratis 1 of meer offertes

Zuinige bijverwarming op elektriciteit 

Je kan zuinige elektrische verwarming ook toepassen als bijverwarming in enkele ruimtes in je woning. Dat kan een elektrische verwarming met thermostaat worden zodat het verwarmingsproces stopt eens de gewenste temperatuur bereikt is. 

Er bestaan verschillende mogelijke toestellen: 

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn erg populair als bijverwarming. Het grote voordeel van de convectoren is dat je ze heel makkelijk kan verplaatsen. Zo verplaats je ze makkelijk als je van de ene ruimte naar de andere ruimte in je huis wil gaan. 

Infrarood verwarming voor in je badkamer

Ben je geïnteresseerd in een infraroodverwarming als bijverwarming in de badkamer? Dan heb je de keuze uit enkele opties. Zo kan je kiezen voor esthetische panelen of voor een straler. Je kan de panelen zelfs laten afwerken met een spiegellaag: zo passen de panelen helemaal in je badkamer.

Infraroodverwarming in een moderne witte badkamer.

Soorten thermostaten 

Welke soorten thermostaten bestaan er nu? We sommen de belangrijkste voor je op.

Ingebouwde elektronische of digitale thermostaat 

De nieuwste elektrische verwarmingssystemen zijn uitgerust met een ingebouwde elektrische thermostaat. Je kan deze heel makkelijk bedienen via de digitale display vooraan of achteraan het toestel. De thermostaat biedt bovendien enkele handige functies zoals een ventilatorstand en een slaapstand

App en wifi

Voor wie graag alles op afstand bedient, bestaat er ook een app om je thermostaat via wifi te bedienen. Zo zijn de radiatoren volledig verbonden met jouw wifinetwerk. Daardoor kan je makkelijk en snel je elektrische verwarming bedienen.

De bekendste merken

Als je ongeveer weet welk model je wilt kopen, is het ook interessant om de verschillende merken te vergelijken. Er zijn heel wat kwalitatieve merken waaruit je kan kiezen als je een temperatuurregelaar wilt kopen en elk merk heeft zijn eigen specialiteiten.

Vaillant

Vaillant is vooral gespecialiseerd in kameren klokthermostaten met bedieningsen regelfuncties. Dit is een kwalitatief merk dat het nog steeds erg goed doet.

Honeywell

Honeywell heeft enkele interessante slimme thermostaten en is vooral gekend om een oplossing op maat te bieden. Als je op zoek bent naar een makkelijk en slim systeem is het dus de moeite waard om het assortiment van Honeywell te bekijken.

Theben

Bij Theben kan je vooral terecht voor klokthermostaten. De thermostaten van Theben zijn makkelijk in gebruik en hebben een duidelijk display. Theben heeft zowel analoge als digitale modellen.

Viesmann

Viessmann is al jaren een gerespecteerd merk. Ook op het vlak van thermostaten is Viessmann een goede keuze, want het heeft enkele interessante slimme modellen die je helpen meer energie te besparen.

Een vakman installeert een witte thermostaat.

Enkele veelgestelde vragen over thermostaten

Voordat je een thermostaat koopt, is het handig om er eerst zoveel mogelijk over te weten te komen. Daarom geven we hieronder antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Waar moet je je thermostaat plaatsen?

+
Een temperatuurregelaar plaats je best in een kamer waar je vaak aanwezig bent, maar er zijn nog enkele andere dingen waar je op moet letten als je een ruimte voor de temperatuurregelaar uitkiest.

Hang hem bijvoorbeeld nooit in volle zon, op een buitenmuur, of in warme of koude luchtstromen. Zorg er ook voor dat je hem anderhalve meter boven de vloer plaatst voor de nauwkeurigste meting.

Hoe thermostaat aansluiten?

+
Het aansluiten van je thermostaat kan je uitbesteden als je het jezelf makkelijk wilt maken. Als je het zelf wilt doen, moet je de thermostaatdraden aansluiten op de uitgangen van je cv-ketel.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel Volt de temperatuurregelaar aanstuurt. Het is belangrijk om hierop te letten, anders brandt de temperatuurregelaar door en is hij stuk.

Het is ook belangrijk om de netspanning voordien uit te schakelen. Dit doe je door de aardlekschakelaars in je meterkast om te zetten. Vervolgens sluit je de temperatuurregelaar aan op de stroomkabels die uit de muur komen, op de plek waar je vorige temperatuurregelaar geïnstalleerd was.

Haal de handleiding erbij. Hierop lees je hoe je de kabels moet aansluiten. Klik vervolgens het scherm vast op de temperatuurregelaar en schakel de netspanning weer in. Vergeet niet om bij een slimme temperatuurregelaar ook de app te installeren!

Hoe een oude thermostaat vervangen?

+
Als je een oude thermostaat gaat vervangen, is het ook handig om te weten hoe je hem moet verwijderen voordat je een nieuwe aansluit. Dit doe je simpelweg door de draadjes door de knippen vlak achter de temperatuurregelaar.

Vervolgens neem je een draadstriptang en strip je ongeveer een centimeter van de draden bloot. Kijk waar de nieuwe temperatuurregelaar moet hangen en teken dit af. Maak gaatjes met je boormachine en doe er pluggen in. De draadjes moeten nu aangesloten worden.

Wat is het belang van een thermostaatkraan?

+
Naast de temperatuur van een ruimte, is ook de temperatuur van je water erg belangrijk. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een temperatuurregelende kraan. Met zo’n kraan bereikt het water sneller de juiste temperatuur en blijft deze behouden.

Thermostaatkranen worden vooral gekozen voor de douche of het bad, maar zijn ook handig in de keuken. Warm water komt sneller aan de kook, waardoor je minder energie verbruikt.

Welke thermostaat kiezen?

Als je een temperatuurregelaar wilt kiezen, zijn er dus veel keuzes. Er zijn verschillende modellen en verschillende merken. Hoe kan je dan de beste keuze maken?

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een temperatuurregelaar die aangesloten kan worden op je cvketel. Kijk dus op de sticker van je ketel om te zien of je met een aan/uit of modulerend systeem te maken hebt.

Daarnaast is het belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Enkel door dat te doen kan je veel geld uitsparen. Een offerte kan je vaak online aanvragen en kost slechts enkele minuten van je tijd. Vergelijken loont de moeite!

Condensatieketel installeren.

Zit je nog met vragen over elektrische verwarming met thermostaat? Stel ze hier en krijg advies op maat

Heb je nog enkele vragen? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende experts uit jouw regio. 

Door de verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je renovatie- of bouwproject. Werk voor al je projecten steeds samen met een vakman. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.