Thermostaat

Met een thermostaat regel je makkelijk de temperatuur van je verwarming en maak je het thuis gezellig. Als je op zoek gaat naar een nieuwe zal je zien dat er veel keuze is. Welke thermostaat is voor jou de beste en wat zijn de verschillende opties? Je ontdekt het hier!

Soorten thermostaten

Een thermostaat voor verwarming is verkrijgbaar in verschillende soorten. Hieronder ontdek je meer over de mogelijkheden en de prijzen!

Mechanische thermostaat

De mechanische thermostaat wordt ook weleens klokthermostaat genoemd en is een goede keuze als je graag wilt besparen op je stookkosten, want het is programmeerbaar.

Dat wil zeggen dat je zelf kan instellen op welke dag je huis warm moet zijn en op welke momenten verwarming niet nodig is. De meeste klokthermostaten zijn zelflerend en berekenen hoe lang je cv-ketel nodig heeft om je huis te verwarmen.

Je kan dit type thermostaat gebruiken voor vele verwarmingssystemen en het is verkrijgbaar voor zowel een aan/ uit als modulerend systeem. Het kost je gemiddeld tussen de 40 en 80 euro en is daarom een van de goedkopere opties!

Digitale thermostaat

De digitale temperatuurregelaar is tegenwoordig erg populair. Dat komt vooral door de veelzijdigheid. Je kan voor elke dag een andere temperatuur instellen en er is ook vriesbeveiliging mogelijk. Een digitale temperatuurregelaar zal je tussen de €75 en €200 kosten.

Aan/uit thermostaat

Aan/uit thermostaten zijn erg precies en schakelen snel. Deze thermostaten komen niet zo veel meer voor, maar zijn in sommige gevallen een must. Als je bijvoorbeeld meerdere thermostaten wilt aansluiten op een verwarmingsketel.

Er zijn verschillende types thermostaten die verkrijgbaar zijn in aan/uit model. Honeywell heeft bijvoorbeeld modellen die eenvoudig te bedienen zijn, maar ook uitgebreide klokthermostaten waarmee je de temperatuur voor een dag of week kan programmeren.

Als je kiest voor dit type temperatuurregelaar kost een simpel model je slechts enkele tientallen euro’s, maar kan temperatuurregeling met wifi oplopen tot enkele honderden euro’s.

Modulerende thermostaat

Het grote verschil met een modulerende temperatuurregeling en een Aan/uit model is dat je het ook kan gebruiken om andere signalen naar je cv-ketel te sturen.

Het voordeel is dat dit type temperatuurregelaar je cv-ketel niet onnodig opwarmt. Het zorgt voor een gelijkmatige verwarming en je cv-ketel zal niet onnodig aan en uitschakelen.

Slimme thermostaat

Een andere mogelijkheid is de slimme thermostaat. Dit is de makkelijkste optie, maar uiteraard kost dit type thermostaat je net iets meer. Bij een slimme thermostaat kan je de temperatuur op afstand met je smartphone instellen. Dat is handig, want op die manier kan je de verwarming aanzetten voor je thuis komt.

Daarnaast zijn slimme thermostaten programmeerbaar. Het spreekt voor zich dat je met dit systeem veel geld kan uitsparen. Een slim systeem kost je tussen de €150 en €500.

De bekendste merken

Als je ongeveer weet welk model je wilt kopen, is het ook interessant om de verschillende merken te vergelijken. Er zijn heel wat kwalitatieve merken waaruit je kan kiezen als je een temperatuurregelaar wilt kopen en elk merk heeft zijn eigen specialiteiten.

Vaillant

Vaillant is vooral gespecialiseerd in kamer- en klokthermostaten met bedienings- en regelfuncties. Dit is een kwalitatief merk die het nog steeds erg goed doet.

Honeywell

Honeywell heeft enkele interessante slimme thermostaten en is vooral gekend om een oplossing op maat te bieden. Als je op zoek bent naar een makkelijk en slim systeem is het dus de moeite waard om het assortiment van Honeywell te bekijken.

Theben

Bij Theben kan je vooral terecht voor klokthermostaten. De thermostaten van Theben zijn makkelijk in gebruik en hebben een duidelijk display. Theben heeft zowel analoge als digitale modellen.

Viesmann

Viessmann is al jaren een gerespecteerd merk. Ook op het vlak van thermostaten is Viesmann een goede keuze, want het heeft enkele interessante slimme modellen die je helpen meer energie te besparen.

Enkele veelgestelde vragen over thermostaten

Voordat je een thermostaat koopt is het handig om er eerst zoveel mogelijk over te weten te komen. Daarom geven we hieronder antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Waar moet je je thermostaat plaatsen?

Een temperatuurregelaar plaats je best in een kamer waar je vaak aanwezig bent, maar er zijn nog enkele andere dingen waar je op moet letten als je een ruimte voor de temperatuurregelaar uitkiest.

Hang hem bijvoorbeeld nooit in volle zon, niet op een buitenmuur, niet in warme of koude luchtstromen en zorg ervoor dat je hem anderhalve meter boven de vloer plaatst voor de nauwkeurigste meting.

Hoe thermostaat aansluiten?

Het aansluiten van je thermostaat kan je uitbesteden als je het jezelf makkelijk wilt maken. Als je het zelf wilt doen moet je de thermostaatdraden aansluiten op de uitgangen van je cv-ketel.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel Volt de temperatuurregelaar aanstuurt. Het is belangrijk om hierop te letten, anders brandt de temperatuurregelaar door en is hij stuk.

Het is ook belangrijk om de netspanning voordien uit te schakelen. Dit doe je door de aardlekschakelaars in je meterkast om te zetten. Vervolgens sluit je de temperatuurregelaar aan op de stroomkabels die uit de muur komen, op de plek waar je vorige temperatuurregelaar geïnstalleerd was.

Haal de handleiding erbij. Hierop lees je hoe je de kabels moet aansluiten. Klik vervolgens het scherm vast op de temperatuurregelaar en schakel de netspanning weer in. Vergeet niet om bij een slimme temperatuurregelaar ook de app te installeren!

Hoe een oude thermostaat vervangen?

Als je een oude thermostaat gaat vervangen is het ook handig om te weten hoe je hem moet verwijderen voordat je een nieuwe aansluit. Dit doe je simpelweg door de draadjes door de knippen vlak achter de temperatuurregelaar.

Vervolgens neem je een draadstriptang en maak je het een centimeter van de draden blank. Kijk waar de nieuwe temperatuurregelaar moet hangen en teken dit af. Maak gaatjes met je boormachine en doe er pluggen in. De draadjes moeten nu aangesloten worden.

Wat is het belang van een thermostaatkraan?

Naast de temperatuur van een ruimte, is ook de temperatuur van je water erg belangrijk. Daarom is het aangeraden om te kiezen voor een temperatuur regelende kraan. Met zo’n kraan komt het water sneller op de juiste temperatuur en blijf je deze behouden.

Thermostaatkranen worden vooral gekozen voor de douche of het bad, maar komen ook handig van pas in de keuken. Warm water kookt makkelijker, waardoor je minder energie verliest.

Welke thermostaat kiezen?

Als je een temperatuurregelaar wilt kiezen zijn er dus veel keuzes. Er zijn verschillende modellen en verschillende merken. Hoe kan je dan de beste keuze maken?

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een temperatuurregelaar die aangesloten kan worden op je cv-ketel. Kijk dus op de sticker van je ketel om te zien of je met een aan/uit of modulerend systeem te maken hebt.

Daarnaast is het belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Enkel door dat te doen kan je veel geld uitsparen. Een offerte kan je vaak online aanvragen en kost slechts enkele minuten van je tijd. Vergelijken loont de moeite!